Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
πηγή: StereaNews
Στην περίπτωση του Ορχομενού Βοιωτίας, με πρωτοβουλία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», σχεδιάστηκε και δημιουργείται ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο
Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο Ορχομενού Βοιωτίας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα της Βοιωτίας, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο Ορχομενού Βοιωτίας. (βλ. εδώ) Αφετηρία για το σημαντικό αυτό γεγονός ήταν η επίσκεψη του δημοσιογράφου και δημοτικού συμβούλου Ορχομενού, κου Λάμπρου Ρόδη στις 6 Ιουλίου 2010 στα γραφεία του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ. Σε διεξοδική συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, κ. Σταύρο Μπένο ο κ. Ρόδης ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση κινήματος πολιτών για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού. (βλ. εδώ) Πρόκειται για τον πιο δυναμικό κουμπαρά του Σωματείου, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει τελικά το ποσό των 198.767,75 ευρώ.
Στην περίπτωση του Ορχομενού Βοιωτίας, μέσα από συνέργειες που αναπτύχθηκαν με όλους τους αρμόδιους φορείς με πρωτοβουλία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», σχεδιάστηκε και δημιουργείται ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο, που συμπεριλαμβάνει ένα εξαιρετικά σπάνιο μνημειακό σύνολο, μεγάλης πολιτιστικής αξίας: 1) το θολωτό τάφο του Μινύα (1250 π.Χ.), 2) το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού (3ου αι.) και 3) την Παναγία της Σκριπούς (9ος αι.).(βλ. εδώ)
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ», αξιοποιώντας τη μεγάλη δυναμική του «κουμπαρά» του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού Βοιωτίας, έχει αναθέσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου.
Πιο συγκεκριμένα στις 07 Οκτωβρίου 2011 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε την τοπογραφική μελέτη για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου στον τοπογράφο μηχανικό, κο Αρτεμάκη Γιώργο. Στις 21 Δεκεμβρίου 2011 η παραπάνω μελέτη παρελήφθη από Επιτροπή του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ».
Επίσης, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε στον αρχιτέκτονα, κο Διαμαντόπουλο Δημήτρη και τη μελετητική εταιρεία ΠΛΕΙΑΣ Α.Ε. την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου. Η ανάθεση της μελέτης έγινε παρουσία του Δήμαρχου Ορχομενού Βοιωτίας, κ. Κωνσταντίνου Ξηρογιάννη και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, κ. Γιώργου Ζυγούρη. (λίνκ)
Στις 10 Ιανουαρίου 2012, μετά από παρότρυνση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος διέθεσε χρηματοδότηση, ύψους 50.000 ευρώ, στο ΥΠ.ΠΟ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, για τις ανάγκες της αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού Βοιωτίας. Πιο συγκεκριμένα με την παραπάνω χρηματοδότηση καλύφθηκε το κόστος όλων των πρόδρομων εργασιών που απαιτούνται για να ακολουθήσει η εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης του μνημείου. (βλ. εδώ)
Το 2012 έγιναν οι αρχαιολογικές εργασίες στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του έργου «Ανασκαφική έρευνα και αποτύπωση του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού Βοιωτίας» που χρηματοδοτήθηκε από την παραπάνω Προγραμματική Σύμβαση.
Με χρηματοδότηση από την παραπάνω Προγραμματική Σύμβαση ανατέθηκε από το ΥΠ.ΠΟ στον αρχιτέκτονα – μηχανικό, κ. Θέμη Μπιλή η εκπόνηση μελέτης για το έργο «Ανασκαφική έρευνα και αποτύπωση του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού Βοιωτίας».
Συμπληρωματικά, στις 19 Ιουλίου 2012 ανατέθηκε από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στον αρχιτέκτονα – μηχανικό, κ. Θέμη Μπιλή η εκπόνηση μελέτης του έργου «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Βοιωτίας». Το ποσό για την αμοιβή του αντλήθηκε από τον κουμπαρά που έχει ανοίξει του «ΔΙΑΖΩΜΑ» για το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Βοιωτίας.
