Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
πηγή: epirusgate.gr
Στα πλαίσια της επίσκεψης κλιμακίου στο νομό Πρέβεζας, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας βρέθηκε και η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, την οποία υποδέχθηκε με την ενδεδειγμένη για την περίσταση, ευγένεια -όπως συνηθίζει άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις-ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου.
“Επενδύοντας στη Νικόπολη, δημιουργούμε προστιθέμενη αξία και κάνουμε ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν. Είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ με το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να παρουσιάσουμε στους πολίτες της Ηπείρου το αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο είναι σε εξέλιξη και το οποίο έχει δρομολογηθεί μέχρι το 2030 προκειμένου η Ήπειρος η οποία είναι μια ευλογημένη περιφέρεια, έχει πολύ μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα, έχει πολιτιστικά τοπία και έχει κι ένα εξαιρετικά σύνθετο και μοναδικό περιβάλλον. Η Ήπειρος λοιπόν να μπορέσει να αναπτυχθεί στο μέγιστο δυνατό. Επενδύουμε στη φύση, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους. Το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα είναι οι άνθρωποι.” είπε κατά την εισαγωγή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Για το μεγάλο αρχαίο θέατρο της Νικόπολης υπογράμμισε: “Στο αρχαίο θέατρο της Νικόπολης εξελίσσεται κανονικά η διαδικασία, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα έχουμε ολοκληρώσει τα έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί. Υπάρχουν ακόμα πράγματα τα οποία έχουν δρομολογηθεί, οι μελέτες είναι ώριμες, έχουν αδειοδοτηθεί από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του μεγάλου θεάτρου στην επόμενη προγραμματική περίοδο, αλλά δεν είναι μόνο το θέατρο στη Νικόπολη. Αυτή τη στιγμή το θέατρο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου, αυτή τη στιγμή όμως είναι σε εξέλιξη και άλλα έργα όπως για παραδειγμά στις Βασιλικές, στο παλάτι του Γεωργίου, τα ψηφιδωτά τα οποία χρηματοδοτούνται από το ταμείο ανάκαμψης. Συγχρόνως, ωριμάζουμε μελέτες προκειμένου να ξεκινήσουν και άλλες παρεμβάσεις στον αρχαιλογικό χώρο της Νικόπολης για παράδειγμα το στάδιο που έχει ώριμη μελέτη και έναν προϋπολογισμό περίπου 2 εκατομμύρια, ώστε να μπορέσει κι αυτό να ξεκινήσει στις αρχές του 2024. Συγχρόνως, ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα απαλοτριώσεων το οποίο είναι απαραίτητο εντός του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, για να μπορέσουν να γίνουν οι σωστές παρεμβάσεις. Είναι υπό διαδικασία ωρίμανσης μία μελέτη -που την εκπονούν οι υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού- διαδρομών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Η Νικόπολη είναι χιλιάδες στρέμματα επομένως χρειάζεται πολλές πορείες που θα συνθέτουν μία μεγάλη πολιτιστική διαδρομή εντός του αρχαιολογικού χώρου και συγχρόνως είμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης της μελέτης για ένα κτίριο υποδοχής των επισκεπτών. Καταλυτικής σημασίας είναι το έργο της παράκαμψης του οδικού άξονα, το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια διότι αυτό μας δίνει τη μοναδική δυνατότητα ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου καθώς σήμερα ο οδικός αυτός άξονας τέμνει τη Νικόπολη, διασπά τον αρχαιολογικό χώρο και η δρομολόγηση και έναρξη αυτού του έργου ήτανε και η στιγμή που μας επέτρεψε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την ωρίμανση του φακέλλου της υποψηφιότητας της Νικόπολης στην Unesco διότι η βασική προϋπόθεση ήταν να μην υπάρχει ο οδικός άξονας ο οποίος διασπά τον αρχαιολογικό χώρο. ”
Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις προς την υπουργό πολιτισμού, ενώ στο τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου δώρισε στην Λίνα Μενδώνη, αναμνηστικό υλικό από την αρχαία Νικόπολη.