Γρήγορη μετάβαση

“Διάζωμα”: Το πολιτιστικό σωματείο που “ζωντανεύει” το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και κάνει το όνειρο πραγματικότητα

Σχετικά Θέατρα

“Διάζωμα”, ένα πολιτιστικό σωματείο, προϊόν της κοινωνίας των πολιτών, που μπήκε αναπάντεχα στη ζωή των Λαρισαίων ώστε να συνδράμει στην προσπάθεια αποπεράτωσης και ανάδειξης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της πόλης. Ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του “Διαζώματος”, και άνθρωπος γνωστός για τις πολιτιστικές του ευαισθησίες (πρ. υπουργός Πολιτισμού) μιλά στο Laif για τον εκτιμώμενο χρόνο αποπεράτωσης, τις προοπτικές που ανοίγονται για την ευρύτερη περιοχή και για πολλά ακόμα ενδιαφέροντα που όλοι οι Λαρισαίοι είναι ανάγκη να ακούσουν προσεχτικά ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα!

Ερ. Αλήθεια, πώς γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση του σωματείου “Διάζωμα”;
Απ. Η Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» ιδρύθηκε στις 8 Ιουλίου 2008 στην Αθήνα. Η ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε από μία ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι μοιραστήκαμε και κάναμε πράξη το κοινό μας όραμα και την αγάπη μας για τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Αρχικά, την οικογένεια του Διαζώματος πλαισίωναν 279 ιδρυτικά μέλη, τα οποία ήταν αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, συντηρητές, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι της Περιφερειακής και Τοπικής αυτοδιοίκησης, μαθητές, καθηγητές, επιχειρήσεις, ιδρύματα και ενεργοί πολίτες. Σήμερα το «ΔΙΑΖΩΜΑ», το οποίο συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας, το έχουν αγκαλιάσει 1.000 περίπου μέλη.

Ερ. Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί και ποιοι είναι οι στόχοι του;
Απ. Κύριος σκοπός του Σωματείου είναι η συμβολή στην προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης (θεάτρων, ωδείων, σταδίων, αμφιθεάτρων) της χώρας μας, αλλά και η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων και πολιτών προς την κατεύθυνση αυτή. Επιλέξαμε ως πυρήνα του Διαζώματος τα αρχαία θέατρα, καθώς αποτελούν το κέλυφος, μέσα στο οποίο γεννήθηκε η αρχαία ελληνική δημοκρατία και αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία εξακολουθούν να σαγηνεύουν όποιον τα επισκέπτεται. Τα τελευταία έτη θεμελιώδες αξίωμα του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» τέθηκε η ένταξη των μνημείων στο κέντρο της ζωής και η σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα και τον ψηφιακό κόσμο. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και οι αρμόδιοι φορείς σχεδιάζουμε από κοινού καινοτομικά προγράμματα Πολιτιστικών Διαδρομών, Αρχαιολογικών – Περιβαλλοντικών Πάρκων, τα οποία σταδιακά επεκτείνονται σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της χώρας μας.

Ερ. Πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματική η καμπάνια με την υιοθέτηση Αρχαίων Θεάτρων με τους «κουμπαράδες»;
Απ. Η καμπάνια με κεντρικό μήνυμα «Υιοθετείστε ένα Αρχαίο Θέατρο» έχει εξαιρετική απήχηση μέσω των κουμπαράδων μας. Οι «κουμπαράδες» είναι ξεχωριστοί τραπεζικοί λογαριασμοί, τους οποίους έχει ανοίξει το Σωματείο, έναν για κάθε θέατρο. Σε αυτούς οι πολίτες όλου του κόσμου μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά με το ποσό που οι ίδιοι επιθυμούν. Μέχρι και σήμερα έχουν ανοιχθεί κουμπαράδες για 62 αρχαία θέατρα, έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 918,617.67 ευρώ και έχουν ανατεθεί από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» 50 μελέτες αποκατάστασης για αρχαία θέατρα. Συνεπώς, η καμπάνια με την υιοθεσία των Αρχαίων Θεάτρων είναι γοητευτική και συμμετοχική.

Ερ. Ποιες είναι οι σχέσεις του Σωματείου με την Πολιτεία και με τις ευρωπαϊκές αρχές;
Απ. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» υποκινεί καθημερινά τις δυνάμεις και τους φορείς της ελληνικής πολιτείας (Κυβέρνηση, Δήμους – Περιφέρειες, πανεπιστήμια, πολιτιστικοί φορείς και πολίτες) και δρα ως καταλύτης στην ανάπτυξη συνεργειών, οι οποίες στοχεύουν στην ανάδειξη και την καθολική προστασία των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης. Το Σωματείο αναπτύσσει όλες τις δράσεις του πάντα σε απόλυτη συνέργεια με όλους τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών.
Φέτος, στο πλαίσιο ανακήρυξης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της υιοθεσίας του «Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά για την Ευρώπη (2014/2149(INI))» προσκληθήκαμε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, να συμμετάσχουμε σε διάσκεψη υψηλού επιπέδου, στο Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά στην Ευρώπη: συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον». Το ψήφισμα αυτό αποτελεί την κορυφαία πνευματική και αξιακή στιγμή της Ευρώπης, την οποία όλοι μας πρέπει να υπερασπιστούμε ώστε να φέρουμε τα μνημεία, το «κοινό μας αγαθό», στο κέντρο της ζωής, της οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.Το έργο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τις βασικές αρχές του παραπάνω ψηφίσματος. Επίσης, η έννοια «κοινό αγαθό» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ταυτότητας του Σωματείου μας και πιστεύουμε πως ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει πυλώνα της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερ. Πόσο σημαντική είναι η συμβολή της κοινωνίας των πολιτών στο πρωτοποριακό αλλά και συνάμα δύσκολο αυτό εγχείρημα;
Απ. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στους πολίτες. Με τον ενθουσιασμό τους, την εθελοντική και πολλές φορές την οικονομική συμβολή τους γίνονται οι ζωντανοί κήρυκες των κοινών μας ονείρων. Ταυτόχρονα οι πολίτες αποτελούν τους βασικούς εμψυχωτές και υποκινητές των επισήμων θεσμών της κοινωνίας για την εξέλιξη και τη δυναμική πορεία των προγραμμάτων μας.

Ερ. Είστε ικανοποιημένοι με τη μέχρι τώρα πορεία του Διαζώματος και τι καινούριο υπάρχει στα σχέδια σας για το εγγύς μέλλον;
Απ. Είμαστε ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα πορεία και την εξέλιξη του Διαζώματος, καθώς βλέπουμε ότι μέρα με τη μέρα υλοποιείται το όνειρό μας για την ένταξη των μνημείων στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και για τη σύνδεσή τους με την ανάπτυξη και την οικονομία κάθε τόπου. Τα σχέδια μας για το εγγύς μέλλον είναι να επεκτείνουμε το καινοτομικό Πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών και των Αρχαιολογικών Πάρκων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας μας.

  • Το αρχαίο θέατρο της Λάρισας
  • Ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ

Ερ.Ας έρθουμε όμως στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, εάν από τα πιο σημαντικά αρχαία θέατρα της χώρας. Πρόσφατα, υπήρξε μια απόφαση του ΚΑΣ. Πόσο σημαντική θεωρείται ότι είναι αυτή;
Απ. Είναι πολύ σημαντική γιατί αποτελεί τη δικαίωση των αγωνιών και των αγώνων των πολιτών και των θεσμών της πόλης, με απόλυτο πρωταγωνιστή τον «ιστορικό» αρχαιολόγο, κ. Θανάση Τζαφάλια. Είναι επίσης, δικαίωση των προσπαθειών του Διαζώματος και των χορηγών του συγκεκριμένου μνημείου (Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλόπουλου ύψους 100.000 ευρώ, JM KAPLAN ύψους 43.000 ευρώ και Frezyderm ύψους 3.000 ευρώ) για την ολοκλήρωση μιας υποδειγματικής μελέτης.
Τώρα, λοιπόν, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού ανακοινώθηκε η έκδοση της πρόσκλησης του Π.Ε.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014 – 2020 – «Αξιοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στην Θεσσαλία». Η παραπάνω πρόσκληση αφορά τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας και περιλαμβάνει και τα τέσσερα σπουδαία θέατρα της Θεσσαλίας (το μεγάλο και το μικρό Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, το Αρχαίο Θέατρο της Δημητριάδος, το Αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών).

Ερ. Σε τι χρονικό ορίζοντα τοποθετείτε την αποπεράτωση του έργου; Ποια είναι η εκτίμηση σας;
Απ. Τοποθετώ την αποπεράτωση του έργου σε τρία με τέσσερα χρόνια.

Ερ. Ξέρετε, οι Λαρισαίοι ονειρεύονται να απολαύσουν κάποια μέρα μια παράσταση αρχαίου δράματος στο Θέατρο αυτό. Πόσο πιθανό είναι;
Απ. Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Λαρισαίους για τη διαρκή υποστήριξη τους στην προσπάθειά μας για την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού θεάτρου. Χάρη και στη δική τους υποστήριξη μπορέσαμε να φτάσουμε τόσο κοντά στην ολοκλήρωση του έργου. Πιστεύω ότι πλέον είμαστε πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί το όνειρο των πολιτών της Λάρισας, το δικό μας, αλλά και όλης της Ελλάδας, καθώς το θέατρο αυτό θα είναι ένα απολύτως λειτουργικό θέατρο για να υποδέχεται όλους τους καρπούς της σύγχρονης δημιουργίας με απόλυτο προβάδισμα βεβαίως, του αρχαίου δράματος.

Ερ. Πόσο σημαντική θεωρείται ότι θα είναι η αποπεράτωση του έργου στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής;
Απ. Στόχος μας είναι να εντάξουμε το αρχαίο θέατρο της Λάρισας στο κέντρο της ζωής της τοπικής κοινωνίας, αλλά και να το συνδέσουμε με την τοπική επιχειρηματικότητα, την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα και την Πολιτιστική Διαδρομή της Θεσσαλίας. Πιστεύω ότι η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί την πιο σοβαρή προϋπόθεση όχι μονάχα για να αποκτήσει δυναμική το αρχαίο θέατρο, αλλά και για να απογειωθεί κυριολεκτικά πολιτιστικά και αναπτυξιακά ολόκληρη η πόλη και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το θέατρο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, αποτελεί τοπόσημο για τη Λάρισα και τους πολίτες της. Συνεπώς, μπορεί να αποτελέσει κόμβο για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ερ. Θα μπορούσε η Λάρισα, μετά το πέρας των εργασιών, να διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες στο μέλλον την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;
Απ. Με την ολοκλήρωση του αρχαίου θεάτρου σε συνδυασμό με το σύνολο των μνημείων της πόλης αλλά και το πάθος των Λαρισαίων η πόλη της Λάρισας μπορεί να διεκδικήσει τις πιο υψιπετείς διακρίσεις.

Ερ. Τι θεωρείτε ότι θα πρέπει να πλαισιώσει το project που λέγεται Αρχαίο Θέατρο Λάρισας ώστε να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής;
Απ. Η ένταξή του στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής της Θεσσαλίας.

Ερ. Τι δεν πήγε καλά και το έργο καρκινοβατεί και δεν ολοκληρώνεται εδώ και τόσα χρόνια;
Απ. Το αρχαίο θέατρο και η ανάδειξή του αποτελεί για την πόλη της Λάρισας ένα θέμα ζωτικής σημασίας. Μάλιστα η σχέση πόλης και μνημείου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάποιες φορές και ως «εκρηκτική», καθώς η μέχρι τώρα ανάδειξη του θεάτρου ήταν σύνθετη και περιπετειώδης, περιλάμβανε απαλλοτριώσεις, κατεδαφίσεις κτιρίων, ανασκαφή, μελέτες και εργασίες αποκατάστασης κ.α.), κατέληξε, όμως, σε ένα θρίαμβο για την πόλη που αναβάθμισε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Ερ. Ποια θα πρέπει να τα επόμενα βήματα των τοπικών αρχών αλλά και της κοινωνίας της Λάρισας ώστε να έχουμε σύντομα ευχάριστα νέα σχετικά με το αρχαίο θέατρο της πόλης;
Απ. Το θέατρο να αποτελεί στο διηνεκές σημείο αναφοράς για την ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

Ερ. Τέλος, ποιο είναι το προσωπικό σας όνειρο σχετικά με το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας;
Απ. Να είμαι εκεί στην πρώτη παράσταση μετά την πλήρη αποκατάσταση του θεάτρου.

Του κ. Ζαχαρία Ζηλιασκάκη (Editor in Chief)

Μπορείτε να διαβάσετε το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
“Διάζωμα”: Το πολιτιστικό σωματείο που “ζωντανεύει” το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και κάνει το όνειρο πραγματικότητα – laif.com