Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Ο διαγωνισμός αυτός αφορά το ζωντάνεμα των αρχαιολογικών χώρων-θεάτρων ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται σε λειτουργία και αν είναι ή όχι επισκέψιμοι.
Οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν συγκεκριμένα θέατρα, επιλεγμένα από την συνολική τους παρουσίαση, όπως αυτή γίνεται στην ιστοσελίδα του Διαζώματος. Επίσης πρέπει να σέβονται τις συνθήκες επισκεψιμότητας ή τους άλλους τεχνικούς περιορισμούς οι οποίοι επιβάλλονται από τους αρχαιολόγους. Για παράδειγμα αν ένα θέατρο δεν είναι σε θέση να δεχθεί θεατές ή κάποιες ελαφρές κατασκευές, μία πρόταση θα μπορούσε να προβλέπει προβολές και την θέαση τους από απόσταση.
Οι προβολές αυτές, οι εφήμερες εγκαταστάσεις, οι συμμετοχικές δράσεις ή οι άλλες μορφές επιτόπιας επέμβασης μπορούν να ποικίλουν σε χρονική διάρκεια και σύμφωνα με την κάθε προτεινόμενη λύση να επαναδιαπραγματεύονται τις σχέσεις θεατή και θεάματος ή την εμπλοκή των κατοίκων και των περαστικών.
Ο διαγωνισμός αυτός απευθύνεται σε φοιτητές, επαγγελματίες ή ομάδες σκηνοθετών, εικαστικών καλλιτεχνών, μουσικών, αρχιτεκτόνων ή άλλων πολιτών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το προτεινόμενο κόστος των συμμετοχών θα πρέπει να είναι περιορισμένο (π.χ. μέχρι 5000 ευρώ) και στα 5 πρώτα βραβεία θα καλύπτεται από το Διάζωμα, ενώ θα διασφαλίζεται και η υλοποίηση τους ανεξάρτητα από την αιχμηρότητα της θεματικής ή άλλο πιθανό κώλυμα.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού αυτού στοχεύει στην παραδειγματική, εναλλακτική χρήση των χώρων αυτών, μέσα από προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να απαιτούν την χρήση νέων τεχνολογικών και καλλιτεχνικών μέσων και να αφορούν την σύγχρονη πραγματικότητα και τους τρόπους για να την δει κανείς, συνδέοντας την με την ιστορία, τις μνήμες και τα ίχνη του παρελθόντος της χώρας μας.
Παράλληλα η αναζήτηση πεδίου για πιθανή πραγματοποίηση μιας πρότασης θα φέρει σε επαφή το νοητό δίκτυο των θεατρικών χώρων με ένα εκτεταμένο τμήμα του καλλιτεχνικού, διεθνούς κοινού, ενώ οι διαφορετικές μεταξύ τους εκδοχές θα αποτελέσουν αφετηρία για πιθανές μελλοντικές χρήσεις.
Ζάφος Ξαγοράρης, επίκουρος καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ.
Ντώνα Σοφία, αρχιτέκτων