Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΥΠΩΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΨΗΛΟΤΕΡΟΥ ΛΟΦΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ, ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
Το Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης ανοίγει για το κοινό και υποδέχεται τους πρώτους θεατές μετά από 21 αιώνες, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.
Στο αρχαίο θέατρο της Κασσώπης θα φιλοξενηθεί η παράσταση «Το χάσμα της Κασσώπης» από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, το Σωματείο «Διάζωμα» και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζα.
Η παράσταση βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό του Γάλλου συγγραφέα ιστορικών έργων Frédéric Lenormand και ο πρωτότυπος τίτλος του είναι Le Gouffre de Kassopé. Ο Frédéric Lenormand επισκέφτηκε την Κασσώπη τη δεκαετία του 1990, εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο έργο και το εξέδωσε ιδιωτικά στη Γαλλία. Το ανέσυραν από την αφάνεια οι Παναγιώτης Κλήμης και Νίκος Καράμπελας και σε μετάφραση Κάρολ Μόλτερ, παίρνιε σάρκα και οστά.
«Σε υψόμετρο 550-650 περίπου μέτρων, σε ένα οροπέδιο ανάμεσα σε κατάφυτες πλαγιές, ανέβηκαν τον 4ο αιώνα π.Χ. οι Κασσωπαίοι για να οικοδομήσουν την πρωτεύουσά τους» αναφέρει ιστοσελίδα αφιερωμένη στα αρχαία θέατρο της Ηπείρου.
Οι λόγοι που τους οδήγησαν εδώ δεν ήταν η δροσιά, μόνο, ούτε η ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Ήταν κυρίως η φυσικά οχυρή θέση που τους πρόσφερε ασφάλεια και έλεγχο του χερσαίου δρόμου βορρά-νότου κι εκείνου που ένωνε την ενδοχώρα με τα παράλια.
Την πρωτεύουσά τους, οι Κασσωπαίοι, την ήθελαν προηγμένη, για να εξασφαλίζουν όχι μόνο το ζην αλλά το ευ ζην. Γεωμετρική τάξη χαρακτήριζε τα οικοδομικά τετράγωνα των κατοικιών τους. Σε περίοπτη θέση τοποθέτησαν την αγορά τους, με όλα της τα δημόσια κτίρια. Στις αρχές του3ου αιώνα π.Χ. έφτιαξαν και ένα μεγάλο θέατρο, για να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις αλλά και για να συζητούν ζητήματα πολιτικά.
Το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης χτίστηκε στις υπώρειες του ψηλότερου λόφου της πόλης, κάτω από τη ΒΔ ακρόπολη. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Οι θεατές θα απολάμβαναν εκτός από τα δημιουργήματα των ποιητών και πανοραμική θέα, προς τον Αμβρακικό Κόλπο, το Ιόνιο Πέλαγος, το νησί της Λευκάδας.
Το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης ακολουθώντας τις επιταγές της ιστορίας, εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ., μαζί με όλη την πόλη, όταν οι κάτοικοί της εξαναγκάστηκαν να μετοικήσουν στη νεοϊδρυθείσα Νικόπολη. Στο πέρασμα των χρόνων και με την εγκατάλειψη της αρχαίας πόλης, το θέατρο καλύφθηκε από οργιώδη βλάστηση, η οποία σε συνδυασμό με τις συνεχείς κατακρημνίσεις βράχων κατέστρεψαν σημαντικά τμήματα των εδωλίων του κοίλου.
Οι αρχές του 21ου αιώνα, όμως, εγκαινίασαν μία νέα εποχή για το μνημείο. Τα έργα ανάδειξης, που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα αποκαταστήσουν αφενός την όψη του και αφετέρου θα πλουτίσουν τις γνώσεις μας για την ιστορία του και την αρχιτεκτονική του.
Τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Diazoma και μετά από 21 αιώνες, το αρχαίο θέατρο θα λειτουργήσει και πάλι για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών. Συγκεκριμένα, οι πρώτες πέντε σειρές κερκίδων του μνημείου που αναστηλώθηκαν και είναι έτοιμες θα υποδεχτούν κόσμο.
Το μέλλον για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης προβλέπεται φωτεινό.
*Οι φωτογραφίες είναι από τον Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζα και το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