Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Συντάκτης: Αντώνης Καρατζαφέρης
29 Απριλίου 2015
Το διάσημο Ασκληπιείο θα είναι το επίκεντρο του νέου αρχαιολογικού περιβαλλοντικού πάρκου.
Ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο θα δημιουργηθεί στην Επίδαυρο με επίκεντρο το διάσημο Ασκληπιείο της. Το πιο σεβάσμιο θεραπευτικό κέντρο της αρχαιότητας θα αφηγείται στους επισκέπτες του τη μεγάλη περιπέτεια της Υγείας. Η διαδρομή στην Ιστορία θα μοσχοβολάει αρχαία ιαματικά φυτά και βότανα.
Η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου βασίζεται στις συνέργειες διαφορετικών φορέων. Στην Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα», στα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, στα εταιρικά μέλη του «Διαζώματος» που συνεισφέρουν με σημαντικά ποσά για την εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται. Όπως η εταιρία ΙNTERAMERICAN, στα κεντρικά γραφεία της οποίας πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση του προγράμματος.
Η Επίδαυρος είναι σήμερα γνωστή κυρίως για το θέατρό της. Κατά την αρχαιότητα ήταν ξακουστή για το διάσημο Ασκληπιείο της, το μεγαλύτερο και διασημότερο νοσοκομείο του αρχαίου κόσμου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και γενικό γραμματέα του Σωματείου «Διάζωμα», Βασίλη Λαμπρινουδάκη, αρχικά η Υγεία αναζητήθηκε με τρόπο μαγικό, ενώ αργότερα απέκτησε επιστημονική διάσταση.
«Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου απέκτησε τεράστια φήμη που διαδόθηκε όχι μόνο στον ελλαδικό, αλλά και στο μεσογειακό κόσμο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων από 170 Ασκληπιείων, δηλαδή θυγατρικών ιερών-νοσηλευτικών κέντρων, διαδίδοντας τη θεραπευτική λατρεία του Ασκληπιού και την ιατρική επιστήμη στην Αττική, στην Πελοπόννησο, στη Δυτική Ελλάδα, στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη, στη Μικρά Ασία μέχρι τη μακρινή Κιλικία, τη Ρώμη και την Κυρήνη στην Αφρική».
«Η πρόταση», σημείωσε ο κ. Λαμπρινουδάκης, «αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχαιολογικού-περιβαλλοντικού πάρκου που θα οργανωθεί και θα προβληθεί ως μια πλήρης και επώνυμη εμπειρία πολιτιστικού τουρισμού».
Το πάρκο θα συνδυάζει τη γέννηση της Ιατρικής με την ανάδειξη του περιβάλλοντος. Θα περιβάλλεται από ποικίλες πολιτιστικές δράσεις και θα ευνοεί την αύξηση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Στους επισκέπτες του «θα προσφέρει τη μοναδική εμπειρία να γνωρίσουν και να βιώσουν το τι ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την αρχαιότητα, πώς η θρησκευτική λατρεία και τα στοιχεία της φύσης (θέση, κλίμα, χλωρίδα, πανίδα, νερό) συνδυάστηκαν στην ανακάλυψη της ιατρικής επιστήμης».
Τα έργα που πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο και οι νέες μελέτες που εκπονούνται συγκλίνουν όλες στο ίδιο «αφήγημα». Μέσα από τη διαμόρφωση της διαδρομής που συνδέει το Λυγουριό με το Ασκληπιείο, ο επισκέπτης θα απολαμβάνει τον παρόδιο κήπο με θεραπευτικά βότανα που θα φέρει το όνομα της Ηπιόνης, συζύγου του Ασκληπιού και προσωποποίηση των ήπιων φυτών, και θα ενημερώνεται με ιατρικές και ιστορικές πληροφορίες για τη χρήση των βοτάνων. Στο πλαίσιο των έργων, θα αναβαθμιστεί το υφιστάμενο κτίριο του μουσείου, ενώ προτείνεται η δημιουργία ενός νέου κτιρίου έκθεσης για την καλύτερη κατανόηση της αφήγησης. Παράλληλα, προβλέπεται αλλαγή της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, ο επισκέπτης θα εισέρχεται από τα προπύλαια του Ιερού και θα γνωρίζει με τη σειρά όλα τα μνημεία… Οπως έγινε γνωστό, ο προϋπολογισμός του έργου στο νέο ΕΣΠΑ είναι 5,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Σταύρο Μπένο, πρόεδρο και ιδρυτή του «Διαζώματος», το έργο αναμένεται να περατωθεί το 2020. Ο ίδιος «στέκεται» συχνά στη λέξη συνέργεια. «Είναι η μαγική λέξη που απουσιάζει σήμερα από τη δημόσια ζωή». Το γεγονός ότι στην περίπτωση της Επιδαύρου πολλοί και διαφορετικοί φορείς κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι θέτει σήμερα σε τροχιά υλοποίησης το πρωτοποριακό έργο.