Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Πηγή: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ OΠΑ
Καινοτόμες δράσεις εαρινού εξάμηνου 2019
«Επιχειρηματικότητα, Εκπαίδευση και Πολιτισμός» σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ»
Με την λήξη του χειμερινού εξαμήνου του 2018-2019 και συγκεκριμένα την Τετάρτη 9/1/2019 πραγματοποιήθηκαν δυο συναντήσεις στο ΟΠΑ με τις οποίες «άνοιξαν» οι δυο καινοτόμες επιτυχημένες δράσεις των τελευταίων ετών του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης με την επιστημονική ευθύνη της Δρ Βασιλικής Μπρίνια: «Τέχνη και Εκπαίδευση» σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ και «Επιχειρηματικότητα, Εκπαίδευση και Πολιτισμός» σε συνεργασία με το σωματείο Διάζωμα.
Σε «αξίες» ανάγονται για το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης η τέχνη και σύνδεσή της με την εκπαίδευση, η επιχειρηματικότητα και η σύνδεσή της με τον πολιτισμό μας, αξίες οι οποίες θα πρέπει να καλλιεργούνται μέσα από την εκπαίδευση υποψήφιων εκπαιδευτικών-οικονομολόγων-πληροφορικής οι οποίοι θα εργαστούν στο μέλλον στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 9/1/2019, έλαβε χώρα μια συνάντηση η οποία σηματοδότησε την έναρξη μιας σειράς συναντήσεων αλλά και μιας άλλης εργασίας του εαρινού εξαμήνου που θα εκπονήσουν οι φοιτητές σε ομάδες που αφορούν την καινοτόμα δράση «Επιχειρηματικότητα, Εκπαίδευση και Πολιτισμός» σε συνεργασία με το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Στη συνάντηση αυτή, ο Δρ Παναγιώτης Μαστραντώνης, εθελοντής του Διαζώματος, συζήτησε με τους φοιτητές θέματα που αφορούσαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Παρουσιάστηκαν ιστορικά στοιχεία για τον χώρο και στατιστικά στοιχεία για την επισκεψιμότητά του μέχρι σήμερα. Τέλος, ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο και πως αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί συνολικά τόσο εκπαιδευτικά όσο και επιχειρηματικά στα πλαίσια του τουρισμού ενόψει της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Την Παρασκευή 11/01/2019 οι φοιτητές του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης με την συνοδεία της Δρ Βασιλικής Μπρίνια και του Δρ Παναγιώτη Μαστραντώνη, πραγματοποίησαν έρευνα πεδίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και την πόλη της Ελευσίνας. Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και ξεναγήθηκαν σε αυτόν από τον Δρ Παναγιώτη Μαστραντώνη ενώ είδαν και συζήτησαν από κοντά όσα παρουσιάστηκαν στην αίθουσα την Τετάρτη 9/1/2019. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με περπάτημα στην πόλη με κατάληξη το παραλιακό μέτωπο όπου έγινε συζήτηση των φοιτητών με τον κ. Γαβριήλ Καμπάνη, π. αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ελευσίνα 2021, συνεργάτη του Διαζώματος.
Οι παραπάνω δράσεις αποτελούν το πρώτο στάδιο για την εαρινό εξάμηνο του 2019 για την καινοτόμα δράση «Επιχειρηματικότητα, Εκπαίδευση και Πολιτισμός» σε συνεργασία με το σωματείο Διάζωμα, όπου μέσα από συζητήσεις και δράσεις θα πραγματοποιηθεί εργασία από ομάδες των φοιτητών με θέμα «Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας στο πλαίσιο της Αθηναϊκής Τριλογίας». Στόχος της εργασίας των φοιτητών, σε συνεργασία με το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», θα είναι να εξεταστούν καινοτόμοι επιχειρηματικοί τρόποι αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας και την σύνδεσή του με την Αθήνα, το Λαύριο και τον Πειραιά (Αθηναϊκή Τριλογία) προκειμένου να υπάρξει αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Η Ελευσίνα, που το 2021 θα αποτελέσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, διαθέτει ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα. Στα αρχαία χρόνια το ιερό της υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου. Στα νεότερα χρόνια το πολιτιστικό της απόθεμα περιλαμβάνει φεστιβάλ, λαογραφικούς συλλόγους από όλα τα μέρη της Ελλάδας, πολίτες που δραστηριοποιούνται στον καλλιτεχνικό και δημιουργικό χώρο γενικότερα.
Οι επόμενες προγραμματισμένες δράσεις για την δράση «Επιχειρηματικότητα, Εκπαίδευση και Πολιτισμός» σε συνεργασία με το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα είναι στις 13/3/2019, ώρες 11.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. με εισηγητή τον κ. Θοδωρή Μπένο, οικονομολόγο (απόφοιτο ΟΠΑ), ερευνητή & σύμβουλο στο χώρο της αγροδιατροφής, εθελοντή του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και στις 15/3/2019, ώρες 11.00 π.μ. – 15.00 μ.μ. με εισηγητές τον κ. Χρήστο Λάζο νομικό, συγγραφέα και μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», την κ. Λυδία Γιαννακοπούλου, διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Εταιρείας «Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ Α.Ε.», την Μαίρη Μπελογιάννη, φιλόλογο, δρ. αρχαιολόγος, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σωματείου Διάζωμα και τον κύριο Γαβριήλ Καμπάνη, π. αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ελευσίνα 2021, συνεργάτη του Διαζώματος.
Το Διάζωμα είναι ένα σωματείο του οποίου τα μέλη έχουν θέσει ως επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους την ανάδειξη των αρχαίων μνημείων και την ένταξή τους στην καθημερινότητά μας. Η Αθηναϊκή Τριλογία, είναι η υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος για την Αττική. Στόχος του εγχειρήματος είναι η αποκατάσταση στη σύγχρονη εποχή, της λειτουργικής σύνδεσης που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Ελευσίνας, το Λαύριο με τα ορυχεία αργύρου, καθώς και με το επίνειο της, τον Πειραιά. Το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης είναι επιστημονικά αρωγός σε αυτή την προσπάθεια του Διαζώματος.