Γρήγορη μετάβαση

Πρακτικό της Πρώτης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου “Διάζωμα”

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008

Σήμερα,  11η Οκτωβρίου 2008, ημέρα Σάββατο και ώρα 16.00, μετά την από 25 Σεπτεμβρίου 2008 πρόσκληση του Προέδρου  του προσωρινού Δ.Σ. του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»,  συνήλθαμε τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου στο χώρο του Εκκλησιαστηρίου της Αρχαίας Μεσσήνης , όπου:

Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης καλωσόρισε τα μέλη του Σωματείου και  σημείωσε ότι  όλες οι συνελεύσεις του σωματείου θα πρέπει να διεξάγονται  σε παρόμοιους  χώρους, στους φυσικούς του χώρους.

Στη συνέχεια, τα μέλη του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου πήραν το λόγο και προέβησαν σε ενημέρωση των μελών για την πορεία του Σωματείου από την υπογραφή της ιδρυτικής πράξης μέχρι σήμερα, και συγκεκριμένα:

Ο κ. Σταύρος Μπένος τόνισε ότι η στιγμή είναι  ιστορική και συμβολική,  αφού το ΔΙΑΖΩΜΑ περνά από τη θεωρία στην πράξη. Μετά από  μεγάλη χρονική περίοδο προετοιμασίας, ιδεολογικών και θεωρητικών αναζητήσεων, έχει έτοιμο ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, το οποίο  περιλαμβάνει δύο μεγάλες συνιστώσες και θα λειτουργεί πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού,   τις οργανικές μονάδες του (Εφορείες, Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κ.ο.κ) και τα στελέχη του.

Αυτές οι δύο συνιστώσες είναι :

  • Μια επιστημονική αποτύπωση όλων των αρχαίων θεάτρων σε βάθος, με επιστημονική εγκυρότητα και ταυτόχρονα δομημένη έτσι,  ώστε να είναι  προσιτή σε όσους ενδιαφέρονται:  επιστήμονες, αλλά και απλούς πολίτες.
  • Μια οικονομική προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για την αναστήλωση των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, που θα απευθυνθεί όχι μόνο στις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις αλλά και στους απλούς πολίτες της χώρας μας. Για να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια, όλες οι δραστηριότητες του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, οικονομικές και διοικητικές,  θα είναι προσιτές  ανά πάσα στιγμή  στο διαδίκτυο.

Ο καθηγητής Βασίλης Λαμπρινουδάκης επεσήμανε ότι το «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα επιδιώξει τη συνεργασία  όλων  των σχετικών φορέων, επίσης και  όλων όσοι έρχονται σε επαφή με τα θέατρα, αυτούς τους χώρους συνεύρεσης και προβληματισμού. Γι΄ αυτά τα τόσο σημαντικά   μνημεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, το «ΔΙΑΖΩΜΑ»,  ως αρωγός της Πολιτείας προγραμματίζει την επιστημονική τους καταγραφή, την ορθή τους διαχείριση, καθώς και την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την ανάδειξή τους αλλά και, όπου είναι εφικτό, τη χρήση τους, ώστε  να μπορέσει τελικά ο κόσμος να τα πλησιάσει και να τα βιώσει.

Ο  καθηγητής Πέτρος Θέμελης υποστήριξε ότι  το μέλλον των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των μουσείων θα εξαρτηθεί,  κατά μεγάλο βαθμό, από την αγαστή συνεργασία των αρμόδιων κρατικών λειτουργών, αρχαιολόγων και άλλων, με τις τοπικές κοινωνίες και τις ενώσεις ευαισθητοποιημένων πολιτών. Ολοι αυτοί θα πρέπει να εξασφαλίσουν  μηχανισμούς επικοινωνίας, συνεργασίας και εναρμόνισης των στόχων τους.  Και προς αυτούς τους στόχους θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες του το ΔΙΑΖΩΜΑ.

Στη συνέχεια  ο λόγος δόθηκε  τιμητικά στον κ. Σπύρο Μερκούρη, ο οποίος υποστήριξε ότι  τα θέατρα εκφράζουν τη διάρκεια και τη δύναμη του Ελληνικού ανθρωποκεντρικού πολιτισμού και ότι  η φροντίδα και προστασία τους συνιστούν ζωτική ανάγκη και παγκόσμια υποχρέωση.

