Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Στην κάμερα του myagrinio.gr μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» και πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος στο περιθώριο της έκθεσης για τον εναλλακτικό τουρισμό που πραγματοποίηθηκε προ ημερών στη Ναύπακτο. Εκεί ο Στ. Μπένος στο πλαίσιο ημερίδας παρουσίασε την πρόταση του «Διαζώματος» για μια πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται ωστόσο για ένα προϊόν που συνδυάζει τον πολιτιστικό με τον τουρισμό της φύσης (οικοτουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, φυσιολατρικός τουρισμός κτλ), κομμάτι που παρουσιάστηκε από τον Συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού Γ. Σελιμά.
«H αναθεώρηση του ΕΣΠΑ η τελευταία ευκαιρία»
Η εν λόγω πρόταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν τρία χρόνια στο Αγρίνιο, ωστόσο παρά το γεγονός ότι έχει μεγάλη ωριμότητα όσον αφορά τα πέντε αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας (μόνο για το θέατρο της Στράτου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι μελέτες) δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει χρηματοδότηση. Ο Στ. Μπένος μιλώντας στην κάμερα του myagrinio.gr τονίζει ότι με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ υπάρχει μία ακόμη ευκαιρία να βρει η πρόταση αυτή χρηματοδότηση. Ακόμη εξήγησε πως από το Υπ. Περιβάλλοντος ο ίδιος έχει δει την πρόθεση να υπάρξει μία ΟΧΕ για την Αιτωλοακαρνανία όσον αφορά τις περιβαλλοντικές δράσεις της πρότασης και να χρηματοδοτηθούν από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ωστόσο παρατηρεί ότι τις βασικές υποδομές για τα αρχαία θέατρα μπορεί να τις χρηματοδοτήσει μόνο το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος.
«Κραυγάζει πως η ταυτότητα είναι τα πέντε αρχαία θέατρα»
«Χρειάζεται κάτι ολιστικό γιvα να μπορέσει να γίνει προορισμός η περιοχή και για να γίνει κάτι ολιστικό πρέπει να διευρήνησουμε την ταυτότητα της περιοχής. Εδώ κραυγάζει πως η ταυτότητα είναι τα πέντε αρχαία θέατρα» αναφέρει αρχικά ο Στ. Μπένος. «Ελπίζω πια να το έχουν κατανοήσει όλοι οι φορείς της περιοχής, γιατί δεν υπάρχει νομός στην χώρα μας με τόσο πλούσιο απόθεμα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό» αναφέρει ο Στ. Μπένος και προσθέτει «για αυτό το λόγο έχω γίνει λάτρης της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά έχω και μια πληγή μέσα μου: γιατί δεν προχωρά αυτό το πράγμα».
«H περιοχή δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο»
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος τον περασμένο Μάρτιο ο πρόεδρος του Διαζώματος τονίζει ότι δεν φτάνει η πρόθεση του Υπουργείου… «Το πρώτο βήμα θα είναι να χρηματοδοτήσει τις υποδομές το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Γι΄αυτό κάνω έκκληση στους φορείς της Περιφέρειας και της Αιτωλοακαρνανίας ότι επιτέλους η περιοχή δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο. Είναι αδιανόητο τέτοιος πλούτος να προσελκύει μόνο το 1% του τουριστικού προϊόντος της χώρας» υπογραμμίζει ο Στ. Μπένος.
«Ελπίζω οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν βαθιά συλλογική επιθυμία»
O Στ. Μπένος, ως πρώην υπουργός καταγράφεται, ως ένας από τους λίγους πολιτικούς που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση μιας αποτελεσματικής μεταρρύθμισης, αυτή της δημιουργίας των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, που αποτελούν μια καινοτομία στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης υιοθετώντας τη φιλοσοφία της «υπηρεσίας μιας στάσης». Έχει ενδιαφέρον λοιπόν η γνώμη του για το αν υπάρχει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας πραγματική βούληση για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. «Εξυφαίνεται με έναν τρόπο όχι τόσο εμφανή αλλά υποδόριο, που ελπίζω ότι θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις ως βαθιά συλλογική επιθυμία, δηλαδή, να επιστρέψουμε στην Ελλάδα της κανονικότητας και γιατί όχι στην Ελλάδα των ονείρων, γιατί το μεγαλύτερο κακό που έπαθε η χώρα μας είναι ότι σταμάτησε να ονειρεύεται» σχολιάζει ο Στ. Μπένος.
Διαβάστε το δημοσίευμα και παρακολουθείστε το σχετικό video στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
Την Περιφέρεια «δείχνει» ο Στ. Μπένος για τα αρχαία θέατρα – myagrinio.gr