Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Συντάκτης: Νίκος Βατόπουλος
29 Απριλίου 2015
Γενναία ώθηση στο έργο ανάδειξης του Ασκληπιείου Επιδαύρου δίνει η οικονομική ενίσχυση που παρέχει η Interamerican. Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε επίσημα, χθες, ως κορωνίδα μιας μακράς και σοβαρής προετοιμασίας, ζύμωσης (ιδεών και ανθρώπων), που πηγάζει από το σωματείο «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου και που οργανώθηκε από πέρυσι σε ρεαλιστική προοπτική υλοποίησης από «συγκλίνουσες πρωτοβουλίες». Καθοριστική ήταν και η συνεργασία τού τότε υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και της πρώην γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟ, Λίνας Μενδώνη.
Το πρόγραμμα αυτό, που προσβλέπει όχι μόνο στην ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Επιδαύρου ως πρότυπου πάρκου αλλά και στη διεύρυνση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη συμβολή αυτού του τόπου στον αρχαίο κόσμο της γνώσης, είναι προϊόν της φιλοσοφίας του «Διαζώματος». Βασίζεται, δηλαδή, στις συνέργειες (αρχαιολόγων, επιστημόνων, επιχειρηματιών, δημόσιου τομέα, τοπικής κοινωνίας) και εξελίσσεται, χωρίς κρατικό ή ευρωπαϊκό χρήμα, παρά μόνο με χορηγίες που συμβάλλουν στη δυνατότητα ώριμων μελετών. Οι μελέτες παραδίδονται στο κράτος, ώστε να υπαχθούν στο ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό και η χορηγία της Interamerican, που συνεισφέρει σημαντικά στον… κουμπαρά του έργου, επιταχύνει αποφασιστικά την προώθησή του. Στην περίπτωση της Επιδαύρου, αξιοποιείται η πρόταση του καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ο οποίος, και χθες, παρουσίασε λεπτομερώς το πρόγραμμα δημιουργίας του αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού πάρκου Επιδαύρου. Η ιδέα είναι να προβληθεί ο αυθεντικός χαρακτήρας της Επιδαύρου ως κέντρο ίασης του αρχαίου κόσμου. Το θέατρο λειτουργούσε συμπληρωματικά, ως δραματοθεραπεία. Αυτός ο πυκνός κόσμος γνώσης, σε όλο το φάσμα από τη μαγεία ώς την επιστήμη, έχει σπουδαία κατάλοιπα, που τα τελευταία χρόνια μελετάει και αναστηλώνει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του ΥΠΠΟ. Ο κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης είναι ιδιαίτερα αφηγηματικός, καθώς εξιστορεί τις πτυχές αυτής της συναρπαστικής και ώριμης, πλέον, ιδέας.
Είναι εντυπωσιακό πώς η Επίδαυρος με τα δεκάδες παραρτήματα Ασκληπιείων σε όλη τη Μεσόγειο ήταν το διεθνές κέντρο υγείας. Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη του πάρκου Επιδαύρου θα σχηματίσει ένα νοητό τρίγωνο με το Ασκληπιείον της Κω και της Τρίκκης (γενέτειρας του Ασκληπιού), με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού, διοργάνωση ιατρικών συνεδρίων, θέσπιση βραβείων κ.ά. Η Επίδαυρος μπορεί, με το όραμα αυτό, να γίνει μοχλός ήπιας αλλά ουσιαστικής ανάπτυξης, ευεργετικής για τον εθνικό πλούτο και την τοπική κοινωνία. Το «Διάζωμα», όπως ελέχθη, συμβάλλει στην ανάδυση της νέας κοινωνίας και οικονομίας, που παράγει γνώση και πλούτο.
«Η Interamerican προσχωρεί σε μια ευρεία κοινωνική συμμαχία» δήλωσε ο Σταύρος Μπένος, υποδεχόμενος την απόφαση της εταιρείας.