Ακολούθησε η βράβευση των νικητών του διαγωνισμού για το λογότυπο του Σωματείου. Ο κ. Κ. Μπολέτης, σε σύντομη αναφορά στο διαγωνισμό, μίλησε για την ποιότητα και  την ποικιλία των έργων που τον κατέστησαν  ιδιαίτερα επιτυχή και υψηλού ανταγωνιστικού χαρακτήρα. Εκανε λόγο για τον συνολικό αριθμό (257) των καλλιτεχνών που συμμετείχαν, συχνά μάλιστα  με περισσότερες  από μία προτάσεις. Ανέλυσε και εξήγησε  τη διαδικασία  και τα κριτήρια αξιολόγησης.

Το πρώτο βραβείο δόθηκε στον κ. Γιώργο Μπατή, το δεύτερο στην κα Αμαρυλλίδα Κωσταροπούλου και το τρίτο στον κ. Κώστα Τσιρίκο. Επαινοι απονεμήθηκαν στους κ.κ. Κατερίνα Γάκη, Ερατώ Αλιπράντη, Ιωάννα Κωστίκα και Παναγιώτη Σακκά.

Στη  συνέχεια, ακολούθησε η σχετική διαδικασία για τη διαπίστωση  απαρτίας. Οι παρόντες σύνεδροι δήλωσαν την παρουσία τους  δι’ ανατάσεως της χειρός.

Καταμετρήθηκαν 111 παρόντες. Εκτός αυτών διαπιστώθηκε ότι απόντα μέλη του Σωματείου είχαν χορηγήσει σε άλλα μέλη εξουσιοδοτήσεις, 89 συνολικά, οπότε, με την προσθήκη και αυτών, τα οποία σύμφωνα με το καταστατικό, θεωρούνται παρόντα, το σύνολο των παρόντων μελών  ανήλθε  σε 200, άρα διαπιστώθηκε η ύπαρξη απαρτίας.

Ακολούθως, ο  κ. Σταύρος Μπένος γνωστοποίησε  τις υποψηφιότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Ελεγκτική Επιτροπή. Για το Διοικητικό Συμβούλιο είχαν υποβάλει υποψηφιότητα οι κ.κ.  Κλ. Δίγκα Σ. Μπένος, Π. Θέμελης, Β. Λαμπρινουδάκης, Γ. Κουρουπός , Χ. Λάζος,  Δ. Παπαπετρόπουλος, Σ. Ταράντου , Β. Χανδακάς και Τέτη Χατζηνικολάου, για δε την Ελεγκτική Επιτροπή οι κ.κ. Σ. Δανέλλης, Θ. Μικρούτσικος και Γ. Σκεπαθιανός.

Επίσης, πρότεινε για την εφορευτική επιτροπή τους κ.κ. Στέλλα Δρούγου, Ν. Ορφανό και Φ. Ρουμανά. Η πρότασή του έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τη Γενική Συνέλευση δι’ ανατάσεως της χειρός.

Αμέσως μετά, πρότεινε ως  πρόεδρο της γενικής συνέλευσης τον κ. Ν. Χουρμουζιάδη και γραμματέα τον κ. Π. Τσίμα. Και αυτή η πρόταση του κ. Σ. Μπένου έγινε ομόφωνα αποδεκτή δι’  ανατάσεως της χειρός.

Μετά την εκλογή και εγκατάσταση του Προεδρείου,  το λόγο πήρε ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης κ. Ν. Χουρμουζιάδης, ο οποίος αν κα  εξέφρασε την αμηχανία του να προεδρεύσει στην πρώτη σύναξη, που πραγματοποιείται  σε ένα τόσο εμβληματικό χώρο, ομολόγησε  πως δεν μπορούσε να αρνηθεί να συμμετάσχει σε αυτήν τη Σταυρο..φορία. Προχωρώντας, εξήγησε τη διαδικασία που επρόκειτο να ακολουθηθεί. Μετά την ανάγνωση της εισήγησης για τον προγραμματισμό των δράσεων από τον κ. Χ. Λάζο  και την ανάγνωση της εισήγησης του οικονομικού προϋπολογισμού από τον κ. Γ. Κουρουπό,   παρεκάλεσε τον κ. Τσίμα να διαβάσει κάποιες ανακοινώσεις που είχαν κατατεθεί.

