Γρήγορη μετάβαση

Δωρεάν ψηφιακές ξεναγήσεις σε Μεσσήνη-Επίδαυρο

Σχετικά Θέατρα

“newsbeast.gr”
4 Απριλίου 2012

Η εφαρμογή θα επεκταθεί και στους Δελφούς, όχι, όμως δωρεάν.

Δωρεάν ψηφιακές ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσήνης και της Επιδαύρου έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες τους, μέσα από την εφαρμογή ενός προγράμματος που δημιούργησε το «Διάζωμα», σε συνεργασία με την εταιρεία πληροφορικής Apt και τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε χτες ομόφωνα υπέρ της πρότασης του σωματείου, που εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά στη Μεσσήνη και την Επίδαυρο. Η εφαρμογή σχεδιάζεται να επεκταθεί και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, εκεί όμως η πρόσβαση δεν θα είναι δωρεάν.

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) θα χορηγήσει το φωτογραφικό υλικό που διαθέτει για την αρχαία Μεσσήνη και Επίδαυρο και το όνομα του ΤΑΠ θα αναγράφεται στους χορηγούς σε εμφανές σημείο της εφαρμογής. Στην περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, που θα συζητηθεί σε επόμενο Συμβούλιο, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο μνημειακό χώρο εφαρμοστεί το ψηφιακό πρόγραμμα, το ΤΑΠ θα παίρνει το 20% επί των κερδών, όπως έχει οριστεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του Δεκεμβρίου 2011.

Αποδεκτή έγινε και η πρόταση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μαρίας Λαγογιάννη για την τοποθέτηση οθονών tablet σε κάθε αρχαιολογικό χώρο όπου εφαρμόζεται η ψηφιακή ξενάγηση, ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης και ενημέρωσης.

Η καινοτόμος εφαρμογή απευθύνεται στους χρήστες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και λειτουργεί σε όσες συσκευές βασίζονται σε λειτουργικά συστήματα Android και iOS , αξιοποιώντας όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες των σύγχρονων συσκευών, όπως το GPS ή την ψηφιακή πυξίδα.

Η ψηφιακή ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσήνης και της Επιδαύρου, που διατίθεται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, θα γίνεται δωρεάν. Οι επισκέπτες, μέσα από τα κινητά τους, έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα παραπάνω μνημεία είτε την ώρα που βρίσκονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο είτε από οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη.

Η εικονική ξενάγηση περιλαμβάνει εικόνες, βίντεο, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, κείμενα και αφηγήσεις από τους δύο συντελεστές των ανασκαφών και αναστηλώσεων -τους καθηγητές Πέτρο Θέμελη και Βασίλη Λαμπρινουδάκη-, καθώς και αποσπάσματα από τις εργασίες συντήρησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν τις δύο εφαρμογές από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των εταιρειών APT και EasyGuideApp.

  • Διαβάστε το δημοσίευμα και εδώ.