Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Ηλεκτρονική έκδοση “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online”
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Την απαρχή ενός θεσμού -ακόμα και διεθνούς εμβέλειας-, που θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις επιπέδου στην Αρχαία Μεσσήνη, μπορεί να σημάνει η παράσταση «Σκηνοβάτες» του Εθνικού Θεάτρου, που ανεβαίνει αύριο στις 9.15 το βράδυ στο αρχαίο στάδιο.
Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στη Μεσσήνη, με αφορμή την πρώτη θεατρική παράσταση που δίνεται κατά τη σύγχρονη εποχή στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η συμμετοχή του Εθνικού Θεάτρου στην πρώτη αυτή προσπάθεια για ουσιαστική αξιοποίηση της Αρχαίας Μεσσήνης ως χώρου πολιτισμού επικέντρωσε ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος τη σύντομη τοποθέτησή του. Παράλληλα εξέφρασε ευχαριστίες και απένειμε εύσημα για τη διαχρονική, όπως είπε, προσφορά τους, τόσο στον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη όσο και στον τ. υπουργό Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του Σωματείου «Διάζωμα».
«ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ»
Ως «ευτυχισμένος και χαρούμενος οικοδεσπότης» δήλωσε από την πλευρά του ότι αισθάνεται ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, εξηγώντας ότι τα συναισθήματα αυτά τα προκαλεί το γεγονός ότι υποδέχεται το Εθνικό Θέατρο στην Αρχαία Μεσσήνη, «έναν μοναδικό χώρο σε ολόκληρη την Ελλάδα».
Οπως τόνισε, «στις 12 Αυγούστου εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος για την Αρχαία Μεσσήνη, με αφιερώματα στον πολιτισμό μέσα από έργα ντόπιων και ξένων δημιουργών». Επιπλέον σημείωσε ότι αποτελεί πεποίθησή του πως «οι αρχαιολογικοί χώροι -και ιδιαίτερα οι χώροι θέασης και ακρόασης- συμβάλλουν μέσα από την επιλεγμένη χρήση τους στην κατανόηση της κληρονομιάς μας ως λαού. Τα αρχαία μνημεία δεν είναι νεκρά κελύφη», επισήμανε ο Π. Θέμελης.
ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Για έναν «νέο ιστορικό πολιτιστικό κύκλο» που ξεκινά αύριο, με την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου στο στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης, έκανε λόγο ο Σταύρος Μπένος. Χαρακτήρισε μάλιστα την αυριανή εκδήλωση «θυρανοίξια» του πιο πάνω σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, αναφερόμενος στην απόδοσή του σε χρήση από τους πολίτες για την παραγωγή και προβολή πολιτιστικών δημιουργιών.
Επιπλέον έκανε λόγο για έναν «θαυμαστό» συνδυασμό που -όπως είπε- δίνει στην αυριανή εκδήλωση μια ιδιαίτερη δυναμική, σημειώνοντας ειδικότερα ότι συναντώνται αύριο «ο κορυφαίος θεατρικός θεσμός της χώρας μας, ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία μνημεία, ο κορυφαίος αρχαιολόγος και ο κορυφαίος θεατρικός δημιουργός».
Ο Στ. Μπένος κάλεσε τους Μεσσήνιους να μεταβούν στην Αρχαία Μεσσήνη και να παρακολουθήσουν την παράσταση, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των εισιτηρίων θα διατεθούν για αναστηλώσεις των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ»
Αποτελεί τιμή για το Εθνικό Θέατρο -είχε τονίσει λίγο νωρίτερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάννης Χουβαρδάς- να εγκαινιάζει τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης ως χώρου πολιτισμού. Αναφέρθηκε επίσης στην άψογη, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία με τους Π. Θέμελη και Στ. Μπένο. Μιλώντας δε για την αυριανή παράσταση, είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική και πρωτότυπη δημιουργία του γνωστού θεατράνθρωπου Σταμάτη Φασουλή.
Αποτελεί «παράσταση καθρέφτη της σύγχρονης κοινωνίας» -όπως εξήγησε ο Γ. Χουβαρδάς- παρά το γεγονός ότι αποτελεί σύνθεση κειμένων που ξεκινούν από την αρχαιοελληνική εποχή, διανύουν τη ρωμαϊκή και φτάνουν στην υστεροελληνική εποχή, καταγράφοντας την ιστορία του αρχαίου ελληνικού, του ρωμαϊκού και του ελληνιστικού θεάτρου.
ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ένταξη των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων στα δρώμενα της κοινωνίας αποτελεί πολιτική της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πελοποννήσου, σημείωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος και για τον πολιτισμό αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Παπαφωτίου. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η Αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ο οποίος -όπως είπε ο Απ. Παπαφωτίου- πάντα στηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια προέρχεται από ή κατευθύνεται σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο.
Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Γιώργος Δαβίλλας -ως πρόεδρος του νομικού προσώπου «Αρχαία Μεσσήνη»- έκανε λόγο για «πολιτιστική άνοιξη» που έρχεται επιτέλους στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο. Εξέφρασε δε ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να φτάσει η στιγμή να παρουσιαστεί το Εθνικό Θέατρο στην Αρχαία Μεσσήνη, κάνοντας ωστόσο ιδιαίτερη μνεία στον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη.
Β.Γ.Μ.