Ο Γραμματέας της γενικής συνέλευσης κ. Π. Τσίμας ανέγνωσε τα μηνύματα της υφυπουργού Απασχόλησης κας Σ. Καλαντζάκου, του βουλευτή Μεσσηνίας  κ. Α. Σαμαρά και την εισήγηση του δημάρχου της Δωδώνης.

Ο κ. Χ. Λάζος ανέλυσε  τον προγραμματισμό των δράσεων του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ δίνοντας έμφαση :

  • Στην ανάπτυξη του ιστότοπου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ  και στα δύο βασικά του πεδία, στις περιγραφές των αρχαίων χώρων και στο παρατηρητήριο μελετών και έργων
  • Στον ορισμό συντονιστών για κάθε χώρο θέασης και ακρόασης
  • Στην προετοιμασία του χορηγικού φακέλου, καθώς  και μιας έκδοσης με την ταυτότητα του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ
  • Στη συγκρότηση μιας επιστημονικής ομάδας, υπεύθυνης για την προετοιμασία προτάσεων ένταξης αρχαίων χώρων στα ευρωπαΙκά προγράμματα
  • Στην οργάνωση μιας κεντρικής εκδήλωσης  αλλά και περιφερειακών εκδηλώσεων για την ενημέρωση του κοινού, και παράλληλα την δημιουργία ηλεκτρονικού κουμπαρά, για κάθε ένα θέατρο ξεχωριστά.
  • Στη δημιουργία δικτύου πόλεων με αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης

Ο κ. Γ. Κουρουπός παρουσίασε τον οικονομικό προϋπολογισμό του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, που χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες δαπανών:

  • Στις λειτουργικές (κόστος λειτουργίας του Σωματείου)
  • Στις επιχειρησιακές (δράσεις και στόχους του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ)
  • Στις άλλες δαπάνες (από την ίδρυση του Σωματείου μέχρι την πρώτη γενική συνέλευση)

Το σύνολο των παραπάνω δαπανών ανέρχεται στο ποσό των 247.675 ευρώ.

ΕΣΟΔΑ

Έκτακτη εισφορά των μελών (100 ευρώ)

Συνδρομές των μελών (200 ευρώ ετησίως)

Προσδοκώμενα έσοδα από τα αρωγά μέλη

Προσδοκώμενα έσοδα από τις χορηγίες

Το σύνολο των παραπάνω εσόδων υπολογίζεται να ανέλθει στο ποσό των 250.000 ευρώ.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ιδρυτικά μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, τα οποία ανέπτυξαν τις παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις:

Γιαξόγλου Γιώργος. Πρότεινε το ΔΙΑΖΩΜΑ να έλθει σε επαφή με συλλόγους της περιφέρειας που δραστηριοποιούνται σε ανάλογα θέματα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της δράσης και να κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες.

Μυλόπουλος Γιάννης. Πρότεινε να προστεθεί στις επιστημονικές ομάδες και στην επιστημονική δραστηριότητα η διάσταση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, για λόγους πραγματικούς, επιχειρησιακούς αλλά κυρίως  εκπαιδευτικούς.

Βολάκος Μάρκος, Δημ. Γυθείου Ζήτησε την προστασία του αρχαίου θεάτρου του Γυθείου και πρόσθεσε ότι,  από την πλευρά του, έχει ήδη προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες (διάθεση 230.000 ευρώ, απεγκλωβισμό του αρχαίου θεάτρου από τους στρατώνες κλπ).

Ηλίας Παπαδόπουλος. Πρότεινε να τεθούν  όρια και περιορισμοί στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης.

Λυδία Κονιόρδου. Πρότεινε ο θεσμός των μαθητικών αγώνων να εφαρμόζεται  στους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης και εκεί να παρακολουθούν τα παιδιά τις παραστάσεις των συμμαθητών τους.

Αθανασούλης Δημήτρης. Τόνισε ότι, εφόσον τα θέατρα ανήκουν στο κοινό τους, επιβάλλεται να προσελκύσουμε το κοινό,  για να μπορέσει να τα χαρεί,  ώστε  να λειτουργήσουν ως  μνημεία, ως ειδικά συμπυκνώματα της μνήμης, που δίνουν ταυτότητα. Η  ολοκληρωμένη προστασία των μνημείων αποτελεί όχι απλώς υποχρέωση των ειδικών επιστημόνων, των αρχαιολόγων, αλλά  ένα δικαίωμα ατομικό και συλλογικό.