Στις 27 Ιουλίου 2012 διαβιβάστηκε προς έγκριση από τις αρμόδιες αρχές στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Αθλητισμού και Πολιτισμού το Α΄ Στάδιο της αρχιτεκτονικής μελέτης του αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού Βοιωτίας.
Στις 16 Οκτωβρίου 2012 εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το Α΄ Στάδιο της αρχιτεκτονικής μελέτης του αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού Βοιωτίας.
Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου του 2013 ανατέθηκαν από το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» οι συμπληρωματικές μελέτες που απαιτούνταν για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου (πολεοδομική μελέτη τροποποίησης του σχεδίου πόλης, σύνταξη πράξεων αναλογισμού αποζημίωσης οικοπέδων, τοπογραφική μελέτη, σύνταξη μελέτης οδοποιίας / οδοί – κόμβος) στους μελετητές, κ.κ. Αρτεμάκη Γιώργο και Νίκο Μάνη, τοπογράφους μηχανικούς και στον Δημήτρη Διαμαντόπουλο, αρχιτέκτονα – πολεοδόμο (εκπρόσωπο της μελετητικής Εταιρείας «Πλειάς Α.Ε.»), με χρήματα από τον κουμπαρά του αρχαίου θεάτρου. (βλ. εδώ)
Επίσης, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου του 2013 ανατέθηκε από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» η εκπόνηση ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου στον ηλεκτρολόγο – μηχανολόγο, κο Στέφανο Νικολάου. Το κόστος ανάθεσης και της παραπάνω μελέτης καλύφθηκε από τον «κουμπαρά» του θεάτρου. (βλ. εδώ)
Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ο μελετητής, αρχιτέκτων – μηχανικός, κος Θεμιστοκλής Μπιλής, παρουσίασε τη μελέτη που εκπόνησε με αντικείμενο την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Βοιωτίας. (λίνκ) Η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Βοιωτίας διαβιβάστηκε προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση, ο αρχιτέκτων – πολεοδόμος, κο Δημήτρης Διαμαντόπουλος, η ομάδα του και ο τοπογράφος – μηχανικός, κος Γιώργος Αρτεμάκης και Νικόλαος Μάνης παρουσίασαν την πολεοδομική μελέτη τροποποίησης του σχεδίου πόλης του Ορχομενού Βοιωτίας και τη μελέτη οδοποιίας. Οι μελέτες διαβιβάστηκαν προς έγκριση στο Δήμο Ορχομενού Βοιωτίας.
Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού Βοιωτίας.
Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο ΠΕΤΡΙΝΑ στον Ορχομενό Βοιωτίας εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο Δήμος Ορχομενού Βοιωτίας για να τιμήσουν τους χορηγούς του αρχαιολογικού πάρκου. (βλ. εδώ)
Την Πέμπτη 03 Απριλίου 2014 υπεγράφησαν στα γραφεία του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» δύο νέες συμβάσεις για την ανάθεση της εκπόνησης: α) των στατικών μελετών και β) της φυτοτεχνικής μελέτης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του αρχαιολογικού πάρκου. (βλ. εδώ) Τις παραπάνω μελέτες ανέθεσε το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» αντίστοιχα στην εταιρεία στατικών μελετών «Φ. Καρυδάκης και Συνεργάτες Ε.Π.Ε.» και στο γεωπόνο – μηχανικό, κο Κατσουλάκη Ελευθέριο, αξιοποιώντας τα χρήματα από τον κουμπαρά του αρχαίου θεάτρου. (βλ. εδώ)
Την Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 παρελήφθησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και εν συνεχεία εγκρίθηκαν από το Κ.Α.Σ. οι παρακάτω μελέτες:
Β΄ στάδιο της Αρχιτεκτονικής Μελέτης (Μελέτη Εφαρμογής) του αρχαιολογικού πάρκου,
Φυτοτεχνική Μελέτη (Μελέτη Εφαρμογής) του αρχαιολογικού πάρκου,
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη,
Στατική μελέτη.
