Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
πηγή: epirusgate.gr
Τις πύλες του για το κοινό θα ανοίξει για πρώτη φορά μετά από 21 αιώνες το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης. Το μεγάλο αυτό γεγονός τοποθετείται για το Σάββατο 9 ή την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου.
Το κοινό θα παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση «Το χάσμα της Κασσώπης» του Frédéric Lenormand από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Π.Ε Πρέβεζας, το Σωματείο “Διάζωμα” και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.
Με τη σημαντική συμβολή του προέδρου του “Διαζώματος” Σταύρου Μπένου και την αγάπη του για την Κασσώπη το θέατρο αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό και οι πρώτες πέντε σειρές κερκίδων του αναστηλώθηκαν και είναι έτοιμες να υποδεχθούν ξανά θεατρικό κοινό μετά από 2.100 περίπου χρόνια!
Το έργο συγγράφηκε από τον κ. Frédéric Lenormand, επισκέπτη της Κασσώπης τη δεκαετία του 1990, εκδόθηκε ιδιωτικά στη Γαλλία και ανασύρθηκε από τη λήθη από τον κ. Παναγιώτη Κλήμη και κ. Νίκο Δ. Καράμπελα, μεταφράστηκε εξαιρετικά από την κ. Κάρολ Μόλτερ, η οποία είναι συνεργάτης του Διαζώματος. Για λόγους πρακτικούς το αρχικό κείμενο περιορίστηκε σε χρόνο, ώστε να είναι ευκολότερη η παρακολούθησή του στις συνθήκες του αρχαίου θεάτρου. Η Διάρκεια της παράστασης είναι 60 λεπτά.
Η πλοκή του έργου έχει εν συντομία ως εξής: Βρισκόμαστε σε μία μικρή ελληνική πόλη της Ηπείρου, την Κασσώπη, το έτος 31π.Χ. Η πόλη βρίσκεται σε παρακμή. Ο άρχοντας της πόλης, ένας γέρος έμπορος, ένας καλλιτέχνης και η ιέρεια της Αφροδίτης παρακολουθούν την πόλη να γκρεμίζεται σιγά σιγά από κατολισθήσεις.
Ρωμαϊκές λεγεώνες φτάνουν στην περιοχή και δύο Ρωμαίοι εκατόνταρχοι επισκέπτονται την Κασσώπη για να πείσουν τους πολίτες της, πριν χρησιμοποιήσουν βία, να μετοικήσουν στην νέα πόλη, την Νικόπολη, που θα χτίσει ο Οκταβιανός Αύγουστος για να θυμίζει τη νίκη του στη ναυμαχία του Ακτίου. Δύο πολιτισμοί συγκρούονται. Τα επιχειρήματα των Ρωμαίων και ο αντίλογος των Κασσωπαίων διατρέχουν το έργο με πίκρα και χιούμορ.
Παρακολουθούμε τους χαρακτήρες να αντιδρούν και την αντιπαράθεση της Ρώμης με την Ελλάδα. Η απόφαση για την εξέλιξη έχει παρθεί. Ο πιο ισχυρός θα νικήσει. Η νέα πόλη θα δημιουργηθεί πάνω στον πόνο και τον αγώνα των Κασσωπαίων.
Αν αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη μπορούμε να διακρίνουμε στο έργο την μοίρα πολλών πόλεων και όχι μόνο της Κασσώπης στη συγκεκριμένη εποχή.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί απογευματινή ώρα ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δύση του ηλίου.