Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Eπιλέξτε την παραπάνω εικόνα για να παρακολουθήσετε την ομιλία ή πατήστε, εδώ.
Τη διαχρονική πολιτισμική ταυτότητα της Αττικής επιχειρεί να αναδείξει ο νέος κύκλος διαλέξεων με τίτλο «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα–Αθήνα–Λαύριο», ο οποίος παρουσιάζεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μegaron Plus με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και περιλαμβάνει τέσσερις διαλέξεις (Ιανουάριος-Ιούνιος 2019), στις οποίες συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι.
Στην πρώτη εκδήλωση, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, μίλησαν ο Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Χρήστος Λάζος, νομικός και συγγραφέας, που παρουσίασαν αντίστοιχα τις εισηγήσεις «Ελευσίς – Αθήναι – Λαυρεωτική: Τριλογία και κατά την αρχαιότητα» και «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα –Λαύριο. Μια νέα ματιά». Προλόγισε ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος, o οποίος ανέλαβε επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.
«Ελευσίς – Αθήναι – Λαυρεωτική: Τριλογία και κατά την αρχαιότητα»
«Η αρχαία εποχή προσφέρεται ιδιαίτερα για την ανάδειξη της δυναμικής του αττικού τοπίου, των κατοίκων του και του πολιτισμού τους, γιατί τότε η Αττική αποτελούσε ένα αυτόνομο κράτος με μεγαλύτερη συνοχή από αυτή που έχει μέσα στις σημερινές πολιτειακές δομές.
Οι κομβικές για την ιστορία της αρχαίας Αθήνας σχέσεις της πόλης με τους ιδιαίτερα σημαντικούς τότε δήμους της Ελευσίνας και της Λαυρεωτικής στα δύο άκρα της Αττικής μπορούν να αποτελέσουν τον καμβά για την ανάδειξη της διαχρονικής πολιτισμικής ταυτότητας της σύγχρονης Αθήνας και της Αττικής.» Β.Κ.Λ.
«Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα –Λαύριο. Μια νέα ματιά»
«“Η Τριλογία των Αθηνών” είναι μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση και ένα επώνυμο τουριστικό προϊόν που έχει στόχο να ανανεώσει το πολιτιστικό–τουριστικό ενδιαφέρον για την Αθήνα και να τη μετατρέψει σε αυτόνομο προορισμό. Τα αρχαιολογικά πάρκα της Ελευσίνας και του Θορικού (Λαυρίου) σε συνδυασμό με τα κύρια μνημεία και μουσεία της Αθήνας (Ακρόπολη, Μουσείο Ακρόπολης, Αγορά, Πνύκα, Διονυσιακό θέατρο, στοά Ευμένους, Ηρώδειο, Αρχαιολογικό Μουσείο) αποτελούν μια ενότητα που αναδεικνύει τις βασικές πτυχές της αρχαίας Αθήνας: η Ελευσίνα (Τελεστήριο) και η Ιερά Οδός αναδεικνύουν τη μυθική, θεολογική, μυητική διάσταση, τα μνημεία της Αθήνας την πολιτική, δημοκρατική, πολιτιστική διάσταση, και το Λαύριο, με τα ορυχεία αργύρου, την τεχνολογική και οικονομική διάσταση που χρηματοδότησε τα μεγάλα μνημεία, την πολιτική και στρατιωτική ισχύ της αθηναϊκής δημοκρατίας. Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί τον κεντρικό αφηγηματικό ιστό ο οποίος στηρίζει την πρόταση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ με αντικείμενο την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση.» Χ.Λ.