Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
πηγή: ΕΡΤ
Το σχέδιο για την ανασυγκρότηση του Έβρου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, παρουσιάζουν σήμερα Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, ο κ. Σταύρος Μπένος Πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» και οι συνεργάτες του, ολοκληρώνοντας την πρώτη για το 2024 τριήμερης διάρκειας επίσκεψή τους στον νομό.
Σύμφωνα με τον κ. Μπένο, η όλη πρωτοβουλία, θα επικεντρωθεί στον Έβρο και θα διαχυθεί σε όλη την Θράκη και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. “Δεν αντιμετωπίζουμε μόνο τις καταστροφές αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα κυρίως στον κεντρικό και βόρειο Έβρο, με τον κόσμο που φεύγει από την περιοχή… πραγματικό χρυσάφι είναι η σοφία των απλών ανθρώπων, τίποτα σπουδαίο δεν γίνεται αν δεν προέρχεται από τα όνειρα των πολιτών.
Το πρώτο θέμα που θα διαχειριστούμε, είπε ο κ. Μπένος, είναι η αναγέννηση του δάσους της Δαδιάς με την παγκόσμια ακτινοβολία, το δεύτερο είναι το νερό που πρέπει να το κάνουμε το “χρυσάφι” της περιοχής. «Το νερό περιέχει μέσα του τα πάντα. Είναι και καλός άγγελος και κακός άγγελος. Ευχή και κατάρα» ανέφερε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι απειλές που αυτό κρύβει, επαυξάνοντας τον ευεργετικό του ρόλο.
Ακόμη σημαντική είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, με τη χρήση όλων των καινοτομιών της νέας εποχής, και η αξιοποίηση της ψηφιακής γεωργίας, ανέφερε.
Όπως τόνισε ο κ. Μπένος, στόχος είναι η πληθυσμιακή και παραγωγική ενίσχυση του Έβρου μέσω ενός ευρωπαϊκού πολυσύνθετου προγράμματος, ενώ τον πρώτο λόγο στη διαβούλευση θα τον έχει η τοπική κοινωνία. Ακόμη υπάρχουν και προγράμματα αριστείας, για την προσέλκυση νέων ανθρώπων και στελεχών.
Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά ο ίδιος εξήγησε πως στην ουσία θα πρόκειται για μία έρευνα που θα προσφέρει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, όπως «Τι είναι αυτό που θα κάνει ελκυστικό τον Έβρο για τους νέους ανθρώπους;», το οποίο θα διερευνηθεί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο για τους δημοσίους υπαλλήλους, τον δημόσιο χώρο και τις δημόσιες δομές, το δεύτερο για το ΔΠΘ, την έρευνα και την καινοτομία και το τρίτο για την επιχειρηματικότητα, ως προς τη δημιουργία καλών και ελκυστικών θέσεων εργασίας.