Γρήγορη μετάβαση

Το 1ο ΓΕΛ Φιλιππιάδας, χτίζει μια δυνατή παράδοση στην οργάνωση και στη συμμετοχή σε σπουδαίες εκδηλώσεις.

Στην Κασσώπη. Την Κυριακή 17 Απριλίου 2016. Όπου ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Σωματείου «Διάζωμα» και της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, αφιέρωσε το κυριακάτικο πρωινό του σε μια περιήγηση στο χώρο και το χρόνο, που ανέλαβαν το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, το 1ο ΓΕΛ Φιλιππιάδας και το 2ο Δημοτικό του Καναλλακίου.

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν με το βλέμμα τους την απεραντοσύνη της θέας, άγγιξαν με σεβασμό τα ζωντανά ερείπια, περπάτησαν σε αρχαίες πλατείες και στενωπούς, ξεναγήθηκαν από τους μελλοντικούς αρχαιολόγους και μυήθηκαν με υπομονή κάτω από τον καυτό ήλιο στη μυσταγωγία του αρχαίου θεάτρου, χειροκροτώντας από καρδιάς τα θεατρικά και μουσικά δρώμενα που ξετυλίχθηκαν στην ορχήστρα του.

Οι μαθητές μας παρουσίασαν μια μικρή παράσταση αφιερωμένη στον «σε κάθε μάχη ανίκητο» Έρωτα (Αντιγόνη του Σοφοκλή), που «χυμάει απ΄τα βουνά φυσομανώντας» (Σαπφώ) αναγκάζοντας το νέο ή τη νέα να ομολογεί με πόνο: «για σενα ‘ναι εγεννήθηκε στον κόσμο το κορμί μου» (Ερωτόκριτος του Κορνάρου).

Οι μαθητές υιοθέτησαν. Ο κόσμος αγκάλιασε. Το αρχαίο μνημείο απέκτησε ξανά ζωή και προοπτική. Μπορεί να είναι και θα γίνει λειτουργικό. Η ύπαρξη και η δράση του «Διαζώματος» εγγυάται γι’ αυτό.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές Ευθυμίου Γεωργία, Ντάκουλα Αικατερίνη και Παπαδιώτης Θεόδωρος ευχαριστούμε θερμά: Τους μαθητές που μοιράστηκαν μαζί μας αυτή την εμπειρία. Τους γονείς και κηδεμόνες που έδωσαν με τη συγκατάθεσή τους την ευκαιρία αυτή στα παιδιά. Τους συναδέλφους μας καθηγητές και το διευθυντή του Λυκείου κ. Νάστο Αναστάσιο για την υποστήριξή τους. Το συνάδελφο και σκηνοθέτη κ. Σαρλή Σωτήρη που μας έδειξε το δρόμο. Το διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καμπουράκη Κωνσταντίνο, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα μας και βοήθησε με κάθε δυνατό τρόπο στην ολοκλήρωση της προσπάθειας μας. Τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου και τους συνεργάτες του που ανέλαβαν τα έξοδα των μετακινήσεών μας προς και από την Κασσώπη. Και βεβαίως το «Διάζωμα» και τον πρόεδρό του, κ. Σταύρο Μπένο, με μια παράκληση: Συνεχίστε την καλή δουλειά που κάνετε για την πολιτιστική κληρονομιά και για την Ήπειρό μας.

Ντάκουλα Αικατερίνη, Ευθυμίου Γεωργία, Παπαδιώτης Θεόδωρος 1ο ΓΕΛ Φιλιππιάδας