ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
Εφημερίδα “ΘΕΣΣΑΛΙΑ”
Παρασκευή 1 Απριλίου 2011
Θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8 μ.μ. στο Δημαρχείο Βόλου.
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα «Οι πολίτες ξαναζωντανεύουν το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών», που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 1η Απριλίου 2011 και ώρα 8 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου. Το μεσημέρι και ώρα 1 μ.μ. ο κ. Μπένος και ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Βόλου, το «Διάζωμα» και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης ενός πολύτιμου πολιτιστικού θησαυρού της Μαγνησίας και της ευρύτερης περιοχής, του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών που έχει ανακαλυφθεί στις Μικροθήβες. Οι ομιλητές και τα θέματα που θα παρουσιαστούν είναι: Πάνος Σκοτινιώτης, Δήμαρχος Βόλου, «Με τους πολίτες μπροστά φέρνουμε στο φως το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών», Βάσω Αδρίμη-Σισμάνη, δρ. Αρχαιολόγος, δ/ντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών «Η μαγεία της αποκάλυψης ενός μνημείου» και Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του «Διαζώματος» – πρώην υπουργός, «Ένα σπουδαίο μνημείο μας περιμένει…». Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό η Προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ Αρ. Ιντζεσίλογλου, δρ Αρχαιολόγος και ιδρυτικό μέλος του Διαζώματος.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, στο Φουαγιέ του Δημαρχείου, θα εκτεθούν στερεοσκοπικές φωτογραφίες του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών (λήψεις: Ευστάθιος Ζαφραντζάς), ενώ το Σάββατο 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στα αρχαία θέατρα της Μαγνησίας: Βελεστίνο-θέση αρχαίου θεάτρου Φερών, Βόλος-αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, Μικροθήβες-αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών.
Όσον αφορά το θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, σύμφωνα με τα έως τώρα ανασκαφικά στοιχεία, πρόκειται για το θέατρο της ομώνυμης αρχαίας πόλης, χωρητικότητας περίπου 3.000 θέσεων, το οποίο χτίστηκε στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα. Το Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών εντοπίστηκε και ερευνήθηκε το 1992 και το 1993 από την προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών κα Β. Αδρίμη-Σισμάνη, στο πλαίσιο ενός έργου του Γ.E.A., με βάση τις πληροφορίες των περιηγητών του 19ου αι. και την εύρεση από τους Δ. Θεοχάρη και Γ. Χουρμουζιάδη (1970) μιας επιτύμβιας στήλης με την επιγραφή «BAKXIOΣ ΔIONYΣIOΣ» και ενός πήλινου τραγικού προσωπείου, που θεωρήθηκαν ενδείξεις για την ύπαρξη καλλιτεχνικής ζωής στην πόλη των Φθιωτίδων Θηβών.
Τώρα ξεκινά μια νέα προσπάθεια για την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου, με βασικό υποστηρικτή το σωματείο «Διάζωμα». Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Βόλου άνοιξε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό και καλεί τους ενδιαφερόμενους να συνεισφέρουν με οποιοδήποτε ποσό για το ζωντάνεμα του μοναδικού αυτού μνημείου της περιοχής (αρ. λογαριασμού 011/202/54006198 της Εθνικής Τράπεζας).