Τελευταία νέα

01/07/2024

Project Λαύριο έτος 2023-2024. Ολοκλήρωση της καινοτόμου δράσης «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός» για την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024 μεταξύ του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Ο.Π.Α., του Σωματείου «Διάζωμα» και των συνεργαζόμενων φορέων

29/06/2024

Έκκληση στην κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει γρήγορα τις πολιτικές για το Πρόγραμμα αποκατάστασης στον Έβρο, μετά τις πυρκαγιές, απηύθυνε ο Σταύρος Μπένος

26/06/2024

Generation D:  «Από την Αθήνα στην Ελευσίνα. Μία πολιτιστική διαδρομή στο χθες και το σήμερα» από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αθηνών (σχολικό έτος 2023-24)

26/06/2024

Generation D: Ευαισθητοποίηση μαθητών/τριών του 2ου ΓΕ.Λ. Γέρακα για τις επιδράσεις της κλιματικής κρίσης στο ιερό νησί της Δήλου

25/06/2024

Τηλεφωνική συνέντευξη με τον Σταύρο Μπένο στην Ελληνική ζώνη του Ράδιο Άλμα

Γρήγορη μετάβαση

Παρουσίαση του βιβλίου «Ανασκαφή» του Πέτρου Θέμελη στον ΙΑΝΟ

Σχετικά Θέατρα

Οι εκδόσεις Παπαζήση και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο «Ανασκαφή» του Πέτρου Θέμελη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Νικόλαος Ζαχαριάς καθ. Αρχαιομετριας Παν. Πελ/σου-πρόεδρος τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.

Σταύρος Μπένος ιδρυτής και πρόεδρος του σωματείου Διάζωμα-πρ. υπουργός Πολιτισμού

Πάνος Βαλαβάνης καθ. Κλασσικής Αρχαιολογίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν. Αθηνών

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Προχώρησα στη συγγραφή ενός σύντομου, εύληπτου εγχειριδίου ανασκαφικής τεχνικής για να υπογραμμίσω την ανάγκη επικράτησης και στη χώρα μας ενός ενιαίου συστήματος τεκμηρίωσης των ανασκαφικών δεδομένων, ενός ομοιόμορφου τρόπου τήρησης ημερολογιακών σημειώσεων από όλους τους ανασκαφείς στην Ελλάδα, εύκολου στη χρήση, αποτελεσματικού και δεκτικού μηχανογράφησης.

Η απομάκρυνσή των στρωμάτων κατά την ανασκαφή επιτρέπεται και δικαιολογείται μόνον εφόσον λαμβάνεται μέριμνα για μια πλήρη επί τόπου τεκμηρίωσή της θέσης των κινητών ευρημάτων στις επάλληλες στρώσεις (σε έκταση και βάθος), της σύστασης της κάθε στρώσης, του περιεχομένου, της χρονολόγησής της, με βάση την κεραμική και τα νομίσματα, καθώς και των παραγόντων δημιουργίας της, εάν δηλαδή οφείλεται σε φυσικά ή ανθρωπογενή αίτια.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει υποχρέωση να εκπαιδεύει τα νέα στελέχη του, να τους παρέχει τα αναγκαία για μια ανασκαφή μέσα και να τους ενισχύει με προσωπικό άλλων κλάδων, ώστε να ολοκληρώνεται μεθοδικά η ανασκαφική διαδικασία κάθε μέρα, από την αποκάλυψη ως τον καθαρισμό και τη διαλογή των θραυσμάτων κεραμικής, τη φωτογράφηση, τη σχεδίαση, την τελική καταγραφή και την ταξινόμηση όλων των ευρημάτων.

Στη διαδικασία αποκάλυψης των υλικών κατάλοιπων του ανθρώπινου παρελθόντος, σε αυτό δηλαδή που ονομάζουμε ανασκαφή, η αρχαιολογία εφαρμόζει τη μέθοδο των θετικών επιστημών και δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμβολή τόσο αυτών των επιστημών όσο και της επιστήμης της συντήρησης, καθώς και των ιστορικών επιστημών.

Δείτε παρακάτω στιγμιότυπα από την εκδήλωση. Φωτογραφίες: Φώτης Κουτρουμπής εθελοντής Διαζὠματος

  • Ο Καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης
  • O κ. Νικόλαος Ζαχαριάς, Kαθηγητής Αρχαιομετρίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  • O κ. Πάνος Βαλαβάνης, Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας
  • O Σταύρος Μπένος ιδρυτής και πρόεδρος του σωματείου Διάζωμα