Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
Πηγή: EΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ελπιδοφόρες νέες πολιτιστικές πρωτοβουλίες (όπως το Evia Film Project του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και «Οι Γέφυρες της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών) κάνουν φέτος για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στη Βόρεια Εύβοια μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές με στόχο την επανεκκίνηση της τοπικής κοινωνίας και την βιώσιμη ανάκαμψη και πολιτιστική αναζωογόνηση της περιοχής, θέτοντας τα θεμέλια για την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.
Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Evia Film Project (15-19 Ιουνίου), η νέα φιλόδοξη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο ταξίδεψε για πρώτη φορά έξω από τον φυσικό του χώρο, φιλοξενώντας για πέντε μέρες, στην Αιδηψό, στη Λίμνη και στην Αγία ‘Αννα μια σειρά από πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις: Κινηματογραφικές προβολές, μία μεγάλη συναυλία του ambassador της διοργάνωσης Κωστή Μαραβέγια, ξεναγήσεις, εργαστήρια, masterclasses και εκπαιδευτικά προγράμματα έφεραν κοντά τους κατοίκους της περιοχής, φοιτητές, επαγγελματίες του χώρου και διακεκριμένους καλεσμένους από όλο τον κόσμο, προσφέροντας οικονομική ανακούφιση, ποιοτική ψυχαγωγία και οικολογική ενημέρωση και εκπαίδευση στην τοπική κοινωνία της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας.
Όπως τόνισαν άλλωστε κατά την διάρκεια της διοργάνωσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης και η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, στόχος αυτού του νέου πιλοτικού προγράμματος, που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, είναι «να φυτέψουν έναν μικρό σπόρο πολιτισμού και ανάπτυξης στην περιοχή», ο οποίος θα φέρει καρπούς τα επόμενα χρόνια αναδεικνύοντας τη Βόρεια Εύβοια, σε βάθος χρόνου, σε παγκόσμιο κέντρο για το πράσινο σινεμά.
«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να στρέψει τους προβολείς στη Βόρεια Εύβοια για να φωτίσει μια ανείπωτη οικολογική καταστροφή και να δείξει πώς ο κινηματογράφος μπορεί να φέρει την αναγέννηση και την ελπίδα. Το Evia Film Project, που περιελάμβανε μια σειρά από υπαίθριες προβολές, masterclasses, συζητήσεις και δράσεις για όλη την οικογένεια, αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από την τοπική κοινότητα αλλά και από το ίδιο το επιτελείο του φεστιβάλ. Μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας οπτικοακουστικής βιομηχανίας (ο σκηνοθέτης Φόλκερ Σλέντορφ, η παραγωγός Κάρολιν Λιμπρέσκο, μεταξύ πολλών άλλων) επισκέφθηκαν τη Βόρεια Εύβοια, λίγες μέρες μετά τη βράβευση με το Χρυσό Φοίνικα μίας ταινίας που έχει γυριστεί στο νησί. Είναι ευχή όλων μας να υπάρξουν οι προϋποθέσεις, για να καθιερωθεί το Evia Film Project ως ένα νέο κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με επίκεντρο τη βιώσιμη κινηματογραφική παραγωγή σε έναν τόπο που είναι τόσο βαθιά συνυφασμένος στη συνείδησή μας με την αναζωογόνηση του σώματος και της φύσης» δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελευθερία Θανούλη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έναν πρώτο συνοπτικό απολογισμό της νέας πολιτιστικής δράσης του Φεστιβάλ, περισσότεροι από 400 προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο του Evia Film Project σε επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας, τονώνοντας την τοπική οικονομία. Μάλιστα, για όλες τις δράσεις του το Φεστιβάλ απασχόλησε εργαζομένους, τεχνίτες, φύλακες, τεχνικούς και άλλους επαγγελματίες από τη Βόρεια Εύβοια.
To Evia Film Project αποτελεί ένα από τα έργα «Φωτοδότες» στο ειδικό πρόγραμμα αναπτυξιακών έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου που είναι σε εξέλιξη στο νησί, έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι από τον συνολικό προϋπολογισμό του Evia Film Project των 262.000 ευρώ , οι 220.000 ευρώ επενδύθηκαν στην τοπική κοινωνία και οικονομία, σε ξενοδοχεία, εστίαση, θέσεις εργασίας, μεταφορές, φύλαξη κ.α.
Με σημείο έναρξης την Αιδηψό και τον ιστορικό κινηματογράφο Απόλλων (ο οποίος ανακαινίστηκε από το Φεστιβάλ σε συνεργασία με τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού και λειτούργησε ξανά ύστερα από δύο δεκαετίες που παρέμενε κλειστός φιλοξενώντας τις τελετές έναρξης και λήξης, αλλά και καθημερινές προβολές), η διοργάνωση έφτασε στην Λίμνη όπου παρουσίασε μερικά πολύ ενδιαφέροντα masterclasses, εργαστήρια και ανοιχτές συζητήσεις για την ανάγκη υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές (τα οποία παρακολούθησαν επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου και κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι συμμετείχαν με σκοπό να ενημερωθούν), και στην Αγία ‘Αννα όπου έγιναν προβολές στην κεντρική πλατεία, αλλά και μια μεγάλη συναυλία στην παραλία με τον Κωστή Μαραβέγια και φίλους του τραγουδιστές, την οποία παρακολούθησαν 2.000 άτομα. Μετά την συναυλία πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της παραλίας και ανακύκλωση υλικών, από φοιτητές, εθελοντές και επαγγελματίες.