Σάπκας Γιάννης.  Πρότεινε η ιδέα του ηλεκτρονικού κουμπαρά να επεκταθεί  και για την απελευθέρωση του περιβάλλοντος χώρου Η επόμενη εκδήλωση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ να γίνει στη Λάρισα, για να υποστηρίξει το αρχαίο θέατρο της πόλης.

Λασκαράκης Γιάννης. Συνέστησε συνεργασία με αρχαιολόγους από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, για να μεταδοθεί  ένα μήνυμα ειρήνης και συμβίωσης με τους λαούς αυτούς.

Σώκος Θύμιος.  Πρότεινε τη δημιουργία ξεχωριστού προγράμματος πολιτισμού από την Ε.Ε. (όπως το πρόγραμμα Urban και Jessika) και πρόσθεσε ο ηλεκτρονικός κουμπαράς του Διαζώματος να μην περιέλθει σε κρατική δικαιοδοσία ή στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο γραμματέας της γενικής συνέλευσης κ. Π. Τσίμας  ανέφερε τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τα ιδρυτικά μέλη και πρότεινε να ενσωματωθούν στα συμπεράσματα της γενικής συνέλευσης.

Τελευταίος έλαβε το λόγο ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος, που μίλησε με ενθουσιασμό για το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και, ως παράγων της αυτοδιοίκησης, εξέφρασε  τη βούληση του να  συνεργασθεί και να βοηθήσει με  όλα τα μέσα που διαθέτει.

Ακολούθησαν οι ψηφοφορίες, όπου εγκρίθηκαν οι δύο εισηγήσεις για τον προγραμματισμό των δράσεων και τον οικονομικό προϋπολογισμό.

Η συνεδρίαση διακόπηκε και αποφασίστηκε να συνεχιστεί την επόμενη ημέρα και ώρα 11.00 σε αίθουσα του ξενοδοχείου FILOXENIA  Καλαμάτας, όπου και πραγματοποιήθηκαν η  παρουσίαση της ιστοσελίδας του Σωματείου και στη συνέχεια  ψηφοφορία για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου.

Την 12η  Οκτωβρίου 2008 και ώρα 11.00 συνεχίστηκε η διακοπείσα Συνέλευση, κατά την οποία προσήλθαν και  άλλα 28 μέλη και έτσι ο αριθμός των παρόντων μελών ανήλθε σε 228. Ακολούθησε η παρουσίαση ιστοσελίδας του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάτρας κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και τους συνεργάτες του κ.κ. Πομόνη Τζανέτο και Κουτσομητρόπουλο Δημήτρη.

Μετά το πέρας της παρουσίασης άρχισε,  ενώπιον της εκλεγείσας από τη Συνέλευση κατά τα παραπάνω εφορευτικής επιτροπής,  η ψηφοφορία για  την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά την οποία ψήφισαν 228 μέλη και  καταμετρήθηκαν 228 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων διαπιστώθηκαν:

Έγκυρα ψηφοδέλτια          227

‘Ακυρα ψηφοδέλτια              1

Κατά την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης εκάστου υποψηφίου, διαπιστώθηκε ότι έλαβαν:

Για το  Διοικητικό Συμβούλιο  οι κ.κ.:

Μπένος Σταύρος                               223
Θέμελης Πέτρος                               197
Κουρουπός Γιώργος                          180
Λάζος Χρήστος                                165
Λαμπρινουδάκης Βασίλης                   153
Ταράντου Σοφία                               113
Χανδακάς Βασίλης                              97
Δίγκα Κλεοπάτρα                                84
Χατζηνικολάου Σταματία (Τέτη)           76
Παπαπετρόπουλος Δημήτρης                 8

Από τους οποίους  τα πλειοψηφίσαντα επτά πρώτα μέλη εκλέγονται τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα υπόλοιπα τρία  αναπληρωματικά.

Για την  Ελεγκτική Επιτροπή οι κ.κ.:

Μικρούτσικος Θάνος                            122
Σκεπαθιανός Γιώργος                            100
Δανέλλης Σπύρος                                   99

Και εκλέγονται όλοι τακτικά μέλη της Επιτροπής.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ανακοίνωσε στα παρόντα μέλη το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και κήρυξε τη λήξη των εργασιών της πρώτης τακτικής Συνέλευσης

 

Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γραμματέας

Χουρμουζιάδης Νίκος                                                         Τσίμας Παύλος