Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Ηλεκτρονική εφημερίδα “Almyrosinfo.gr”
Μάιος 2011
Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, η εκδήλωση με θέμα: «οι πολίτες ξαναζωντανεύουν το Αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων – Θηβών» για την την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου στις Μικροθήβες.Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρώην Υπουργός Σταύρος Μπένος, ο βουλευτής Μαγνησίας Κ. Καρτάλης, ο Δήμαρχος Αλμυρού Ε. Χατζηκυριάκος, ο περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας Αργ. Μποτός, οι Αντιδήμαρχοι Αλμυρού Τσούτσας, Παπαδογιάννης και Σαρρής, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κατοίκων του Αλμυρού που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Αρχαίο Θέατρο.
Αρχικά το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αλμυρού ο οποίος ανέφερε ματσξύ άλλων: “Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή εκδήλωση Πολιτισμού, που εμπνεύστηκαν οι άνθρωποι του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, οι οποίοι κάθε φορά, όταν και όποτε παρουσιάζεται η ευκαιρία, μας αποδεικνύουν περίτρανα πως είναι αποφασισμένοι να κάνουν πράξη την αγάπη τους για τα μνημεία και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, την εξεύρεση πόρων και την ένταξή τους στην καθημερινότητα του καθενός από εμάς το ΔΙΑΖΩΜΑ και με τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης ανοίγει μια αγκαλιά για την προστασία των αρχαίων θεάτρων, αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.
Ο πρώην Υπουργός Σταύρος Μπένος, που έχουμε τη χαρά να έχουμε σήμερα κοντά μας, πριν από πολλά χρόνια είχε αυτή την ιδέα, στην οποία επικεντρώθηκε μεθοδικά και αποτελεσματικά, έτσι ώστε σήμερα το «Διάζωμα» να έχει απτά αποτελέσματα, έχοντας πραγματοποιήσει δεκάδες περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα, έχοντας καταγράψει και αξιολογήσει όλους τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.
Σήμερα, το «Διάζωμα» άνοιξε εκ νέου τον «φάκελο» της ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, αυτού του σπάνιου πολιτιστικού θησαυρού της περιοχής μας, που θα πρέπει η τοπική κοινωνία στο σύνολό της να αγκαλιάσει, αφού καταλαμβάνει μία ιδιαίτερα σημαντική θέση στο πολιτιστικό απόθεμα του Νομού Μαγνησίας.
Αυτό το μεγαλόπνοο έργο, απαιτεί τη συνδρομή και της πολιτείας, αλλά και της Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ Βαθμού.
Με συνέργεια και συμμετοχή μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε αυτό το μεγάλο στόχο.
Το επαρχιακό λοιπόν, κατά άλλα, Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, διαθέτει επιμελημένες κατασκευές, ενώ είναι χτισμένο σε μια λοφοπλαγιά δίπλα από το δυτικό τείχος της πόλης, κοντά στην αρχαία αγορά και σε θέση ιδανική, που εξασφάλιζε στα χρόνια της λειτουργίας του σε όλους τους πολίτες, μία πολύ καλή ακουστική, λόγω της λίθινης εξ ολοκλήρου κατασκευής του.
Το θέατρο με βάση τα όσα αναφέρουν και επίσημες έρευνες, προσέφερε στους θεατές απεριόριστη θέα, αφενός στο περίφημο Κρόκιο Πεδίο και αφετέρου στον Παγασητικό Κόλπο, όπου υπήρχε και το λιμάνι των Φθιωτίδων Θηβών, η “ανθεμόεσσα”, όπως την αποκαλεί ο Όμηρος.
Η ανάδειξη επομένως ενός τέτοιου πολιτιστικού μνημείου αποτελεί ύψιστο χρέος όλων μας απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας αλλά και την τοπική κοινωνία.
Είναι αλήθεια πως τα Αρχαία Θέατρα της πατρίδας μας, που είναι διεσπαρμένα σε περιοχές άλλοτε εύκολα προσβάσιμες κι άλλοτε απομακρυσμένες και δύσβατες _πλην ελαχίστων_ παρέμειναν για πολλά χρόνια σε δεύτερη μοίρα όσον αφορά την ανάδειξή τους. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, μετά από τον εντοπισμό τους, ακολουθούσε δυστυχώς και η εγκατάλειψη. Σήμερα ο βαθμός των επεμβάσεων σε αυτά ποικίλει και έχει να κάνει με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αφού πρωτίστως έρχεται η διάσωσή τους μέσα από την συντήρηση, τις αναστηλώσεις και ο, τι άλλο κρίνεται απαραίτητο.
Η κατάσταση δηλαδή του μνημείου θα επιτρέψει ή όχι τη χρήση του και το Αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών είναι βέβαιο πως με τη συνδρομή όλων μας, σε λίγο θα μπορεί να αποκτήσει τη χαµένη του λάµψη, ώστε αυτό το θέατρο, που κάποτε φιλοξενούσε από παραστάσεις αρχαίου δράµατος έως µονοµαχίες να αποκαλυφθεί πλήρως και να διασωθεί, να παραδοθεί εκ νέου στην τοπική κοινωνία που το απαιτεί και της αξίζει.
Αναμφισβήτητα το Αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών θα πρέπει να συνδεθεί και με όλους τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους την αρχαία Άλω και τις λίμνες Ζερέλια, με τους οποίους μπορούν να αποτελέσουν κεντρικά σημεία αναφοράς της ιστορίας, του πολιτισμού και της Ανάπτυξης της περιοχής μας.
Το Θέατρο Μικροθηβών είναι το ΔΙΚΟ μας Θέατρο, γιατί βρίσκεται στην περιοχή μας και αποτελεί ένα κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο της Αχαϊας – Φθιώτιδας της οποίας το μεγαλύτερο τμήμα ανήκει στην Επαρχία Αλμυρού.
Είναι καιρός πλέον να διατυπωθεί και να υλοποιηθεί ένα τέτοιο όραμα, πριν η πίεση, που η συνεχής ύφεση ασκεί στις παραγωγικές δυνάμεις, τις καταστήσει μη ανατάξιμες, οπότε θα έχει χαθεί η ευκαιρία να δημιουργήσουμε σημαντική προστιθέμενη αξία και να παράγουμε πολιτιστικό πλούτο, με την ανάδειξη των σημαντικών μας αρχαιολογικών μνημείων, όπως είναι το αρχαίο θέατρο Μικροθηβών, εγκαταλείποντας ουσιαστικά μία σημαντική παρακαταθήκη για τον τόπο και τους πολίτες και τα παιδιά μας.
Η αυτοδιοίκηση να είστε βέβαιοι πως θα πρωτοστατήσει και πάλι σε αυτή την προσπάθεια, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν και στην τοπική μας κοινωνία, οι οποίες εμποδίζουν την απλόχερη υποστήριξη του εγχειρήματος. Οφείλουμε να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας, πολίτες και πολιτικοί, στο πλαίσιο της Κοινωνικής μας Υπευθυνότητας για τον Πολιτισμό.