Στη διάρκεια των πέντε ημερών προβλήθηκαν δώδεκα ταινίες στην Αιδηψό, τη Λίμνη και την Αγία ‘Αννα, ανάμεσά τους και το ντοκιμαντέρ «Ο Δασοποιός» του βραβευμένου με Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη Φόλκερ Σλέντορφ. Ο ίδιος ο Γερμανός σκηνοθέτης ήρθε στην Εύβοια, συνομίλησε με κατοίκους και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και έδωσε πολλές συνεντεύξεις σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους. Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού στην τελετή λήξης σχετικά με το αν έχει γίνει πιο αισιόδοξος στην πορεία της καριέρας του, ο Φόλκερ Σλέντορφ αρνήθηκε πως έχει υπάρξει πεσιμιστής. «Μόνο και μόνο η πράξη του να γυρίζεις μια ταινία, να γράφεις ένα βιβλίο, να ζωγραφίζεις έναν πίνακα, είναι πράξη αισιοδοξίας. Δεν υπάρχει τίποτα απαισιόδοξο στο μοίρασμα. Εξάλλου, εφόσον οι Αφρικανοί δεν απελπίζονται, εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να τα παρατήσουμε. Η συγκεκριμένη βραδιά, όπου μιλάμε όλοι μαζί για σινεμά, για τα δάση, για τη φύση, είναι η πιο μεγάλη απόδειξη πως δεν πρέπει ποτέ να χάσουμε την ελπίδα ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», κατέληξε ο Φόλκερ Σλέντορφ καταχειροκροτούμενος από τους θεατές.
Παράλληλα, οι αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς στέφθηκαν με επιτυχία. Συνολικά έντεκα κινηματογραφικά πρότζεκτ σε παγκόσμια πρώτη, που έχουν ως στόχο την αφύπνιση του κόσμου σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος, παρουσιάστηκαν σε 85 επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συνομιλώντας με κατοίκους της Αιδηψού, μάς είπαν ότι πέρα από την ανάσα ελπίδας που προσέφερε στην τοπική οικονομία και κοινωνία η νέα πολιτιστική δράση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, γι’ αυτούς ήταν εξαιρετικά σημαντική και η ανακαίνιση του κινηματογράφου Απόλλων που παρέμενε κλειστός εδώ και δεκαετίες. «Ήταν ένα απρόσμενο δώρο. Δεν είχαμε πάει ποτέ σινεμά στη ζωή μας. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πηγαίναμε κάθε μέρα με τα παιδιά μας» ανέφεραν. Μάλιστα, μετά το τέλος του Evia Film Project, το Φεστιβάλ επιμελήθηκε ένα πρόγραμμα 20 ποιοτικών ταινιών, οι οποίες θα προβληθούν στην Αιδηψό στον κινηματογράφο Απόλλων από τις 20 Ιουλίου έως το τέλος του καλοκαιριού. Το Φεστιβάλ θα καλύψει μέρος των εξόδων για τις προβολές.
Θερμή υποδοχή από διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ
Η ανταπόκριση των ΜΜΕ Ελλάδας και εξωτερικού για το Evia Film Project ήταν ιδιαιτέρως θερμή. Περισσότερα από 400 δημοσιεύματα και τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές ανταποκρίσεις, μίλησαν με εγκωμιαστικά σχόλια για τις δράσεις του Evia Film Project. Ανάμεσά τους και μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες και έντυπα του κόσμου: Η ιστορική ισπανική εφημερίδα El Pais έγραψε για μία διεθνή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε έναν τόπο «άκρως συμβολικό», με τη συμμετοχή πολλών επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας (https://elpais.com/television/2022-07-01/la-television-tambien-quiere-ser-verde-como-servir-y-proteger-disminuyo-la-contaminacion-en-su-rodaje.html?fbclid=IwAR2xNuKjfyLydsfANBLC5XM2LqQHFsLTMxHKZkYoGZ8sXxdi-j_OXvH7GQE).
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που αναμεταδόθηκε σε πολλά γαλλικά ΜΜΕ έκανε μια εκτενή παρουσίαση του Evia Film Project λέγοντας ότι βασικός στόχος είναι να γίνει ένας διεθνής πόλος για ταινίες περιβαλλοντικού προσανατολισμού(https://www.lexpress.mu/article/410388/un-festival-cinema-vert-eubee-un-apres-incendies-devastateurs).
Η μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Φόλκερ Σλέντορφ (https://www.sueddeutsche.de/wissen/umwelt-volker-schloendorff-waldbraende-auf-euboea-wie-vulkanausbruch-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-220619-99-720342?fbclid=IwAR0qoT1wzuV1I6Uhmm4DwN9KzdhXTDEWAIXk_cS41gAFintr1GoNbHB6iX0), ενώ το αρχαιότερο κινηματογραφικό περιοδικό Variety, που θεωρείται βίβλος του παγκόσμιου σινεμά, έγραψε ότι το Evia Film Project έφερε έναν αέρα ελπίδας για το πολύπαθο νησί το οποίο είναι έτοιμο να γυρίσει σελίδα (https://variety.com/2022/film/global/evia-film-project-opener-1235298473/).
Το Evia Film Project εντάσσεται στους «Φωτοδότες» του «Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας- Εύβοια Μετά». Αποτελούν δράσεις και έργα που υλοποιούνται σε συνεργασία με Υπουργεία και Φορείς, με στόχο να αναδείξουν όλες τις πτυχές του ολιστικού προγράμματος που συγκροτείται στην Β. Εύβοια και να φωτίσουν το μέλλον της περιοχής.