Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΓΝΩΜΗ»,
Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης
Τρίτη 15 Απριλίου 2008
«Διάζωμα» είναι το όνομα του νέου φορέα που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού πολιτισμού και δημάρχου Καλαμάτας Σταύρου Μπένου και παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Πρόκειται για το φορέα που θα νοιάζεται, θα συντηρεί και θα ζωντανεύει τα 134 αρχαία θέατρα που βρίσκονται σε όλη τη χώρα.
Πέρα από τα 30 γνωστά που ανοίγουν για εκδηλώσεις το καλοκαίρι, υπάρχουν κι άλλα 76 που κρατούν τον κόσμο μακριά ή λειτουργούν ως αρχαιολογικοί χώροι, ενώ άλλα 28 είναι γνωστά μόνο από πηγές, έχουν εντοπιστεί ή παραμένουν ακόμη θαμμένα. Σύμφωνα με τον κ. Μπένο, το «Διάζωμα» είναι μια Κίνηση Πολιτών από όλη την Ελλάδα, που στόχο της έχει να έλθουν δυναμικοί και αποτελεσματικοί αρωγοί των αρμόδιων φορέων στην έρευνα, μελέτη, προστασία, ανάδειξη και στη χρήση των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης και στην ένταξή τους στην πολιτιστική καθημερινότητα.
Γιατί ένα μνημείο περιφραγμένο, χορταριασμένο και ξεκομμένο από τον κόσμο, δεν προσφέρει τίποτα.
«Όνειρό μας είναι να βοηθήσουμε, ακόμη και να πιέσουμε εποικοδομητικά το κράτος στην υπόθεση των αρχαίων θεάτρων» τονίζει ο κ. Σταύρος Μπένος και διευκρινίζει ότι το «Διάζωμα» σκοπεύει να αναζητήσει και να προσανατολίσει οικονομικές δυνάμεις του τόπου στην υιοθεσία αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης και να κινητοποιήσει και ευαισθητοποιήσει την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες στην κατεύθυνση της ανάδειξης και της ένταξης των μνημείων με τον κατάλληλο κατά περίπτωση τρόπο στην καθημερινότητά τους και μάλιστα χωρίς ούτε ένα ευρώ από κρατική ή κοινοτική επιχορήγηση.
«Γιατί να μην αναλάβει η ΔΕΗ το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις ρυπογόνες εγκαταστάσεις της ή οι τράπεζες κάποια άλλα αρχαία θέατρα» αναρωτήθηκε ο κ. Μπένος; «Ο κάθε πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι τα μνημεία δεν είναι κάτι απόμακρο. Είναι κάτι που τον αφορά, που έχει σχέση με την καθημερινότητά του. Αυτό θα αλλάξει ριζικά τη ζωή του, την αισθητική και τον τρόπο συμπεριφοράς του σε κάθε εκδήλωση της ζωής του» τόνισε ο κ. Μπένος. Στόχος του «Διαζώματος» εξήγησε πως είναι να φέρει σε επαφή τρεις φαινομενικά αντίπαλες οικογένειες: των επιστημόνων (που αγωνίζονται για τη σωτηρία των μνημείων), των καλλιτεχνών (που επιθυμούν να τα ζωντανέψουν) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης τους και πιέζει για τη χρήση τους).
«Είναι μεγάλη στιγμή η σημερινή γιατί βγαίνει στο φως κάτι που κυοφορείται χρόνια», είπε ο κ. Μπένος ανακοινώνοντας την προετοιμασία ίδρυσης ενός δικτύου αρχαίων θεάτρων. Ως πρώτο βήμα, ανέφερε την ηλεκτρονική καταγραφή των μνημείων με όλα τα στοιχεία ταυτότητας καθενός ξεχωριστά σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του δικτύου σε επίπεδο πόλεων, γιατί πρέπει να το αγκαλιάσουν οι τοπικοί άρχοντες που πολλές φορές θέλουν, αλλά δεν ξέρουν πώς, να βοηθήσουν για την προστασία των μνημείων της περιοχής τους».
Φανερά συγκινημένος ο Σταύρος Μπένος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των διαδικασιών ίδρυσης του «Διαζώματος» με τις 275 προσωπικότητες ως ιδρυτικά μέλη: αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, καλλιτέχνες, δημάρχους, φιλόλογους, δικηγόρους και δημοσιογράφους πολλοί από τους οποίους ήταν παρόντες στο αμφιθέατρο του νέου Μουσείου.
Πλάι του, για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς, είχε δύο γνωστούς αρχαιολόγους που έχουν συμβάλει στην ανάδειξη αρχαίων θεάτρων, τους καθηγητές Βασίλη Λαμπρινουδάκη (θέατρα Επιδαύρου) και Πέτρο Θέμελη (θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης), όπως και έναν εκπρόσωπο της σύγχρονης τέχνης, το μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κουρουπό.
Ανάμεσα στους παρευρεθέντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο καθηγητής αρχαιολογίας Δημήτρης Παντερμαλής, ο συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο διευθυντής του μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβοριάς, ο Σπ. Μερκούρης, καθηγητές πανεπιστημίου, ακαδημαϊκοί, δήμαρχοι, σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες κ.ά.
Ήταν παρόντες επίσης ο εκδότης της Γνώμης και ιδρυτικό μέλος του «Διαζώματος» Γιάννης Λασκαράκης, ο τραγουδοποιός Θανάσης Γκαϊφύλλιας από τη Κομοτηνή και ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Σιμιτσής.
Στα ιδρυτικά μέλη της κίνησης συμμετέχουν επίσης οι Δήμαρχοι Σαμοθράκης, Μαρώνειας και Αβδήρων.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο καθηγητής αρχαιολογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, κ. Παντερμαλής ξενάγησε τα μέλη του «Διαζώματος» στις εγκαταστάσεις του θαυμάσιου νέου Μουσείου το οποίο ανοίγει επίσημα τις πύλες τους σε δύο μήνες περίπου.