«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
Με σύνθημα «Ανέβα κι εσύ στο Ανω Διάζωμα!», με διάθεση προσφοράς στα ύψη, γεμάτα έμπνευση και κέφι για καινούργιες αναζητήσεις, τα πιο νέα μέλη του Διαζώματος πραγματοποίησαν προχθές στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης την 1η Συνάντηση του «Ανω Διαζώματος».
Η γαλαρία -όπως λένε οι ίδιοι- του σωματείου, που διάλεξαν το όνομά τους από το Ανω Διάζωμα των αρχαίων θεάτρων που τόσο φροντίζουν, μοιράστηκαν τη «Διαζωματική» τους εμπειρία, αναζήτησαν τρόπους προσέγγισης με το κοινό που δεν γνωρίζει το όραμα του Σταύρου Μπένου, ονειρεύτηκαν πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η μικρή τους κοινότητα στο μέλλον και δέχτηκαν παρεμβάσεις από το κοινό που απροειδοποίητα κατέθεσε τη δική του ιστορία.
Μεταξύ άλλων μίλησαν οι Μαρία Σοφικίτου (στέλεχος Διαζώματος-αρχαιολόγος /«Η συμβολή της κίνησης πολιτών Διάζωμα στην ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων»), Νίκος Χατζηδάκης (αρχιτέκτων μηχανικός ΑΠΘ/ «Αποκαταστάσεις αρχαίων θεάτρων και καθολική προστασία»), Βαγγέλης Ευθυμίου (ντοκιμαντερίστας-εθελοντής Διαζώματος /«Η προσωπική μου εμπειρία με το Διάζωμα»), Παναγιώτης Βλάχος (συνιδρυτής www.vouliwatch.gr /«Οι πολιτιστικές διαδρομές του Διαζώματος ως ευκαιρία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης») κ.ά.
«Είμαι τακτικό μέλος των εκδρομών και των περιηγήσεων του Διαζώματος στις οποίες ολοένα και συχνότερα διαπιστώναμε την ανάγκη να προσεγγίσουμε ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα γι’ αυτή την κίνηση πολιτών, να φέρουμε κοντά μας όλο και πιο νέους, να παραδώσουμε οι μεγαλύτεροι τη σκυτάλη σε όσους θα ενταχθούν από δω και πέρα στην κοινότητά μας», μας λέει η Νάντια Δρακούλα, συγγραφέας, νομικός και συνιδρύτρια της Πολιτιστικής Εταιρείας «Η Τρελή Ροδιά». «Η πλειονότητα των μελών μας ώς τώρα ήταν άνω των 40 ετών. Φιλοδοξία μας είναι στο “Ανω Διάζωμα” να συγκεντρωθούν από μαθητές μέχρι φοιτητές και 30άρηδες. Εχουμε την πολύτιμη εμπειρία, αλλά θέλουμε και το πιο παραγωγικό κι εργασιακά δυναμικό κοινό μαζί μας».
Ενδιαφέρουσα και η ομιλία του Ευδόκιμου Φρέγκογλου (υπεύθυνος πολυμεσικών εφαρμογών) με θέμα «Το Διάζωμα σε μια νέα ψηφιακή εποχή». Εδώ και κάποιους μήνες έχει δημιουργηθεί στο Διάζωμα ένα νέο δημιουργικό τμήμα, που ασχολείται με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη πολυμεσικών εφαρμογών. «Εχει δύο στόχους», όπως είπε, «αφ’ ενός να μπορέσει το σωματείο να δημιουργήσει προϊόντα, όπως ψηφιακές εφαρμογές και εκπαιδευτικές-καινοτόμες δράσεις κι αφ’ ετέρου να συμβάλει στην εξέλιξη της τεκμηρίωσης των θεάτρων και των αρχαιολογικών χώρων γενικότερα».
Toν επίλογο της κυριακάτικης συνάντησης έγραψε ο Σταύρος Μπένος, λέγοντας πολύ συγκινημένος πως η «ουτοπία είναι μια πρώιμη αλήθεια».
Πού να φανταζόταν πως την επόμενη μέρα τα παιδιά όλης της χώρας θα κατέθεταν τη δική τους αλήθεια στο δικό του όραμα. Το θέμα χθες των πανελλαδικών προέρχεται από τις εκδόσεις του Διαζώματος και το υπογράφει ο καθηγητής αρχαιολογίας Βασίλης Λαμπρινουδάκης.
Σχεδόν μεταφυσικά το μήνυμα του «Ανω Διαζώματος» εστάλη!
efsyn.gr
Συντάκτης: Ματούλα Κουστένη
19 Μαΐου 2015