Γρήγορη μετάβαση

Η πρώτη μεγάλη παρέμβαση στα τείχη

Ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη μεγάλη παρέμβαση ανάδειξης και αποκατάστασης των ενετικών τειχών, στο πλαίσιο μιας εργολαβίας που ξεπερνά το 1 εκ ευρώ, και περιλαμβάνει τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, φυτεύσεις, την εγκατάσταση νέου αστικού εξοπλισμού και φωταγώγησης του μεγαλύτερου οχυρωματικού μνημείου της Μεσογείου.

Η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μεθαύριο Παρασκευή σε πανηγυρικό κλίμα στη Λότζια, καθώς για πρώτη φορά μετά από σειρά ετών δρομολογείται μια εκτεταμένη παρέμβαση αποκατάστασης του μνημείου μετά τη λήξη της συμφωνίας παραχώρησης της χρήσης των ενετικών τειχών από το Υπουργείου Πολιτισμού στο Δήμο Ηρακλείου.

Όπως είναι γνωστό, η δημοτική Αρχή, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, διαμόρφωσε το γνωστό master plan των ενετικών τειχών, καταθέτοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου με συγκροτημένη επιστημονική τεκμηρίωση (που περιελάμβανε την αποτύπωση του μνημείου) τη ζωτική ανάγκη που υπάρχει να μη διαρραγεί η λειτουργική σχέση ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και το μνημείο.

Στο πλαίσιο της πρώτης μεγάλης εργολαβίας που θα υπογραφεί την Παρασκευή, προβλέπεται η διαμόρφωση των τειχών από το ύψος της πύλης του Αγίου Ανδρέα μέχρι την πύλη της Βηθλεέμ, σε ένα συνεχές σύστημα ελεύθερων χώρων και πράσινου για τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος κ. Αναστασάκης, πρόκειται για την πρώτη φάση μιας μεγάλης παρέμβασης αποκατάστασης ενός σημαντικού τμήματος του μνημείου, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει και μια δεύτερη μεγάλη παρέμβαση που θα καλύψει το υπόλοιπο τμήμα του μνημείου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, πάνω στα τείχη αναμένεται να δημιουργηθεί ένα γραμμικό πάρκο μήκους πάνω από 3,5 χιλιόμετρα με αναψυκτήρια και χώρους υγιεινής, ποδηλατοδρόμους, στάσεις θέας και πλήρη σήμανση. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούνται όροι και προϋποθέσεις για τη λειτουργική σύνδεση του μνημείου με την πόλη.

Με δεδομένο ότι οι υπαίθριοι χώροι των τειχών αποτελούν τον μεγαλύτερο κοινόχρηστο χώρο της πόλης του Ηρακλείου, αφού καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου 350 στρεμμάτων, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το βάρος της παρέμβασης αυτής και τις νέες προοπτικές που δημιουργεί, τονίζει ο αντιδήμαρχος.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του Δήμου Ηρακλείου, η διαδρομή των τειχών θα λειτουργήσει σαν ένας γραμμικός συμβολικός κήπος “σπαρμένος” με γεγονότα, σύμβολα και αντικείμενα που ανακαλούν αισθήσεις και μνήμες από την ιστορία της πόλης και τη φύση του κρητικού τοπίου.

Ουσιαστικά μέσα από την τεχνική έκθεση δίδεται η δυνατότητα στον πολίτη να ανακαλύψει την ιστορικότητα ενός μοναδικού μνημείου, ανεβαίνοντας στο ενετικό τείχος περπατώντας, ή με το ποδήλατο του, όπου μπορεί να κάνει μικρές στάσεις για να απολαύσει τη μοναδική θέα, και τις ιδιαιτερότητες του «φυσικού» και «τεχνητού» ανάγλυφου του μνημείου.

Κατά μήκος της διαδρομής, σε κομβικά σημεία του τείχους, θα γίνουν ήπιες παρεμβάσεις και διαμορφώσεις, οι οποίες θα συγκροτούν θεματικές στάσεις-πλατώματα στα οποία θα αναδεικνύεται κάθε φορά συμβολικά ένα η περισσότερα κυρίαρχα στοιχεία (υλικά η άυλα) όπως αναλύεται στη συνέχεια. Η κάθε ενότητα – στάση θα σχετίζεται χωρικά με κάθε ένα προμαχώνα των ενετικών τειχών.

Επίσης η κάθε μία από αυτές τις στάσεις θα συνδέεται με τις πύλες των προμαχώνων στις οποίες φιλοξενούνται ήδη ή θα μπορεί να φιλοξενούνται νέες σχετικές θεματικές εκθέσεις (μόνιμες η περιοδικές). Με τον τρόπο αυτό τα τείχη θα μπορούν να συγκροτούν ένα «ανοικτό σχολείο», ένα εκπαιδευτικό χώρο – εργαλείο, μόνιμα συνδεδεμένο και με τα σχολεία της πόλης στο πλαίσιο ενός συνεχώς ανανεωνόμενου προγράμματος δράσεων μάθησης.

  • Κατά μήκος της διαδρομής των τειχών, προβλέπονται ήπιες παρεμβάσεις, ενώ διαμορφώσεις θα συγκροτούν θεματικές στάσεις-πλατώματα στα οποία θα αναδεικνύεται κάθε φορά συμβολικά ένα ή περισσότερα κυρίαρχα στοιχεία (υλικά η άυλα).

 

Μπορείτε να δείτε παρακάτω το δημοσίευμα:

Η πρώτη μεγάλη παρέμβαση στα τείχη – pdf

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ: Η πρώτη μεγάλη παρέμβαση στα τείχη – patris