Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Δραματικά τεκμήρια και καλλιτέχνες στην αρχαία Μακεδονία και τη Θράκη
Αδάμ-Βελένη Πολυξένη , Μπένος Σταύρος
Το Σωματείο «Διάζωμα» και το Megaron Plus, ολοκλήρωσαν τον φετινό κύκλο διαλέξεων με θέμα: «Το θέατρο στην Αρχαία Μακεδονία και τη Θράκη» με μια ακόμα διάλεξη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Μαΐου 2017 στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Ομιλήτρια σ’ αυτήν την, τέταρτη και τελευταία, διάλεξη του κύκλου ήταν κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και σύμβουλος-καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Δραματικά τεκμήρια και καλλιτέχνες στην αρχαία Μακεδονία και τη Θράκη». Προλόγισε ο πρόεδρος του Διαζώματος, Σταύρος Μπένος.
Τα κτίρια θεαμάτων στη Μακεδονία και τη Θράκη αποτελούν τις πιο χαρακτηριστικές αποδείξεις της άνθισης του θεάτρου και των άλλων παραστατικών τεχνών στους τόπους όπου αποκαλύφτηκαν. Η διάδοση της τέχνης του θεάτρου πιστοποιείται, ωστόσο, και σε πολλούς άλλους τόπους και πόλεις του βορειοελλαδικού χώρου μέσω των «δραματικών τεκμηρίων» και της ενεπίγραφης μαρτυρίας της δράσης καλλιτεχνών. Απεικονίσεις θεατρικών τύπων της τραγωδίας και της κωμωδίας σε γλυπτά, ανάγλυφα, πήλινα ειδώλια, θεατρικά προσωπεία, σκηνές από θεατρικά έργα σε ανάγλυφους σκύφους, σε έργα ζωγραφικής και ψηφιδωτά είναι αδιάψευστοι μάρτυρες ότι η θεατρική τέχνη, αλλά και άλλες μουσικές και παραστατικές τέχνες, ασκούνταν ακόμη και στα πιο μικρά μέρη της Μακεδονίας και της Θράκης.
Ονόματα και ιδιότητες καλλιτεχνών μαρτυρούνται άφθονα σε όλο τον βορειοελλαδικό χώρο, ενώ δεν λείπουν και Μακεδόνες καλλιτέχνες της διασποράς, δείχνοντας αξιοσημείωτη καλλιτεχνική κινητικότητα σε όλη την επικράτεια. Μέσα από αυτά και μέσω της αλλαγής στην αρχιτεκτονική των θεατρικών κτηρίων, παρακολουθείται η εξέλιξη των θεατρικών ειδών και η αλλαγή που επέρχεται, με την πάροδο των αιώνων, στο θέατρο: από θέατρο λόγου της κλασικής και ελληνιστικής εποχής σε θέατρο δράσης και εντυπωσιασμού κατά τη ρωμαϊκή εποχή.
Mετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Μούσα Πολύτροπος-Οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης της Κεντρικής Μακεδονίας». Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Σωματείου Διάζωμα. Το σενάριο υπογράφει η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, ενώ η σκηνοθεσία και το μοντάζ είναι του Γιώργου Μπότσου.