Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
Πηγή: gnomionline.gr
Της Κικής Ηπειρώτου
Για την πρόοδο της «μεγαλύτερης επένδυσης που έγινε ποτέ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον τομέα του πολιτισμού, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, την Πολιτιστική Διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, μίλησε το Σάββατο από την Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος και οι συνεργάτες του. Τα βασικά στάδια και οι στόχοι του μεγάλου αυτού έργου που μπορεί να αλλάξει, όχι μόνο το αναπτυξιακό μοντέλο της περιφέρειας, αλλά και την ίδια τη μοίρα της, όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
Το μέλος του Διαζώματος και αρχικός εμπνευστής της ιδέας για την Πολιτιστική Διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας, Γιάννης Λασκαράκης, εξέφρασε αρχικά την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το μεγάλο αυτό όραμα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και πέρα από τον τουρισμό και τον πολιτισμό, πλέον, γίνονται συγκεκριμένα βήματα για τη σύνδεση της διαδρομής με την τοπική οικονομία, με επιχειρήσεις του τουρισμού αλλά και τη διατροφική γεωργία. Ο κ. Λασκαράκης υπενθύμισε πως το έργο ενέταξε η Περιφέρεια ΑΜΘ, επί διοίκησης Γιώργου Παυλίδη, στο ΕΣΠΑ με περίπου 56 εκ ευρώ, έπειτα από πρόταση και αρχική επεξεργασία από το Διάζωμα. Σήμερα, το Σωματείο επιτελεί το ρόλο του ως σύμβουλος της Περιφέρειας και εθελοντικός πάροχος μελετών, τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης.
«Είναι ένας πανάρχαιος δρόμος, με τη δική του ιστορία που αφηγούνται τα μνημεία που συναντιούνται στο διάβα του, με την ιστορία που υπάρχει στα ίχνη των χορταριασμένων πλακών του οδοστρώματός της» σημείωσε ο κ. Λασκαράκης τονίζοντας πως στο διάβα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού είναι κρυμμένοι 5 πολιτισμοί.
Ο κ. Μπένος ξεκίνησε την τοποθέτησή του, με δύο τιμητικές αναφορές, μία στον Γιάννη Λασκαράκη, που όπως είπε, τον θεωρεί ως διανοούμενο, παρά ο,τιδήποτε άλλο, και τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη «που πίστεψε πάρα πολύ και αποφάσισε με μία πολύ γενναία πράξη να το εντάξει στο ΕΣΠΑ, ως τη μεγαλύτερη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της χώρας».
Αναφέρθηκε ακόμη στη Θράκη, η οποία, όπως είπε, «έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια… Από εκεί που ήταν ένας περίκλειστος χώρος, γίνεται ένας χώρος που περιτριγυρίζεται από πλήθος δυνατότητων και δυναμικών προοπτικών», ωστόσο, τόνισε πως «δεν υπάρχει πιο μεγαλόπνοο σχέδιο για την σπουδαία περιφέρειά σας, από αυτό το σχέδιο πολιτιστικού τουρισμού».
Αναφέρθηκε στα απογοητευτικά στοιχεία των επιδόσεων της ΑΜΘ στο τουριστικό πεδίο, όπου ο μέσος όρος αφίξεων και διανυκτερεύσεων είναι σχεδόν 3 φορές χαμηλότερος από τον μέσο όρο της χώρας. «Αναρωτιέμαι, αυτό είναι που σας αξίζει;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος, αποδίδοντας την εικόνα αυτή στο γεγονός ότι δεν έγινε ποτέ μία οργανωμένη προσπάθεια στο χώρο του πολιτιστικού τουρισμού, παρά το γεγονός ότι η περιοχή διαθέτει υπέροχα μνημεία, διαχρονικά, της φύσης και του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του πιο διάσημου αρχαίου δρόμου, με κατάλοιπά του σε τουλάχιστον 20 σημεία σε όλη την Περιφέρεια. Αλλά κι ενός ιδιαίτερα δυναμικού πρωτογενή τομέα, με πολλές δυνατότητες στη γαστρονομία, ενός σπουδαίου πανεπιστημίου, ενός σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού και καταπληκτικές υποδομές.
«Τι μας λείπει, λοιπόν; Μας λείπει κάτι που θα συνδέσει όλα αυτά σε ενιαίο προϊόν κι όταν γίνει αυτό, θα προκαλέσει το ενδιαφέρον δυνητικών επισκεπτών, που ανέρχεται σε 160 εκατομμύρια», επισήμανε ο πρόεδρος του Διαζώματος.
Οι 4 φάσεις
Προς την επίτευξη αυτού του στόχου και τη «γέννηση» αυτού του ολοκληρωμένου προϊόντος, έχουν προβλεφθεί 4 φάσεις:
1.Υποδομές. Όπως τόνισε ο κ. Μπένος, στην ΑΜΘ υπάρχει μία από τις καλύτερες – αν όχι η καλύτερη- διαχειριστική αρχή, με υπαλλήλους που έχουν αφομοιώσει πλήρως το αντικείμενο του μεγάλου αυτού έργου και ήδη, στο χώρο των υποδομών έχουν προχωρήσει πολύ, με τις προσκλήσεις για τα έργα να αγγίζουν τα 30 εκ ευρώ. Ο ίδιος, εστίασε ιδιαίτερα και στον τομέα των λεγόμενων «συνοδευτικών» υποδομών, που στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, κι αφορούν σε υποδομές προσβασιμότητας, με ωραίους χώρους στάθμευσης, όμορφη σήμανση, ελκυστικά πωλητήρια, άνετα WC κτλ
2.Μάρκετινγκ. Σημαντικό κεφάλαιο, για το οποίο εργάζονται οι συνεργάτες του Διαζώματος, στην κατεύθυνση δημιουργίας της ιστοσελίδας της διαδρομής και των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο Σύμφωνο Ποιότητας, ενώ υπάρχει και μελέτη για τις ψηφιακές εφαρμογές του έργου.
3.Επιχειρηματικότητα. Κάλεσμα προς επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στην προσπάθεια, οι οποίες θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια: – να διαθέτουν ιστοσελίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά – να έχουν περιβαλλοντικές δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ανακύκλωσης – να διαθέτουν σύστημα διαχείρισης παραπόνων – να διαθέτουν σύστημα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης προσωπικού – τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία να έχουν υποχρεωτικά στο μενού τους τοπικά προϊόντα – να εφαρμόζουν συμμετοχικό μάρκετινγκ. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο Σύμφωνο Ποιότητας, θα πάρουν το σήμα της διαδρομής και θα συμπεριλαμβάνονται στην ιστοσελίδα της, ως ποιοτικοί κρίκοι σε μία αλυσίδα της κοινής αυτής προσπάθειας.
4.Διακυβέρνηση προϊόντος. Δηλαδή, ένας φορέας διαχείρισης του προορισμού, που θα διοικεί και θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του. Το καταλληλότερο σχήμα, σύμφωνα με τον κ. Μπένο, φαίνεται πως είναι οι Ανώνυμες Εταιρείες της αυτοδιοίκησης, αυτό όμως είναι υπόθεση της Περιφέρειας και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να κινηθεί προς τη συγκρότηση του Φορέα αυτού.
Ο πρόεδρος του Διαζώματος εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση και ευτυχία για την πορεία υλοποίησης του έργου, που όπως τόνισε, «μπορεί να αλλάξει όχι μόνο το αναπτυξιακό μοντέλο της Περιφέρειας και της χώρας, αλλά και τη μοίρα αυτής της περιφέρειας. Από πουθενά αλλού δεν μπορούμε να περιμένουμε εισροές ανθρώπων, αλλά και οικονομικές εισροές, παρά μόνο από αυτό το μεγάλο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού».
Η συμμετοχή των επιχειρήσεων
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δρακωνάκης, οικονομολόγος και συνεργάτης του Διαζώματος, υπεύθυνος για τη διασύνδεση του έργου με τις επιχειρήσεις, σημείωσε πως «μας έχει καταπλήξει το γόνιμο έδαφος που συναντήσαμε σε σχέση με την επιχειρηματικότητα» ξεκαθαρίζοντας πως η προσπάθεια είναι ποιοτική και όχι ποσοτική. «Επιλέγουμε εκλεκτούς και πρόθυμους για να αθροίσουμε δυνάμεις. Ευτυχώς, παρά τους αρνητικούς δείκτες, έχει καταπληκτικά πράγματα προς επεξεργασία η περιφέρειά σας. Επίσης, να τονίσω πως προσπαθούμε να εντοπίσουμε ευκαιρίες και όχι να επιλύσουμε προβλήματα. Θεωρούμε πως οι ευκαιρίες είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας, εύρους και βαρύτητας απ’ ό,τι τα προβλήματα, τόσο εδώ, όσο και στην υπόλοιπη ελληνική ύπαιθρο». Όπως επισήμανε, «αφού εντοπίσουμε εκείνη την κρίσιμη μάζα επιχειρήσεων που θα μιλάμε την ίδια γλώσσα, για να προχωρήσουμε σε ένα άτυπο δίκτυο, στην αρχή, θα ετοιμάσουμε στη συνέχεια το σχέδιο δράσεων και θα το παραδώσουμε στους καθ’ ύλην αρμόδιους. Θέλουμε να συμφωνήσουμε στο πώς θα δουλέψουμε, δηλαδή σοβαρά και μεθοδικά, όλοι μαζί. Αυτό, ίσως, αποτελέσει το κλειδί της επιτυχίας. Για την προσπάθεια κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί οι συνέργειες και οι δικτυώσεις μέχρι τώρα σε επίπεδο επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν έχουν την καλύτερη εικόνα. Για αυτό, με πολλή προσοχή και με χειρουργικού χαρακτήρα προσπάθεια, θα εντοπίσουμε εκείνα τα στοιχεία που θα πείσουν όλους μας και κυρίως τους επιχειρηματίες, ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσουν χρόνο, όχι χρήμα, στην προσπάθεια αυτή».
Ο Χρήστος Χιώτης μίλησε για τη μελέτη και τον σχεδιασμό που έχει αναλάβει σχετικά με την ανάπτυξη της ιστοσελίδας της διαδρομής και τη μελέτη των ψηφιακών εφαρμογών. «Στην ιστοσελίδα θα υπάρχει συνολική παρουσίαση της διαδρομής, με βασικό κορμό τους κόμβους και ισότιμη παρουσίαση αξιοθέατων και σημείων ενδιαφέροντος, επιχειρήσεων καθώς και των διαφόρων εκδηλώσεων της τοπικής κοινωνίας», ενώ προβλέπεται ότι θα δίνονται έξτρα εργαλεία στις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο Σύμφωνο Ποιότητας.
Τέλος, η Άρτεμις Τσολάκη , σημείωσε πως «είναι πολύ μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω στο ΔΣ του Διαζώματος και να είμαι μέλος της ευρύτερης οικογένειας του Διαζώματος. Είναι άνθρωποι με όραμα και με μεγάλη αγάπη για το έργο που παράγουν. Η Θράκη βρίσκεται στην παραμεθόριο και το έργο αυτό μπορεί να αποτελέσει το όχημα που θα μειώσει την απόστασή της από το κέντρο. Θα ήθελα να μεταφέρω τις εντυπώσεις όλων όσων είχαν παρακολουθήσει την προηγούμενη γενική συνέλευση, τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους για το έργο αυτό. Η Ελλάδα πιστεύει στην Θράκη και θα πρέπει να πιστέψουμε και εμείς στο έργο αυτό και να προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την επιτυχία του».