Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Πηγή: epirus.post.gr
Το έργο «Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων» υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Βασική επιδίωξή του είναι η γνωριμία των μαθητών με το αρχαίο θέατρο Γιτάνων, το οποίο βρίσκεται εντός του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου, και παράλληλα η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος, μέσα από τη γνωριμία με σημαντικά μνημεία του τόπου τους.
Το θέατρο Γιτάνων, το πλέον αναγνωρίσιμο μνημείο στη Θεσπρωτία, αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής, καλλιτεχνικής και επιστημονικής σημασίας. Κτίστηκε τον 3ο αι. π.Χ. και αντιπροσωπεύει μία ιδιαίτερα σημαντική ιστορική περίοδο, οικονομικής ακμής, έντονων πολιτικών ανακατατάξεων και καλλιτεχνικής άνθισης, για τον θεσπρωτικό αλλά και τον ευρύτερο χώρο της αρχαίας Ηπείρου. Εκτός από τα θεατρικά δρώμενα, φιλοξενούσε συνελεύσεις των οργάνων της πόλης και πολιτικές συγκεντρώσεις ευρύτερων πολιτικών σχηματισμών των Θεσπρωτών και των Ηπειρωτών.
Το έργο, που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την παραγωγή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού, επιδαπέδιων παιχνιδιών, ψηφιακών εκπαιδευτικών εφαρμογών και δύο μουσειοσκευών, θα εμπλουτίσει τα μόνιμα προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας με μια νέα θεματική ενότητα, ενώ τα διαδραστικά παιχνίδια και οι μουσειοσκευές θα εξασφαλίσουν την ισότιμη πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές απομακρυσμένων σχολικών μονάδων, που δεν έχουν τη δυνατότητα επίσκεψης είτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας είτε στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων. Επιπλέον, θα συμβάλλει στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με την αύξηση της επισκεψιμότητας από τις σχολικές μονάδες, τον εμπλουτισμό του ψηφιακού αποθέματος πολιτιστικού περιεχομένου για σημαντικά μνημεία της Θεσπρωτίας αλλά και την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα ιστορικής ταυτότητας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους.
Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 104.800,00 €, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Εντάχθηκε τον Νοέμβριο 2021 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.