Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
πηγή: ΡάδιοΈβρος
Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε τώρα, ένα χρόνο μετά, με το μεγαλεπήβολο σχέδιο “ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ”; Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει ο Σταύρος Μπένος στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο, με την ιδιότητα του Προέδρου στο Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ που έχει αναλάβει το σχεδιασμό και του “ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ”. Το πολυσυζητημένο πρόγραμμα για την ολιστική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση του Έβρου μετά τις περσινές πρωτοφανείς πυρκαγιές στο νομό, φαίνεται πως κάπου έχει “κολλήσει”, με μόνο αρμόδιο πια για να δώσει λύσεις κι απαντήσεις τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο απευθύνει έκκληση ο κ. Μπένος να παρέμβει.
Καταρχάς, “έχει γίνει το σημαντικότερο βήμα“, δήλωσε εισαγωγικά για το θέμα ο κ. Μπένος, εξηγώντας πως “αναθεωρήθηκε το πρόγραμμα Π.Ε.Π. ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειάς σας και συμπεριέλαβε πια και την Ο.Χ.Ε. του Έβρου, που είναι το εργαλείο της ανασυγκρότησης“. Το επόμενο βήμα όμως, όπως είπε, είναι “η Περιφέρεια θα πρέπει να βγάλει την Πρόσκληση και για να γίνει αυτό πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες να δηλώσουν τι συνεισφέρουν“…
“Όπως έγινε στη Θεσσαλία, όπου ο πρωθυπουργός πήγε και εξήγγειλε ένα πρόγραμμα 4 δις, να ρθει και στον Έβρο ο πρωθυπουργός και να ανακοινώσει δύο πράγματα: πρώτον, ποια θα είναι τα έργα που θα πλαισιώνουν το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του Έβρου και αφετέρου ποιες θα είναι οι πολιτικές“, ζήτησε ο κ. Μπένος εμφατικά από την κυβέρνηση.
Ειδικότερα για έργα όμως “σε ό,τι αφορά στις υποδομές, θα πρότεινα να ξεκινήσετε επάνω από το πακέτο Σταϊκούρα που προ μηνός ανακοίνωσε μια σειρά έργων” (δείτε >ΕΔΩ), είπε και υποστήριξε πως “βεβαίως το πρώτο μεγάλο έργο της περιοχής και επιμένω σ’ αυτό, είναι η ηλεκτροκίνηση που είναι διευρωπαϊκός άξονας από την Αλεξανδρούπολη ως το Ορμένιο“…
Διαπιστώνεται πάντως πως για τη Θεσσαλία έχει ήδη ανακοινωθεί ένα “θηριώδες πρόγραμμα“, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, το οποίο φτάνει στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στον προβληματισμό γιατί “ο Έβρος ακόμα ψάχνεται να βρει το… μετά του” ο κ. Μπένος αναρωτήθηκε: “γιατί είναι προβληματικό αυτό; πάντα έτσι γίνονται τα πράγματα“… Αναλύοντας τη σκέψη του μετά από το ερώτημα, αν δηλαδή διαπιστώνει μια δυστοκία στις αποφάσεις για τον Έβρο, απάντησε: “Πολλές φορές η πίεση που ασκείται δημιουργεί αναίρεση των προτεραιοτήτων. Είναι αλήθεια ότι ασκήθηκε πολύ μεγάλη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση από τη Θεσσαλία και λίγο αδυνάτισε την παρουσία της τόσο στη Βόρεια Εύβοια, όσο και στην πατρίδα σας εκεί στον Έβρο. Η αίσθησή μου είναι ότι πρέπει να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση στον Έβρο όπως και στη Θεσσαλία. Δηλαδή στη Θεσσαλία είπε ο πρωθυπουργός, τόσα χρήματα θα δοθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τόσα από το ΕΣΠΑ, τόσα από το Ταμείο Ανάκαμψης… Θέλω το ίδιο να κάνει και στον Έβρο, πόσο πιο ξεκάθαρα να το πω“…
Εντωμεταξύ, λόγω του ότι καθυστέρησε η αναθεώρηση του προγράμματος Π.Ε.Π. 2021-2027, το νέο χρονοδιάγραμμα και για τη β΄ φάση του master plan πήρε παράταση ως το τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι ήταν προγραμματισμένο αυτό να λήξει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Όμως η Ειδική Επιτροπή (δείτε >ΕΔΩ) έχει πάψει από τις 15 Μαΐου να συνεδριάζει στη Δαδιά. Για το γεγονός ο κ. Μπένος απάντησε: “Νομίζω θα έχει νόημα να γίνει η επόμενη συνεδρίαση όταν θα λυθεί αυτό το ζήτημα. Γιατί οι συναντήσεις εκεί έχουν εξαντλήσει τα όριά τους σε σχέση με το ρόλο όλων μας. Δεν έχει νόημα να ξαναγίνει συνάντηση εκεί“, είπε, εξηγώντας πως αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι να αποσαφηνιστούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τον πρωθυπουργό και “να γίνει η Πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή προς την Περιφέρεια, με συγκεκριμένη μορφή σε έργα και δράσεις“.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπένος ρωτήθηκε και για τη σχέση του με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη, μετά τη διένεξή τους κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης στη Δαδιά: “Για μένα δεν υπήρξε ποτέ κανένα πρόβλημα. Το λέω κατηγορηματικά. Ποτέ. Ούτε υπάρχει. Ούτε δικαιούμαι να υπάρχει. Εγώ δεν έχω κάποια θεσμική ιδιότητα, είμαι ένας απλός εθελοντής. Πιστεύω ότι μπορώ να είμαι χρήσιμος και θα είμαι χρήσιμος όταν δεν γίνω μέρος ποτέ κανενός προβλήματος. Και δεν θέλω. Είδατε ότι εγώ σιώπησα απολύτως και σιωπώ, γιατί για μένα έχει προτεραιότητα η περιοχή, το πρόγραμμά της και σέβομαι απόλυτα τις τοπικές κοινωνίες και τους αιρετούς. Άρα για μένα ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει κανένα πρόβλημα“.
Πολλά περισσότερα, αναλυτικά: