Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Το success story για το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» συνεχίστηκε και τον μήνα Ιούνιο, όσον αφορά τις αφίξεις εξωτερικού, αποδεικνύοντας ότι η περιοχή μας τραβάει πλώρη για να καταστεί αργά, αλλά σταθερά, σε τουριστικό προορισμό.
Τον Ιούνιο του 2017 αφίχθηκαν στο αεροδρόμιο Καβάλας από το εξωτερικό 22.358 επιβάτες έναντι 16.221 τον Ιούνιο του 2016, που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 37,83%. Κύρια αιτία αυτής της αυξητικής τάσης είναι η προτίμηση, που δείχνουν στην περιοχή μας φέτος Γερμανοί, Ρώσοι και Λευκορώσοι επισκέπτες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το όριο των 100.000 αφίξεων εξωτερικού στο αεροδρόμιο Καβάλας κατ’ έτος, είναι πλέον όλο και πιθανό να ξεπεραστεί και να ακουμπήσει τις 110.000 από μόλις 74.000 το 2014 και δεδομένο είναι ότι το «Μέγας Αλέξανδρος» θα καταγράψει αύξηση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αποτέλεσμα μοναδικό για περιφερειακό αεροδρόμιο.
Μάλιστα, η δυναμική επέκταση των αφίξεων μέχρι και τον Οκτώβριο, κάτι που φάνηκε από πέρυσι και συνεχίζεται πιο δυναμικά φέτος, επιβεβαιώνει και ένα ζητούμενο για την ευρύτερη περιοχή μας, που είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Σταθερά ανοδικό όλο το 2017, αντίστοιχα αυξημένες οι οδικές αφίξεις
Εξίσου ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα για όλο το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017, πάντα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (που επίσης κατέγραψε αύξηση, σε σχέση με το 2015) μια και αφίχθηκαν από το εξωτερικό 38.189 επιβάτες έναντι 27.469 το 2016, σημειώνοντας αύξηση 39,03%!
Αντίστοιχα αυξημένη είναι και η ροή επισκεπτών μέσω οδικών αφίξεων. Και μάλιστα, δεν είναι μόνο οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι επισκέπτες, που επιλέγουν την Καβάλα και τη Θάσο και γενικότερα την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη για τις διακοπές τους, αλλά πολλοί είναι οι Ρουμάνοι, Σέρβοι, Μολδαβοί, ακόμη και Ουκρανοί τουρίστες, που επιλέγουν να έρθουν στη χώρα μας με τα αυτοκίνητά τους.
Επιπλέον ικανοποίηση υπάρχει, διότι δράσεις προς τη γειτονική Ιταλία που έγιναν πέρυσι, άρχισαν ήδη να αποδίδουν αφίξεις με διανυκτερεύσεις Ιταλών στην Καβάλα και κυρίως στο νησί της Θάσου.
Προς το παρόν, οι Ιταλοί επισκέπτες έρχονται αεροπορικώς μέσω Θεσσαλονίκης και δημιουργούν τη βάση για την εδραίωση ξανά μίας ακόμη αγοράς που είχε λείψει από την περιοχή μας.
Μιχάλης Αμοιρίδης: «Με το σπαθί μας πήραμε μια θέση στο τραπέζι μεγάλων τουριστικών εταιρειών»
Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδης, που κατείχε το πόστο του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού επί 2,5 χρόνια και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι σημαντικό ότι αυτά τα τρία χρόνια με βάση το όραμα Παυλίδη, δώσαμε έναν άλλο αέρα στον τουρισμό, κερδίσαμε με το σπαθί μας μία θέση στο τραπέζι διεθνών οργανισμών, αεροπορικών εταιρειών και κορυφαίων τουριστικών εταιρειών αλλά και διεθνή αναγνώριση το τόπου μας. Επιμηκύναμε την περίοδο αλλά και στοχεύσαμε με σύνεση, εργαστήκαμε σοβαρά και κάναμε δράσεις που έφεραν άμεσο αποτέλεσμα, όπως αυτή με την Ιταλία, αλλά και τις νέες πτήσεις από Βέλγιο για το 2018. Παράλληλα, ακόμη και εκεί που δεν υπήρξαν οι δυνατότητες για διανυκτερεύσεις κατευθύναμε ημερήσιες εκδρομές, ώστε να υπάρξει χωρική διεύρυνση της ωφέλειας. Στον τομέα των εναλλακτικών μορφών παράδειγμα αποτελεί η VIA EGNATIA, ένα ακόμη όραμα Παυλίδη, αν και ακόμη δεν έχει την πλήρη ανάπτυξη του, έχει αρχίσει και δίνει στην περιοχή μας πρόσθετη αναγνωρισιμότητα. Τον Αύγουστο, ομάδα 60 περίπου φοιτητών από το πανεπιστήμιο LUAV της Βενετίας θα περπατήσουν στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τους Φιλίππους και την Καβάλα και το 2018 θα συνεχίσουν την πεζοπορία από τους Φιλίππους μέχρι τους Κήπους του Έβρου. Μας τόνισαν ότι οι δράσεις της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και το σχετικό φεστιβάλ τους, είναι γνωστά και θέλουν να υπάρξει συνεργασία. Τα βήματα για την τουριστική ανάπτυξη, έγιναν με συγκεκριμένη στόχευση, σοβαρότητα, προσήλωση στο στόχο και με βάση τον Στρατηγικό Σχεδιασμό που εκπονήθηκε. Δεν επιδιώχθηκαν κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά δουλέψαμε στη δημιουργία θεμελίων με γνώμονα την σταθερή πρόοδο. Ο ιδιωτικός τομέας σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία του εγχειρήματος, που είναι μόνο στην αρχή του. Χρειάζεται η συνέχιση των δράσεων με συνέπεια ώστε να αποτελέσματα να μεγιστοποιηθούν και να επεκταθούν. Τυχαίο δεν είναι τίποτα, ούτε και μας χαρίστηκε».
Διαβάστε παρακάτω το πλήρες δημοσίευμα: