Γρήγορη μετάβαση

Διήμερα εγκαίνια στην Πιερία από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: odialogos.gr

Την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 εγκαινιάζει το ανακαινισμένο ελληνιστικό θέατρο του Δίου και το κτήριο υποδοχής Επισκεπτών στον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 εγκαινιάζει την Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου

Την Τετάρτη, 3 Ιουλίου, στο πλαίσιο της έναρξης του Φεστιβάλ Ολύμπου, θα εγκαινιασθεί από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη το ανακαινισμένο ελληνιστικό θέατρο του Δίου. Το έργο «SUB. 1.41 Βελτίωση σύγχρονων υποδομών του Ελληνιστικού Θεάτρου του Δίου» αναβαθμίζει τις υποδομές του θεάτρου (ξύλινα έδρανα, πρόσβαση και θέση θέασης για ΑμεΑ, φωτισμό, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις), ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των χώρων διεξαγωγής εκδηλώσεων. Το ελληνιστικό θέατρο απέκτησε τις πρώτες υποδομές του (εγκατάσταση ξύλινων εδράνων σε ένα διάζωμα και φωτισμός) το 1991. Έκτοτε και για 30 χρόνια λειτουργεί αδιαλείπτως, φιλοξενώντας πληθώρα εκδηλώσεων, κυρίως στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των φθορών, το θέατρο παραδίδεται αναβαθμισμένο και συμπεριληπτικό σε όλους τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 171.240,00 € και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας.

Συγχρόνως, θα εγκαινιασθεί το ανακαινισμένο κτήριο υποδοχής επισκεπτών, αναψυκτηρίου και πωλητηρίου του Αρχαιολογικού Χώρου του Δίου. Το έργο «Δίον, Πωλητήριο-Κτήριο Υποδοχής Επισκεπτών, ανακατασκευή θόλου/ διαμόρφωση ισογείων W.C.» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου με τίτλο «SUB. 6 – Κατασκευή και εξοπλισμός δεκατεσσάρων (14) νέων Πωλητηρίων του ΟΔΑΠ». Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου αναβαθμίζει και βελτιώνει τις υποδομές φιλοξενίας των επισκεπτών του, με ανακαινισμένο και εξοπλισμένο κτήριο υποδοχής, με δημιουργία νέων χώρων υγιεινής και σύγχρονου πωλητηρίου εκμαγείων και με λειτουργικό αναψυκτήριο.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 447.640,00€ και φορέα κατασκευής τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Χώρος και ώρα προσέλευσης: Κτήριο υποδοχής επισκεπτών Δίου, 20:30

Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΗ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ

Την Πέμπτη 04 Ιουλίου και ώρα 11:00 θα τελεστούν τα εγκαίνια της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

H Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου άνοιξε για το κοινό το 2017. Στον όροφο του κτηρίου λειτουργεί μόνιμη έκθεση, με ευρήματα από ανασκαφές της περιοχής της βόρειας Πιερίας, η οποία πρόσφατα εμπλουτίστηκε με νέο εκθεσιακό υλικό.

Στην κυρίως έκθεση παρουσιάζονται δύο σημαντικές ενότητες και συγκεκριμένα οι επιγραφές από την αρχαία Μεθώνη, που συνιστούν τα πρωιμότερα επιγραφικά ευρήματα στον βορειοελλαδικό χώρο, καθώς και αντιπροσωπευτικές ταφές του β΄ μισού του 4ου αι π.Χ. -της κατεξοχήν εποχής ακμής της αρχαίας Μακεδονίας- από τα νεκροταφεία της Πύδνας και της «χώρας» της. Στον υπόλοιπο όροφο αναπτύσσονται ενότητες αφιερωμένες στην κεραμική παραγωγή της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου και των Αρχαϊκών/Κλασικών/Ελληνιστικών χρόνων, ενώ η συλλογή των εμπορικών αμφορέων καταδεικνύει τις εμπορικές επαφές των λιμανιών της Πύδνας και της Μεθώνης με άλλα εμπορικά κέντρα του Αιγαίου και της Μεσογείου γενικότερα. Στον χώρο της “επισκέψιμης αποθήκης” παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά ευρήματα από διάφορες θέσεις της βόρειας Πιερίας, τα οποία τονίζουν τη διαχρονικότητα της κατοίκησης στην περιοχή αυτή, από την αρχαιότερη νεολιθική περίοδο έως και την Ύστερη Αρχαιότητα, ενώ επιπλέον μαρτυρούν τις διάφορες εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας (καθημερινή ζωή, εργαστηριακή δραστηριότητα, καλλωπισμός, ταφικά έθιμα, λατρείες κ.λπ.).

Η Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου θεμελιώθηκε το 1998 στο κέντρο του οικισμού και η ανέγερσή της ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Ο εξοπλισμός του κτηρίου υλοποιείται, από το 2017 και έπειτα, με χρηματοδότηση από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η λειτουργία μιας ερευνητικής υποδομής, με τη μορφή επισκέψιμης αρχαιολογικής αποθήκης στην Πιερία, αποτελεί μια καινοτόμο λύση, που προωθεί έναν νέο τρόπο έκθεσης και θέασης όχι μόνο των αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και πτυχών του έργου της προστασίας των αρχαιοτήτων. Συνταιριάζει τις επιτακτικές ανάγκες ευπρεπούς φύλαξης, ασφάλειας και μελέτης του αρχαιολογικού υλικού, ενώ παράλληλα εκπληρώνει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, και όχι μόνο, για την πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά.

Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού

( Δ.Τ. ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ )