Στρατηγικό σχέδιο ενοποίησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ερέτριας
Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου και του Mουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης από πυρκαγιά
ΥΠΠΟ: Σχέδιο ενοποίησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ερέτριας
Τίτλος: Έγκριση από τον Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας της επικαιροποιημένης Στρατηγικής και του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Λιμνών και Ποταμών Δυτικής Μακεδονίας.
Έγκριση της Στρατηγικής «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στη Θεσσαλία»
Δελτίο τύπου 2ου ΓΕ.Λ. Γέρακα
Στο πρόγραμμά μας αποφασίσαμε φέτος να κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο με όχημα δύο άγνωστα θέατρα της Ανατολικής Αττικής, το θέατρο στο Αμφιαράειο Ωρωπού και το θέατρο στον αρχαίο οικισμό του Ραμνούντα. Το ταξίδι μας ξεκίνησε από το Αμφιαράειο το άγνωστο ονειρομαντείο και θεραπευτήριο της αρχαιότητας σε έναν καταπράσινο ατμοσφαιρικό χώρο όπου τα μνημεία του παρελθόντος και το φυσικό τοπίο βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία. Επόμενος σταθμός ο αρχαίος οικισμός του Ραμνούντα στον οποίο δεσπόζουν τα ερείπια του ναού της Νεμέσεως σε έναν χώρο όπου η θέα καθηλώνει και μαγεύει τον επισκέπτη.
Έτσι, στις 8/3/24 μαθητές που συμμετέχουν στα πολιτιστικά προγράμματα επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαραείου στον Ωρωπό και ήρθαν σε επαφή με την άυλη αλλά και υλική πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι μαθητές του προγράμματος ανέλαβαν να ξεναγήσουν στον χώρο μαθητές άλλων τμημάτων του σχολείου και τους καθηγητές τους. Οι μαθητές-ξεναγοί χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα παρουσίασε τον άγνωστο στους περισσότερους μυθικό ήρωα, μάντη, θεραπευτή αλλά και χθόνιο θεό Αμφιάραο και μίλησε για την ιστορία και τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου. Η δεύτερη ομάδα αναφέρθηκε στη διαδικασία ίασης που ακολουθούνταν στο ιερό και θεραπευτήριο του Αμφιαραείου και στα άλλα «νοσοκομεία» των αρχαίων Ελλήνων, μίλησε για την ολιστική προσέγγιση που είχαν για την υγεία οι αρχαίοι Έλληνες και εξήγησε γιατί κοντά στα Ασκληπιεία κατασκεύαζαν αρχαία θέατρα. Τέλος η τρίτη ομάδα παρουσίασε την ιστορία και αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου του Αμφιαρείου
(βλ. βίντεο: https://youtu.be/8csiNn_cpww?feature=shared ).
Ηλεκτρονικό βιβλίο: Πολιτιστικές διαδρομές στην ανατολική Αττική
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος: Ελένη Τσαούση (φιλόλογος) και Βασιλική Παπαλιώση (φιλόλογος). Αρωγός στη δημιουργία του βίντεο, ο κ. Βασίλης Αναστασόπουλος (καθηγητής Πληροφορικής). Συμμετείχαν 22 μαθητές.
Μερικές φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Αμφιαράειο