Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο της χώρας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ανοίγεται στην πόλη, σην Ελλάδα και στον κόσμο. Στο κατώφλι των 21 χρόνων του, το ΜΜΑ ξεκινά τη νέα καλλιτεχνική του περίοδο με τρία «ταξίδια» σε ισάριθμα αρχαία θέατρα της χώρας.
Συνεργάζεται με τον Σταύρο Μπένο, τον πρόεδρο του πολιτιστικού, μη κερδοσκοπικού σωματείου «Διάζωμα», και έχει ήδη «ταξιδέψει» στη Μαρώνεια (4/9), ενώ ακολουθούν το Ωδείο της Μεσσήνης (23/9) και το Ωδείο της Κω (28/9). Στον ιερό χώρο του εκκλησιαστηρίου (ωδείου) της αρχαίας Μεσσήνης, μιας από τις σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας, εμφανίζεται την Παρασκευή η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Τη συναυλία διευθύνει ο αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης. Σε ρόλο σολίστ ο Σέρτζιου Ναστάσα, το πρώτο βιολί της ορχήστρας.
Σχετικά με τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας του Μεγάρου με το «Διάζωμα» στο πλαίσιο της πολιτικής «άνοιγμα στην πόλη, άνοιγμα στην Ελλάδα», ο πρόεδρος του ΜΜΑ, Ιωάννης Μάνος, υπογράμμισε ότι με τη συνεργασία αυτή το Μέγαρο φιλοδοξεί να φέρει κοντά στο κοινό την τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις της: τη μουσική, τον λόγο, τη διανόηση, στοχεύοντας ιδιαίτερα στην προσέλκυση των νέων ανθρώπων στον πολιτισμό. Το Μέγαρο στηρίζει την πρωτοβουλία του προέδρου του «Διαζώματος», κ. Σταύρου Μπένου, για να «ζωντανέψουν» τα μνημεία και να αναβαθμιστούν τα αρχαία ωδεία.
«Η διάσωση, η ανάδειξη και εντέλει η προστασία των μνημείων μας συνδέεται άρρηκτα με την ποιότητα και το ήθος των εκδηλώσεων που υποδέχονται. Ετσι, η χρήση των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης είναι μια υπόθεση και μια άσκηση υψιπετής και ευαίσθητη. Η συνεργασία μας με το Μέγαρο Μουσικής είναι μια ”απόπειρα” συνάντησης της σύγχρονης δημιουργίας με την ”ιερότητα” των χώρων αυτών» δήλωσε ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του πολιτιστικού, μη κερδοσκοπικού σωματείου «Διάζωμα».
Αντ. Καρ.
ΣΤΗΝ ΚΩ
Στο ρωμαϊκό ωδείο που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Κω ταξιδεύει η Καμεράτα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με το «Διάζωμα» και τον Δήμο της Κω.
Ηλεκτρονική έκδοση “ΕΘΝΟΣ.gr”
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011