ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
πηγή: Liberal.gr – Σάκης Μουμτζής
Καλές είναι οι εξαγγελίες, αλλά ακόμα καλύτερος είναι ο έλεγχος της πορείας τους. Πρωτίστως από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς – αυτοί οφείλουν να παρακολουθούν, σε όλα τα επίπεδα, τα έργα που έχουν εξαγγείλει – και κυρίως από την αντιπολίτευση. Αυτή, αντί να ρίχνει άσφαιρα πυρά, πολύ πιο αποτελεσματικό θα ήταν αν καλούσε την κυβέρνηση να λογοδοτεί για συγκεκριμένα πρότζεκτ στα οποία έχει δεσμευθεί. Έτσι ενημερώνονται και οι πολίτες.
Θα μπορούσε συνεπώς η αντιπολίτευση να ζητήσει τη λογοδοσία της κυβέρνησης για δύο σημαντικά ζητήματα.
1.Τι έγινε το σχέδιο του Σταύρου Μπένου για την αναμόρφωση της καμένης βόρειας Εύβοιας; Ο έμπειρος πολιτικός, μαζί με την ομάδα του, κατέθεσε ένα πλήρες σχέδιο με 10 πυλώνες, το οποίο θα υλοποιούσε η κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται στο Διαδίκτυο και με δεδομένο ότι η καταστροφή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, οφείλει η κυβέρνηση να ενημερώσει πολίτες και κόμματα για την πορεία των εργασιών.
Διαβάζοντας το σχέδιο του Σταύρου Μπένου – με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση – παρατηρούμε ότι οι παρεμβάσεις που προτείνει είναι δομικές και αφορούν όλο το εύρος των δραστηριοτήτων των κατοίκων της περιοχής. Το σύνθημα και το πνεύμα της μελέτης συνοψίζονται στην πρόταση «μένουμε στον τόπο μας».
Σημειωτέον, ότι η κυβέρνηση ανέθεσε στον Σταύρο Μπένο τη σύνταξη της συγκεκριμένης μελέτης. Σε λίγο, στις αρχές του 2025 κλείνει ο μεταβατικός χρόνος των δύο ετών και ξεκινά η οριστική αποκατάσταση. Το χρονοδιάγραμμα τηρείται; Τι κάνει η αντιπολίτευση;
2.Μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες Daniel στη Θεσσαλία πληροφορηθήκαμε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέθεσε σε μια ολλανδική εταιρεία, την HVA, να υποβάλλει προτάσεις για την πλήρη ανάταξη του θεσσαλικού κάμπου. Και οι Ολλανδοί υπέβαλαν τις προτάσεις τους σε μια μελέτη 500 σελίδων, που δεν ήταν αποσπασματικές, αλλά έμπαιναν στην καρδιά όλων των χρόνιων προβλημάτων της περιοχής.
Έτσι, πρότειναν την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, πώς θα γίνει η διαχείριση των υπόγειων υδάτων, αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές, σχεδιασμό αντιπλημμυρικών υποδομών, έργα προβλεπόμενου κόστους περί τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η αντιπολίτευση ποτέ δεν κάλεσε την κυβέρνηση να λογοδοτήσει συγκεκριμένα επί των προτάσεων της HVA. Τις υιοθετεί εν όλω; Αν ναι, σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα; Τις υιοθετεί εν μέρει; Τότε τι κρατά από τη μελέτη και τι αφήνει και γιατί το αφήνει; Τι γίνεται με τη χρηματοδότηση του έργου;
Η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, θεωρεί τη λογοδοσία μια ενοχλητική διαδικασία, διότι ουσιαστικά έτσι ελέγχονται, πολύ συγκεκριμένα, τα πεπραγμένα της. Όταν υπάρχει μια πλήρης μελέτη που εκπονήθηκε με παραγγελία της κυβέρνησης, τι ποιο λογικό οι πολίτες να γνωρίζουν την πορεία της υλοποίησης των προτάσεων της.
Η αντιπολίτευση αντί για ανέξοδους λεονταρισμούς και επικοινωνιακές αρλούμπες, ας απαιτήσει, ως οφείλει, από τον πρωθυπουργό την πλήρη λογοδοσία για τα δύο αυτά πρότζεκτ.