Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Η ΓΝΩΜΗ
3 Δεκεμβρίου 2014
Στην ενημέρωση των Δήμων απ’ όπου διερχόταν η Αρχαία Εγνατία, θα προχωρήσει το σωματείο «Διάζωμα», σύμφωνα με πληροφορίες της ΓΝΩΜΗΣ. Ο Πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος θα στείλει ενημερωτική επιστολή προς τους Δημάρχους των 31 Δήμων, από όπου διερχόταν η Αρχαία Εγνατία, με σκοπό να ενημερωθούν για τις ευεργετικές επιπτώσεις που θα έχουν για τους Δήμους τους οι περιηγητικές διαδρομές και η ανάδειξη των μνημείων όλων των ιστορικών περιόδων που βρίσκονται στην διαδρομή του πανάρχαιο δρόμου.
Θα τους ζητηθεί δε να στηρίξουν την ένταξη της πρότασης «Διατρέχοντας την Αρχαία Εγνατία» στο ΕΣΠΑ, με την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εδαφικής επένδυσης.
Παράλληλα θα ενημερωθούν και οι Περιφερειάρχες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες των ένδεκα Περιφερειακών Ενοτήτων (Νομών) απ’ όπου διερχόταν η Εγνατία.
Περιφερειακές Ενότητες από όπου διέρχεται η αρχαία Εγνατία:
Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Φλώρινας, Ημαθίας (Λόγω του άξονα Πέλλας – Αιγών) και Πιερίας (Λόγω του άξονα Πέλλας- Δίου)
Οι 31 Δήμοι είναι κατά Περιφερειακή ενότητα οι εξής:
Δήμοι Περ.
Ενότητας Έβρου
Αλεξανδρούπολης
Σαμοθράκης (λόγω θαλάσσιας διαδρομής)
Σουφλίου (λόγω κάθετου άξονα Τραϊανούπολης- Αδριανούπολης)
Διδυμοτείχου -«-
Ορεστιάδας -«-
Δήμοι Περ.
Ενότητας Ροδόπης
Κομοτηνής
Μαρώνειας- Σαπών
Ιάσμου
Δήμοι Περ.
Ενότητας Ξάνθης
Ξάνθης
Τοπείρου
Αβδήρων
Δήμοι Περ.
Ενότητας Καβάλας
Καβάλας
Νέστου
Παγγαίου
Θάσου (Λόγω θαλάσσιας διαδρομής)
Δήμοι Περ.
Ενότητας Δράμας
Δοξάτου
Δήμοι Περ.
Ενότητας Σερρών
Αμφίπολης
Δήμοι Περ.
Ενότητας Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκης
Δέλτα
Παύλου Μελά
Μενεμένης – Αμπελοκήπων
Ωραιοκάστρου
Λαγκαδά
Βόλβης
Δήμοι Περ.
Ενότητας Πέλλας
Έδεσσας
Πέλλας
Σκύδρας
Δήμοι Περ.
Ενότητας Φλωρίνης
Φλώρινας
Αμυνταίου
Δήμοι Περ.
Ενότητας Ημαθίας
Βέροιας (Λόγω του άξονα Πέλλας – Αιγών)
Δήμοι Περ.
Ενότητας Πιερίας
Δίου (λόγω του άξονα Πέλλας-Δίου)
Ενδιαφέρον για την πρόταση
Έγινε γνωστό επίσης το ενδιαφέρον για την πρόταση που εξεδήλωσε ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης και η διοίκηση της Εγνατίας Α.Ε». Το «Διάζωμα» επίσης προτίθεται να πραγματοποιήσει την ετήσια Γενική του Συνέλευση σε πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ, για την γνωριμία των μελών του με τα σπουδαία μνημεία της περιοχής.
Ολοκληρωμένη Δράση για την ανάδειξη του αρχαιολογικού και Φυσικού Περιβάλλοντος της Πελοποννήσου, με εισήγηση του «Διαζώματος»
Στο μεταξύ ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με αυτό της Εγνατίας, για την ανάδειξη του Φυσικού και αρχαιολογικού Περιβάλλοντος της Πελοποννήσου, σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Τουρισμού υπό την αιγίδα του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη. Στο όλο εγχείρημα, έπαιξε ένα ρόλο εισηγητικό και υποκινητικό το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», με πρόεδρο τον κ. Σ. Μπένο.
Βασικός σκοπός του έργου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειοφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020, είναι η ανάδειξη σημαντικών προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 της Πελοποννήσου, μέσω της ανάπτυξης ολοκληρωμένων στρατηγικών δράσεων, με άμεσο όφελος για την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της οργάνωσης και λειτουργίας επιλεγμένων Διαδρομών, οι οποίες θα αναπτυχθούν γύρω από μια συνεκτική ιδέα που συνδυάζει την περιήγηση σε σημαντικές περιοχές της φύσης και του πολιτισμού στην Πελοπόννησο, όπου σημαντικές περιοχές της φύσης είναι οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, ενώ σημαντικές περιοχές πολιτισμού είναι οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι (μνημεία, αρχαία θέατρα), οι ιστορικοί τόποι και οι παραγωγικές περιοχές ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος.
Οι επιλεγμένες διαδρομές στις οποίες – σε πρώτη φάση – πρόκειται να υλοποιηθούν πιλοτικά οι δράσεις, είναι οι ακόλουθες:
– Επίδαυρος – Λίμνη Στυμφαλία – οροπέδιο Φενεού – όρος Ζήρεια –Όρος Χελμός – Σπήλαιο Καστριών – Φαράγγι Βουραϊκού – Οικισμός Λαγκάδια Δ. Γορτυνίας – Όρος Μαίναλο
– Οικολογικό πάρκο Πάρνωνα, υγρότοπου Μουστού και περιοχή Λεωνιδίου – Μονεμβασιά – Νεάπολη – Ελαφόννησος
– Όρος Ταΰγετος – Μεσσηνιακή και Λακωνική Μάνη – Πύλος – Μεθώνη – Κορώνη
Στις διαδρομές αυτές, φύση, αρχαιολογικοί χώροι, τοπικοί παραγωγοί και πολιτισμός θα συνδυαστούν,
Φύση, αρχαιολογικοί χώροι, τοπικοί παραγωγοί και πολιτισμός ενώνονται, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο τουριστικό και αναπτυξιακό προϊόν για την ανάδειξη της Πελοποννήσου. Με γνώμονα πάντοτε τη βιώσιμη, τοπική ανάπτυξη και ευημερία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.