Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”
14 Μαΐου 2012
Του Αχ. Μπακαλέξη
ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΙΛΕΛΕΡ ΚΑΙ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Κραννώνας και στο δημαρχείο Κιλελέρ, καθώς και στο αρχαίο θέατρο της Σκοτούσας πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος και έκλεισε την τριήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλία με συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο Φαρσάλων. Ο κ. Σταύρος Μπένος, ως γνωστόν, ηγείται μιας προσπάθειας πανελλήνιας εμβέλειας για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων σε ολόκληρη τη χώρα μεταξύ των οποίων και του αρχαίου θεάτρου της Σκοτούσας Φαρσάλων.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο δημαρχείο Φαρσάλων, ο δήμαρχος της πόλης κ. Άρης Καραχάλιος, ανέφερε όλα όσα έχουν επιτευχθεί από τη στιγμή της ανάληψης της ηγεσίας του Δήμου από την παρούσα δημοτική αρχή έως τώρα και αφορούν σε θέματα πολιτισμού.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δημιουργία της Αρχαιολογική Συλλογής Φαρσάλων στο πρώην 1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων, στη συνέχιση των έργων στον Απιδανο ποταμό, στη δημιουργία ενός πολυχώρου Πολιτισμού στον Πύργο Καραμίχου (κηρυγμένο μνημείο – πρώιμος 18ος αιώνας), στην συντήρηση και αποκατάσταση του ναού των Αγίων Αναργύρων στη Ζωοδόχο Πηγή Φαρσάλων και του ναού Υπαπαντής στο Θετίδιο Φαρσάλων, στην προώθηση του θέματος της Μονή Ντουρμπαλή Σουλτάν (Τεκές των Μπεκτασήδων) στην Ασπρόγεια Φαρσάλων, στην καταγραφή του πολιτιστικού αποθέματος του δήμου Φαρσάλων και σε συνεργασία με την ΠΕΔ Θεσσαλίας για την προβολή και προώθησή του μέσα από κοινές ενέργειες (διαδικτυακή και έντυπη προβολή). Ακόμη, αναφέρθηκε στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με την ΙΕ’ ΕΠΚΑ για τη διενέργεια ανασκαφικών εργασιών στην ακρόπολη της Σκοτούσας καθώς και στην περιοχή «Κατράνα», την ένταξη της έναρξης ανασκαφικών εργασιών στην ακρόπολη της Ερέτριας και στη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών στην ακρόπολη της Καλλιθέας καθώς και στη διαδικτυακή προβολή των πολιτιστικών θεμάτων μέσα από το site του Δήμου, την κατάθεση φακέλων για τη δημιουργία λευκώματος ολοκληρωμένης προβολής του Δήμου, τη σήμανση πολιτιστικών διαδρομών, την αποκατάσταση της παραδοσιακής Κρήνης στη Ζωοδόχο Πηγή και αρχαιολογικών και περιπατητικών μονοπατιών στην Καλλιθέα και στα Χαϊδάρια (πρόγραμμα Leader), οργάνωση σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα τοπικής ιστορίας» σε σχολεία και φορείς της πόλης.
Ακόμη, ανέφερε τα εξελισσόμενα έργα συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης στην αρχαία Ακρόπολη των Φαρσάλων, της συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης παραδοσιακών δεξαμενών στο «Βαρούσι», τις αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή «Κατράνα», έργα προβολής και ανάδειξης τμήματος του δυτικού νεκροταφείου της αρχαίας Φαρσάλου, και τη δημιουργία του αγάλματος του ομηρικού Αχιλλέα.
Τέλος, ο δήμαρχος Φαρσάλων ανακοίνωσε ότι γίνονται διερευνητικές προσπάθειες προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες για την έναρξη ανασκαφών στο λόφο «Χτούρι», καθώς και η προβολή και ανάδειξη παραδοσιακών κρηνών και γεφυριών της περιοχής, ενώ το επόμενο καλοκαίρι θα διοργανωθεί διεθνές συνέδριο φαρσαλινών σπουδών με σημείο αναφοράς τον Αχιλλέα, ενώ τη φετινή χρονιά (τέλος Αυγούστου) θα διοργανωθεί συμπόσιο γλυπτών στα Φάρσαλα.
Μετά την εισήγηση του δημάρχου Φαρσάλων που ζήτησε την αφύπνιση όλων για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής, μίλησε η προϊσταμένη της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Ευσταθίου η οποία τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Δήμου, αναφέρθηκε σε διάφορες ανασκαφικές δραστηριότητες στην περιοχή, καθώς και στις καταστροφές που είχαν γίνει λόγω των καλλιεργειών αλλά και της αρχαιοκαπηλίας, ζήτησε τη βοήθεια του κόσμου, ενώ επισήμανε ότι θα υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα λόγω της συνεργασίας με το «Διάζωμα».
Ο κ. Σταύρος Μπένος εξήρε το έργο των αρχαιολόγων, έδωσε συγχαρητήρια στον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο για το ζήλο που επιδεικνύει σε θέματα Πολιτισμού και ανέφερε ότι είναι σημαντικό κομμάτι η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Σκοτούσας.
Την όλη προσπάθεια, τόνισε, πρέπει να την αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, γιατί έχει να κερδίσει πολλά. Ανέφερε ότι στην αρχή θα πραγματοποιηθεί η γεωφυσική έρευνα, κατόπιν η ανασκαφική και στη συνέχεια οι μελέτες και η συστηματική ανασκαφή, χαρακτηρίζοντας τους αρχαιολόγους το μόνο αδιάφθορο κομμάτι της χώρας. Ως γνωστόν, η αρχαία Σκοτούσα, πελασγική πόλη, μαζί με τη Λάρισα και την Κραννώνα, αποτελούσαν τις μεγαλύτερες πόλεις της τετραρχίας της Πελασγιώτιδας. Στο κέντρο της πόλης βρισκόταν το κάστρο και το θέατρο. Η δραματικότερη ίσως σελίδα της ιστορίας της είναι όταν το 367 π.Χ. ο Αλέξανδρος των Φερρών κατέσφαξε όλο τον ανδρικό πληθυσμό και τους πέταξε σε τάφρο. Από την Σκοτούσα προερχόταν και ο Ολυμπιονίκης Πολυδάμας στο αγώνισμα του παγκρατίου.
Μετά το τέλος της συνέντευξης ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρεθέντες, οι οποίες απαντήθηκαν και στη συνέχεια ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος δεξιώθηκε τους προσκεκλημένους στο «Αίγλη Palace» στην πλατεία Λαού της πόλης.