Την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014 παρουσιάστηκαν στο έκτακτο Συμβούλιο του Δήμου Ορχομενού Βοιωτίας από τον κ. Δημήτρη Διαμαντόπουλο οι μελέτες για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού Βοιωτίας. (βλ. εδώ)
Στις 23 Αυγούστου 2014, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού Βοιωτίας παρουσιάστηκε από τον κ. Θέμη Μπιλή η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού Βοιωτίας. (λίνκ)
Την Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2014 ο κ. Σταύρος Μπένος και οι συνεργάτες του, αρχιτέκτονες – μηχανικοί, κ.κ. Δημήτριος Διαμαντόπουλος και Θέμις Μπιλής βρέθηκαν στο Δημαρχείο Ορχομενού και έθεσαν ενώπιον του Δημάρχου και Προέδρου της ΠΕΔ κ. Λουκά Υπερήφανου, του Προέδρου του ΔΣ κ. Λάμπρου Ρόδη, του τεχνικού συμβούλου κ. Βασίλειου Τούντα και σύσσωμης της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, αλλά και με την παρουσία της Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, κας Αλεξάνδρας Χαραμή και της υπεύθυνης για τη Βοιωτία αρχαιολόγου, κας Όλγας Καλιγά, το πλάνο δράσης για την υλοποίηση του πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας. (βλ. εδώ)
Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα: «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας, ένταξη των αρχαιοτήτων της περιοχής του θεάτρου στη ζωή της πόλης». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι ομιλητές, κος Δημήτρης Διαμαντόπουλος, αρχιτέκτων – πολεοδόμος και μελετητής του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού Βοιωτίας και οι κ.κ. Θέμης Μπιλής και Μαρία Μαγνήσαλη, αρχιτέκτονες Ε.Μ.Π. – αναστηλωτές και μελετητές αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, φώτισαν τις πτυχές της μελέτης για τη δημιουργία του πάρκου και της μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου αντίστοιχα. (λίνκ)
Το Σεπτέμβριο του 2015 ο κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, υπεύθυνος πολυμεσικών εφαρμογών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο κ. Δημήτρης Διαμαντόπουλος, αρχιτέκτων – μηχανικός και μελετητής του αρχαιολογικού πάρκου δημιούργησαν ένα video, το οποίο οπτικοποιεί σε τρισδιάστατη μορφή το αρχαιολογικό πάρκο του Ορχομενού Βοιωτίας και τις διαμορφώσεις που αυτό θα περιλαμβάνει. (βλ. εδώ)
Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου του 2015 το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» επέλεξε το αρχαίο θέατρο στον Ορχομενό Βοιωτίας για την πραγματοποίηση των εργασιών της 8ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου. Οι εργασίες συνδυάστηκαν με ένα οδοιπορικό στα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας, με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα. Η επιλογή της περιοχής αυτής σχετίστηκε, επίσης, με το σχεδιασμό του προγράμματος «ΟΙΔΙΠΟΥΣ», σημαντικός πόλος του οποίου είναι και το Αρχαιολογικό Πάρκο του Ορχομενού. Στο αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Βοιωτίας πραγματοποιήθηκε το τελετουργικό της Γενικής Συνέλευσης με τη διαπίστωση της απαρτίας και την εκλογή προεδρείου, ενώ η βραδιά έκλεισε με ένα μουσικό εμβόλιμο από την κιθαρίστρια, κα Εύα Φάμπα.(βλ. εδώ)
Το Νοέμβριο του 2016 εντάχθηκε το έργο «Αναβάθμιση Αρχαιολογικού Χώρου Ορχομενού Βοιωτίας και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου», με χρηματοδότηση, ύψους 1.992.000 ευρώ, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας (Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020).
Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018, υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη, ΦΕΚ με θέμα την «Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Ορχομενού του Δήμου Ορχομενού της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας (Ν. Βοιωτίας) στην περιοχή Σκριπούς, εντός του αρχαιολογικού χώρου Ορχομενού Νομού Βοιωτίας, επιβολή προκηπίου και καθορισμός χρήσεων και όρων και περιορισμών δόμησης», με αριθμό φύλλου 27. Η τροποποίηση αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί η ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της περιοχής με μετακινήσεις οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών, αλλαγή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, πεζοδρομήσεων κ.λπ. (βλ. εδώ)
Την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης» στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων Αντωνιάδου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και Εκπαίδευσης του Ο.Π.Α. Το Σάββατο 17 Μαΐου 2018 ακολούθησε έρευνα πεδίου από τους φοιτητές του προγράμματος στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Ορχομενού Βοιωτίας. (λίνκ) Σε συνέχεια των παραπάνω δράσεων οι φοιτητές εκπόνησαν ομαδικές εργασίες με θέμα το αρχαιολογικό πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας. Η καλύτερη εργασία, η οποία κρίθηκε από ειδική επιστημονική επιτροπή με μέλη την κ. Μπρίνια και εξειδικευμένους επιστήμονες του Διαζώματος, παρουσιάστηκε, από την ομάδα που την εκπόνησε, στην 4η συνάντηση του «Άνω Διαζώματος», στις 10 Ιουνίου 2018. (βλ. εδώ)
Στις 08 Απριλίου 2020, στο πλαίσιο του έργου «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ» εγκρίθηκαν τα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τα τροποποιημένα τεχνικά δελτία για τα ακόλουθα έργα:
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, Α΄ ΦΑΣΗ: ΔΡΟΜΟΙ, ΜΙΝΥΑ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ, με νέα τροποποιημένη χρηματοδότηση, ύψους 1.155.000,00 που θα διατεθεί από το Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, Β΄ΦΑΣΗ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, με νέα τροποποιημένη χρηματοδότηση, ύψους 1.706.250,00 που θα διατεθεί από το Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΕΛΙΩΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥΣ, με νέα τροποποιημένη χρηματοδότηση, ύψους 865.540,94 που θα διατεθεί από το Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥΣ, με νέα τροποποιημένη χρηματοδότηση, ύψους 767.000,00 που θα διατεθεί από το Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η τροποποίηση αυτή ήταν αναγκαία, προκειμένου να ενσωματωθούν στα τεχνικά δελτία τα Υποέργα Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών που θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας. Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση των παραπάνω έργων θα διατεθεί από Εθνικούς Πόρους (Π.Δ.Ε.) οι εν λόγω τροποποιήσεις εγκρίθηκαν και από το Υπουργείο Ανάπτυξης στις 27 Απριλίου 2020. (βλ. εδώ)
Στις 6 Νοεμβρίου 2020 υπεγράφη στο δημαρχείο Ορχομενού η σύμβαση κατασκευής του έργου «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας Περιβάλλων Δημόσιος Χώρος Α΄ Φάση: Δρόμοι, Μινύα – Ακροπόλεως» μεταξύ της Δημάρχου Ορχομενού, κας Βούλας Καράλη και του εκπρόσωπου της εταιρείας Βασίλειος Κονδύλης & ΣΙΑ ΕΠΕ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Ορχομενού και η χρηματοδότηση ύψους 807.000 ευρώ προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Στερεάς Ελλάδας 2014-2020. Το έργο πρόκειται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και προβλέπεται να υλοποιηθεί σε διάστημα εννέα μηνών.
Οι εργασίες αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού Βοιωτίας και δημιουργίας αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού Βοιωτίας είναι σε εξέλιξη.
Το αρχαιολογικό πάρκο του Ορχομενού Βοιωτίας αποτελεί έναν από τους βασικούς πόλους της Πολιτιστικής – Περιβαλλοντικής Διαδρομής Στερεάς Ελλάδας, «ΟΙΔΙΠΟΥΣ». (ΣΤΙΓΜΑ)
Παρακολούθηση και ολοκλήρωση των εργασιών για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού Βοιωτίας. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)