Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
πηγή: formedia.gr
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, πρόσφατα και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, καθώς και υπεύθυνη του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, επικεφαλής μιας ικανής και αποδεδειγμένα αποτελεσματικής ομάδας, συστήνει την δουλειά της στους αναγνώστες του FORMedia.
Συνέντευξη στον Μενέλαο Κατσαμπέλα
Έχοντας ως αποστολή την αποκάλυψη, αναστύλωση και παράδοση στους πολίτες προς χρήση των αρχαιολογικών θησαυρών και των μνημείων της ευρύτερης περιοχής μας, παρουσιάζει με αυτή της την συνέντευξη την πορεία των πολλών στοιχημάτων που έχει αναλάβει, με παρακαταθήκη ότι όλα τα προηγούμενα τα έχει ήδη κερδίσει.
Ειδικότερα, αναφέρεται στην πορεία των εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, το Μπεζεστένι, το Αρχοντικό Σβαρτς, στα Αμπελάκια, την αποκατάσταση των ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό της προηγούμενης χρονιάς, καθώς και στα σχέδια για τα επόμενα βήματα του Διαχρονικού Μουσείου.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Οι Λαρισαίοι έχουν «κυκλώσει» το 2023 ως τη χρονιά απόδοσης του Αρχαίου Θεάτρου για παραστάσεις. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εργασίες και πώς προχωρούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωσή τους;
Πραγματικά, το έργο προχωρεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και μέσα στο 2023 θα είναι έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος του κυρίως θεάτρου, ώστε να μπορεί να δεχθεί επισκέπτες. Η πρόσφατη ένταξη και του σκηνικού οικοδομήματος στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες, αφού θα αρχίσει η αναστήλωση τόσο των κιόνων όσο και των τοίχων του ενδιαφέροντος αυτού οικοδομήματος.
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες αποκατάστασης και αξιοποίησης στο Μπεζεστένι;
Στο Μπεζεστένι εκτελέσθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, ενώ συνεχίζεται το ανασκαφικό έργο στη δυτική πλευρά, όπου πρόκειται να κατασκευασθούν υπόγεια κτίρια μηχανολογικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο του έργου Ανακατασκευής της Αγοράς, που θα εκτελέσει ο Δήμος Λαρισαίων.
Ένα χρόνο σχεδόν μετά τον σεισμό της 3ης Μαρτίου, πώς προχωρούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών στις εκκλησίες και τα άλλα μνημεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων;
Και εδώ έγινε πολύ σημαντικό έργο τους προηγούμενους μήνες, αφού μελετήθηκαν τα μνημεία και έχουν συνταχθεί τεχνικές εκθέσεις άρσης ετοιμορροπίας τους από ειδικούς μελετητές. Σύντομα θα αρχίσουν τα σχετικά έργα στερέωσης, με πρώτο το Γενί Τζαμί της Λάρισας, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ συνεργεία συντηρητών λαμβάνουν τα πρώτα σωστικά μέτρα σε ορισμένα μνημεία.
Έβλεπα πρόσφατα ορισμένα στιγμιότυπα από τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης των θησαυρών που αντιπροσωπεύει και συνολικά το περίφημο Αρχοντικό Σβαρτς στα Αμπελάκια. Τί σχεδιάζεται εκεί μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το 2023;
Το 2023 θα αποδοθεί στο κοινό το αποκατεστημένο Αρχοντικό και θα μπορέσουμε όλοι να κατανοήσουμε καλύτερα το σπουδαίο του διάκοσμο, που αντιπροσωπεύει την τέχνη και την κοσμοθεωρία της Κοινής Συντροφιάς των Αμπελακίων, ανθρώπων που ζούσαν σε συνεχή επαφή με τη ζωή στην Κεντρική Ευρώπη του τέλους του 18ου αιώνα.
Ευελπιστούμε στη συνέχεια να συμπεριλάβουμε στο εσωτερικό του την οικοσκευή του Αρχοντικού (σκεύη φαγητού, βιβλία, έγγραφα, εικόνες της παραπάνω εποχής), εφόσον μέχρι τότε περιέλθει στην κατοχή του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς σήμερα αποτελεί ιδιωτική συλλογή.
Με την ευκαιρία της ανάληψης των πρόσθετων καθηκόντων σας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για αλληλεπίδραση των δύο χώρων;
Υπάρχει γόνιμο έδαφος για ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, καθώς και οι δύο υπηρεσίες διαθέτουν σπουδαία μνημεία και εκτελούν σημαντικά έργα ανάδειξης μέσω του ΕΣΠΑ αυτή την περίοδο.
Παρά τις αναγκαίες απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που επέβαλε τα τελευταία δυο χρόνια η πανδημία, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας συνέχισε το πλούσιο πολιτιστικό του έργο, με σειρά εκθέσεων και άλλων δράσεων. Τώρα που φαίνεται πλέον το τέλος αυτών περιορισμών, ποιος είναι ο προγραμματισμός που υπάρχει;
Θα συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς το κοινό έχει αγαπήσει το Διαχρονικό Μουσείο και εξάλλου η εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο για τα μουσεία, τα οποία πρέπει να διατηρούν ζωντανή την επικοινωνία με τους επισκέπτες. Συνεχίζεται η Περιοδική έκθεση «Επιστροφή των Μουσών», αφιέρωμα στο 1821, αναμένεται μια εκπαιδευτική έκθεση για το Θέατρο, η οποία θα αποσταλεί από τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ προγραμματίζεται μια σειρά συνεργειών με σύγχρονους εικαστικούς και άλλους καλλιτέχνες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέες κατευθύνσεις την πρόσληψη του παρελθόντος που επιχειρεί το Διαχρονικό Μουσείο με τη μόνιμη έκθεση. Οι συνεργασίες που βρίσκονται υπό διαμόρφωση με το Θεσσαλικό Θέατρο και άλλους φορείς αναμένεται να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Φωτογραφίες: Κώστας Μάντζιαρης