Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Ηλεκτρονική έκδοση “Enet.gr – Ελευθεροτυπία”
Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011
«Η χρήση των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης είναι μια υπόθεση και μια άσκηση υψιπετής και ευαίσθητη. Η συνεργασία μας με το Μέγαρο Μουσικής είναι μια «απόπειρα» συνάντησης της σύγχρονης δημιουργίας με την «ιερότητα» των χώρων.Η διάσωση, η ανάδειξη και εν τέλει η προστασία των μνημείων μας συνδέονται άρρηκτα με την ποιότητα και το ήθος των εκδηλώσεων που υποδέχονται», τονίζει ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του πολιτιστικού, μη κερδοσκοπικού σωματείου «Διάζωμα», για τη συνεργασία που εγκαινιάζει το σωματείο με το Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται για σειρά μουσικών κατά κύριο λόγο εκδηλώσεων, οι οποίες ζωντάνεψαν ήδη ένα αρχαίο θέατρο και αναμένεται να κάνουν το ίδιο με ακόμη δύο.
Η αρχή έγινε στη Μαρώνεια στις 4 του μήνα και η συνέχεια θα δοθεί στο ωδείο της Μεσσήνης την Παρασκευή και στο ωδείο της Κω την Τετάρτη 28 του μήνα. Στον ιερό χώρο του εκκλησιαστηρίου (ωδείο) της αρχαίας Μεσσήνης, μιας από τις σημαντικότερες σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας, θα εμφανιστεί την Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, ερμηνεύοντας τις «Τρεις χορευτικές μικρασιατικές εικόνες» του Φίλιππου Τσαλαχούρη, την «Ποιμενική σουίτα» του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967), τη «Σουίτ⎱ πάνω σε λαϊκές μελωδίες της Δωδεκανήσου» του Γιάννη Κωνσταντινίδη (1903-1984), αλλά και τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι. Η μουσική διεύθυνση θα είναι του αρχιμουσικού Μίλτου Λογιάδη. Σολίστ, ο βιολιστής Σέρτζιου Ναστάσα.
Η Καμεράτα θα εμφανιστεί με το ίδιο πρόγραμμα και στο ρωμαϊκό ωδείο, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Κω, την Τετάρτη 28 του μήνα, στις 8.30 μ.μ. Διευθύνει ο νεαρός αρχιμουσικός Ιωακείμ Μπαλτσαβιά.
Για την αρχαία Μεσσήνη η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, τα οποία μπορεί να προμηθεύεται το κοινό από το Δήμο Μεσσήνης (τηλ. 27240-51025). Περιορισμένος αριθμός δελτίων θα διατίθεται και στα εκδοτήρια του Μεγάρου. Για το ρωμαϊκό ωδείο της Κω η είσοδος είναι επίσης ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας που δίνονται στο Δήμο Κω (τηλ.: 2242-360489). Περιορισμένος αριθμός δελτίων θα διατεθεί και από τα εκδοτήρια του Μεγάρου (τηλ.: 210-7282333, www.megaron.gr).