Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Ομιλία της κα. Κλημεντίνη Διακομανώλη, Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα:
Αγαπητέ κύριε Μπένο,
Κυρίες και Κύριοι, Φιλές και Φίλοι,
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Μπένο για την πρόσκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμμετάσχει στην 4η συνάντηση εταιρικών μελών του Διαζώματος.
Η πρωτοβουλία που μας συγκέντρωσε σήμερα εδώ είναι ήδη ένα Ελληνικό success story σε τόσα πολλά επίπεδα, και – επιτρέψτε μου να πω – είναι στα ραντάρ των Βρυξελλών εδώ και αρκετό καιρό.
Η Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς τουριστικός προορισμούς χάρη σε μια ασύγκριτη πολιτιστική κληρονομιά που περιλαμβάνει μουσεία, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικές πόλεις, βιομηχανικές τοποθεσίες καθώς και μουσική και γαστρονομία.
Η ΕΕ αναγνωρίζει τη σημασία του πολιτισμού ως μέρος της ευρωπαϊκής τουριστικής εμπειρίας και ως στοιχείο που μπορεί να ενισχύσει το προφίλ της Ελλάδας και της Ευρώπης ως παγκόσμιου προορισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τον τουριστικό τομέα προσφέροντας:
– Πρωτοβουλίες για βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων
– Καθοδήγηση σχετικά με την ψηφιακή και τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της πληροφορίας και επικοινωνίας
– Εργαλεία για τη βελτιστοποίηση της καθημερινής διαχείρισης
Η ΕΕ προωθεί μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ των αναγκών για τόνωση της ανάπτυξης από τη μια πλευρά και της διατήρησης ιστορικών χώρων και τοπικών παραδόσεων, από την άλλη.
Πιο συγκεκριμένα για την Στερεά Ελλάδα, για την περίοδο 2014-2020, το “Πρόγραμμα για την Στερεά Ελλάδα” της Περιφερειακής πολιτικής – βασικής πολίτικης επενδύσεων στην ΕΕ, στοχεύει να συμβάλει στο στρατηγικό όραμα της περιοχής μιας ισορροπημένης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης με τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος παράλληλα με το σεβασμό προς το περιβάλλον και τον πολίτη.
Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την περιφέρεια περιλαμβάνουν:
τη στήριξη στην τεχνολογική και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, βάσει των επενδυτικών ευκαιριών που καθορίστηκαν από τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης τη περιφέρειας,
την προσαρμοστικότητα του εργατικού δυναμικού στις αναπτυξιακές απαιτήσεις τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναδιοργάνωση των βιομηχανικών ζωνών,
την ενεργειακή απόδοση και
την βιωσιμότητα της ενεργειακής παροχής στην περιφέρεια.
Όσον αφορά το ΔΙΑΖΩΜΑ, αυτή την καινοτόμο ιδέα σε παγκόσμια κλίμακα, το ολιστικό project: Έχει το πλεονέκτημα ότι αφόρα το χώρο του πολιτισμού, έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να κάνει τη διαφορά. Η αξιοποίηση των αρχαιολογικών μας χώρων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μόνο οφέλη μας έχει να προσφέρει. Η Ελλάδα είναι κατάσπαρτη με μνημεία, πολλά από τα οποία παραμένουν terra incognita, για τον ξένο επισκέπτη που είτε δε γνωρίζει την ύπαρξη τους, είτε τα προσπερνάει αδιάφορα, μη μπορώντας να τα επισκεφτεί.
Ενώνοντας λοιπόν περιφερειακές ενότητες, αρχαιολογικούς χώρους, πολλά χιλιόμετρα διαδρομής και 2500 χρόνια ιστορίας, το έργο που ανέλαβε να εκπονήσει το ΔΙΑΖΩΜΑ με τους συνεργάτες του, δημιουργεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, ενώ παράλληλα διασώζει και δίνει ζωή σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για ένα τυπικό εξωραϊσμό με στόχο απλά την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, αλλά για ένα έργο-τομή στην καθημερινότητα, στη ζωή και τον βιοπορισμό σημαντικού αριθμού κατοίκων της περιοχής. Δεν αφορά απλές παρεμβάσεις στα μνημεία. Αφορά και παρεμβάσεις σε βασικές υποδομές αλλά και τη σύνδεση του έργου με την τοπική κοινωνία και παραγωγή. Αφορά δηλαδή τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών και την αύξηση της απασχόλησης.
Δεύτερον, όλη αυτή η προσπάθεια, θεωρώ ότι αποτελεί πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση σε θέματα συνεργειών και συνεργασιών. Περιφέρεια, Υπουργεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων, Πανεπιστήμια, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επαγγελματίες του Τουρισμού, Τοπικοί Παραγωγοί Προϊόντων, και φυσικά η Κίνηση Πολιτών Διάζωμα, συνεργαζόμενοι για την υλοποίηση της Πολιτιστικής Διαδρομής αναδεικνύουν και αποδεικνύουν ότι τη δυναμική της συνεργασίας, τη διαφορά που μπορεί να κάνει, τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει, προς όφελος των πολλών – προς όφελος όλων.
Και τέλος, η ευρωπαϊκή διάσταση: η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία ΕΤΠΑ & ΕΚΤ με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 95 εκατομμυρίων για την Στερεά Ελλάδα. Συνολικά πάνω από 20 δις. έχει στη διάθεσή της η χώρα μας τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και με όρους πρωτοφανείς για την ιστορία της Ένωσης, παρά την δυσχερή περίοδο που διανύει.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα (Νοέμβριος 2016) είναι η επιτυχία της πρωτοβουλίας crowd funding του θεάτρου Κασσώπης, που είναι το πρώτο πρόγραμμα στον τομέα του πολιτισμού που εντάχθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 πράγμα που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Γιατί είναι μια στοχευμένη δράση, με ένα προϊόν το οποίο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και με ένα τρόπο υλοποίησης που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει πρωτοβουλίες του “εξωτερικού”. Πρόκειται για εξαιρετικό παράδειγμα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που διοχετεύονται μέσα από το γνωστό ΕΣΠΑ.
Αγαπητοί φίλοι,
Αυτό που συντελείται στην Ελλάδα σήμερα με το ΔΙΑΖΩΜΑ, μεταγγίζει τη γνώση της διαδικασίας της ενοποίησης αρχαίων χώρων της Αθήνας (20 χρόνια πριν) στη σημερινή ψηφιακή εποχή με τρόπο εξαιρετικό, κάνει την ιστορία κομμάτι της καθημερινότητας και την καθημερινότητα καλύτερη. Πολύ περισσότερο δε, όταν όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη δράση δεν επαναπαύονται αλλά πραγματικό πάθος φροντίζουν την ολοκλήρωση, την συνέχεια και την βιωσιμότητά της.
Επιτρέψτε μου και μια τελευταία – προσωπική – παρατήρηση: Έχω την αίσθηση ότι ήλθε η στιγμή το ολιστικό Greek success story που λέγεται ΔΙΑΖΩΜΑ με μια καλή επικοινωνιακή πολιτική να ενισχύσει – την εξωστρέφεια του προς ορίζοντες, εκτός Ελλάδας, ή θα έλεγα σε μια πρώτη φάση, προς τους φυσικούς “εταίρους” της χώρας μας, τις Ευρωπαϊκές χώρες. Με τα κατάλληλα εργαλεία, της τεχνολογίας, των γλωσσών αλά και μέσω κάθε είδους networking ή διασύνδεσης με τον ελληνισμό της Ευρώπης. Και πιστέψτε με: υπάρχει σε αυτό το πεδίο “πεδίο δόξης λαμπρόν” σε οτιδήποτε βγάζει την Ελλάδα μπροστά πολιτιστικά. Έχουμε brandname και πρέπει να το ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ!
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αντιπροσωπείας της στην Ελλάδα, εύχομαι ευόδωση όλων των στόχων της, αν και, με όσα έχω δει δε νομίζω ότι χρειάζεται πολλές ευχές αλά δράση. Και εδώ, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, τόσο σε βάθος χρόνου όσο και στο παρόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και θα είναι εδώ, όχι με απλά ευχολόγια, αλλά με απτή βοήθεια και ενισχύσεις που βοηθούν να αλλάξει το πρόσωπο της Ελλάδας.
Καλή επιτυχία στο Διάζωμα και στην περαιτέρω πορεία του.
Διαβάστε το κείμενο στην ηλεκτρονική του έκδοση στο ec.europa.eu, εδώ.