Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μπορεί να αποτελέσει το βασικό όχημα για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της χώρας μας αναφέρει ο Σταύρος Μπένος, ο οποίος αποτελεί τον πρόεδρο του σωματείου «Διάζωμα», μιας Κίνησης Πολιτών που κύριο στόχο έχει την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων μνημείων.
Στην συνέντευξη του στο CSRnews.gr μιλάει για τα όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα το σωματείο, την δράση crowdfunding που υλοποιεί αυτή την περίοδο για την ανάδειξη του σπουδαίου αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης αλλά και τα επόμενα σχέδια του.
Καταρχήν μπορείτε να μας πείτε πως προέκυψε το «Διάζωμα»; Πως ξεκίνησε και ποιο ήταν το όραμα για την δημιουργία του;
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ξεκίνησε από μια ομάδα πολιτών με βαθιά αγάπη για τα μνημεία. Η πρώτη συνάντηση έγινε το 2000 και το όραμά μας ήταν και παραμένει να γίνουν τα μνημεία μας οι πρωταγωνιστές της καθημερινότητας, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Πόσα μέλη αριθμεί αυτή την στιγμή το Σωματείο και τι έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής;
700 τακτικά μέλη, 300 αρωγά και 30 εταιρικά μέλη (ο ανθός των επιχειρήσεων).
Κύριος σκοπός του σωματείου είναι η συμβολή στην προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης (θεάτρων, ωδείων, σταδίων, αμφιθεάτρων), αλλά και η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων και πολιτών προς την κατεύθυνση αυτή. Το πρόγραμμά μας στην πρώτη πενταετία επικεντρώθηκε στην ανάδειξη και αποκατάσταση 50 και πλέον αρχαίων θεάτρων της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα το «ΔΙΑΖΩΜΑ» συνέβαλε στις τέσσερις πρώτες φάσεις αποκατάστασης των μνημείων (γεωφυσικές έρευνες, απαλλοτριώσεις, ανασκαφές, μελέτες αποκατάστασης) και στην ωρίμανση των έργων, προκειμένου εν συνεχεία να πραγματοποιηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού οι εργασίες αποκατάστασης.
Στο δεύτερο κύκλο ζωής του, το «ΔΙΑΖΩΜΑ», αξιοποιώντας πλέον τα αποτελέσματα της απόλυτης συνέργειας μεταξύ των πολιτών, των φορέων και των θεσμών του κράτους, των χορηγών και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, σχεδιάζει και προτείνει την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, στόχος των οποίων είναι αφ’ ενός η συντήρηση και αποκατάσταση των μνημείων, αφ’ ετέρου η σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε Προγράμματα Πολιτιστικών Διαδρομών και Αρχαιολογικών Πάρκων.
Έχετε ξεκινήσει μαζί με την Εθνική Τράπεζα μια σημαντική προσπάθεια για την ανάδειξη του σπουδαίου αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης. Μπορείτε να μας πείτε ποιος είναι ο στόχος της, τι ακριβώς περιλαμβάνει και πως εξελίσσεται;
Tο «ΔΙΑΖΩΜΑ», σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, Εταιρικό μέλος του Σωματείου, υλοποιούν ένα πρόγραμμα crowdfunding για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης, το οποίο φιλοξενείται στην πλατφόρμα “act4GREECE” της Εθνικής Τράπεζας.
Η δράση “My Kassopi” θα διαρκέσει έως 31.12.2016 και έχει ως στόχο τη συγκέντρωση του ποσού των 80.000 ευρώ, το οποίο απαιτείται για την ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου.
Με το αξιακό πρόσταγμα «Θέλουμε λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους» το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τη συμμετοχικότητα, τον εθελοντισμό των απλών ανθρώπων, των συλλόγων και της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και τη δύναμη της κοινωνίας, με στόχο την ανάδειξη του σπουδαίου αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης.
Στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία θεωρείτε πως η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς γίνεται ακόμη πιο σημαντική;
Όχι μόνο είναι σημαντική, αλλά μπορεί να αποτελέσει το βασικό όχημα για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της χώρας μας.
Υπάρχουν κάποιες άλλες δράσεις που σχεδιάζει το Σωματείο για το άμεσο μέλλον;
Να επεκτείνει το πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών και Αρχαιολογικών Πάρκων σε όλη τη χώρα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
Business News