Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Πηγή: www.k-tipos.gr
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αποτελεί τουριστικό προορισμό για τις χώρες των Βαλκανίων (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, κ.λπ.), ωστόσο η επισκεψιμότητα αυτή αποτυπώνεται με πολύ χαμηλό ποσοστό σε πανελλήνιο επίπεδο (σ.σ. μόλις το 2%). «Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την Περιφέρεια μας, είναι η γεωγραφική της θέση. Ήταν και παραμένει «πέρασμα», αλλά θέλουμε να την αναδείξουμε και ως τουριστικό προορισμό. Στην προσπάθεια αυτή, θα χρησιμοποιήσουμε ως «εργαλείο» τη διαδρομή της αρχαίας Εγνατίας οδού, για να συνδέσουμε τόπους και μνημεία. Αρωγός στην προσπάθεια είναι ο Οργανισμός «Διάζωμα», με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτει», δήλωσε ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, στο «διάλειμμα» της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Κώστα Αντωνιάδη, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, με αντικείμενο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων αυτοδιοίκησης (Περιφέρειας, Δήμων) και των αρμόδιων Υπηρεσιών που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού (Εφορείες Αρχαιοτήτων και Νεοτέρων Μνημείων).
«Αυτό που γίνεται εδώ, σήμερα, είναι ένας «ύμνος» στις συνέργειες. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι πρωτοπόρα με τη διαδρομή Via Egnatia. Εμείς, από την πλευρά μας, στοιχίζουμε όλα τα «διαμαντάκια» της περιοχής, παρέχοντας την τεχνογνωσία μας», είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος και πρόσθεσε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα έρθει με τέσσερα βήματα. Τη βελτίωση των υποδομών, την αξιοποίηση του ψηφιακού κόσμου, τη σύνδεση με την τοπική επιχειρηματικότητα και την ίδρυση φορέα διαχείρισης προορισμού.
Για τη βελτίωση των υποδομών, ο Κ. Αντωνιάδης ανέφερε τις παρεμβάσεις που γίνονται και θα ακολουθήσουν, για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, που είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και του αρχαίου θεάτρου της Θάσου.
Ο Κωστής Σιμιτσής, θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., ευχαρίστησε τον Χρ. Μέτιο, που του ανέθεσε την επίβλεψη του φιλόδοξου εγχειρήματος Via Egnatia και τόνισε ότι: «Με την προσπάθεια αυτή δίνουμε το στίγμα μας. Έχουμε ένα τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, για να πετύχουμε την ανάπτυξη».
Απαντώντας σε ερώτηση του «Κ.Τ.», ο περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ., γιατί δεν μπορούν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, των Δήμων και του Υπουργείου Πολιτισμού, να συνεργαστούν ώστε να πετύχουν τον στόχο και χρειάζεται η συνδρομή του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού «Διάζωμα», είπε ότι στη γραφειοκρατική διαδικασία ανακύπτουν ζητήματα, τα οποία ένας Οργανισμός όπως το «Διάζωμα», έχει την ευελιξία να επιλύσει πιο σύντομα. «Εμείς δεν πηγαίνουμε κάπου αυτόκλητοι, αλλά όταν μας καλέσουν», συμπλήρωσε ο Στ. Μπένος.