Αποτελεί αναμφισβήτητο χρέος μας η αλλαγή νοοτροπίας και η διαµόρφωση µιας νέας αντίληψης, στη δηµιουργία µιας νέας κουλτούρας για τη σχέση πολίτη – µνηµείου, για τη σχέση της κοινωνίας µε την πολιτιστική της κληρονοµιά, ως µια υπόθεση κοινή που αφορά όλους. Και όλοι µαζί µπορούµε”.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο η Διευθύντρια η διευθύντρια της ΙΓ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Βόλου Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου:”Ως ιδρυτικό μέλος του «Διαζώματος» και εκ μέρους όλων των συναδέλφων της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ του ΥΠΠΟΤ θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά τον κ. Σταύρο Μπένο, ο οποίος για μια ακόμη φορά μας δίνει τη μεγάλη χαρά της παρουσίας του στον τόπο μας, που αποδεικνύει έμπρακτα το συνεχές και ζωηρό ενδιαφέρον του για τα αρχαία θέατρα της περιοχής μας. Η αποψινή εκδήλωση, αφιερωμένη στο αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, δεν αποτελεί παρά τη συνέχεια μιας συστηματικής προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, με την πρώτη επίσκεψή μας τον Ιανουάριο του 2009, στα τρία αρχαία θέατρα, στη Δημητριάδα, στις Φθιώτιδες Θήβες και στις Φερές, και την πρώτη ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση των συμπολιτών μας για τη μεγάλη αξία των μνημείων αυτών και για την πανελλήνια εκστρατεία που ανέλαβε το «Διάζωμα» για την υποστήριξη της προσπάθειας καταγραφής, μελέτης, αποκάλυψης, διάσωσης, αναστήλωσης, ανάδειξης και προβολής τους, αλλά κυρίως της προσπάθειας ένταξής τους στην πολιτιστική ζωή των σημερινών τοπικών κοινωνιών. Η δραστηριότητα του «Διαζώματος» και προσωπικά του Προέδρου του κ. Σταύρου Μπένου, με την ενεργό συμμετοχή τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ΝΑΜ και Δήμων, όσο και των αρμοδίων περιφερειακών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ (ΑΙΘΣ και ΙΓ΄ ΕΠΚΑ), καρποφόρησε, με πλέον σημαντικό αποτέλεσμα την επανέναρξη των ανασκαφών στο αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, το οποίο θα παρουσιαστεί στη συνέχεια.
Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι η παρουσία του κ. Σταύρου Μπένου ανάμεσά μας παίζει έναν πολλαπλό ρόλο: αναθερμαίνει το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για την υπόθεση των αρχαίων θεάτρων και συντελεί στην ευαισθητοποίησή τους, συμβάλλει στην πληρέστερη ενημέρωσή τους για την εξέλιξη των προσπαθειών και τα αποτελέσματά τους και, κυρίως, συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων του «Διαζώματος». Παράλληλα, στρέφει το ενδιαφέρον και στα άλλα αρχαία θέατρα της περιοχής, της αρχαίας Δημητριάδος και των Φερών στο Βελεστίνο, υποδεικνύοντας την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για την επίτευξη και άλλων στόχων.
Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης θεωρώ χρήσιμο να σας ενημερώσω σύντομα και για τις εξελίξεις που αφορούν τα άλλα δύο θέατρα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.
Το αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, που εμπίπτει στην περιοχή του Δήμου Βόλου, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, Ε.Π. Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος-Ηπείρου 2007-2013, με τίτλο έργου «ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ» και με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ. Οι εργασίες πεδίου αρχίζουν σε λίγες μέρες, με την εποπτεία του αρχαιολόγου Χ. Ιντζεσίλογλου και ομάδας συναδέλφων της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ (του αρχαιολόγου Δ. Αγνουσιώτη, της αρχιτέκτονος Ρ. Γεωργίου κ.ά.), εφαρμόζοντας την εγκεκριμένη μελέτη της Αρχιτέκτονος του ΥΠΠΟΤ Βασιλείας Μανιδάκη, η οποία την εκπόνησε αφιλοκερδώς. Στόχος και πάλι είναι η απόδοση του μνημείου βελτιωμένου στους συμπολίτες μας, που θα ενταχθεί δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα του Βόλου.
Για το αρχαίο θέατρο Φερών, που εμπίπτει στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, έχει ετοιμαστεί Φάκελος που υποβάλλεται εντός των ημερών στο ΥΠΠΟΤ για έγκριση από το ΚΑΣ και έκδοση Υπουργικής Απόφασης και το Φθινόπωρο προγραμματίζεται η διενέργεια δοκιμαστικών ανασκαφικών τομών σε κρίσιμα σημεία που υπέδειξαν οι γεωφυσικές διασκοπήσεις ώστε να επιτευχθεί η επιβεβαίωση της ύπαρξης του αρχαίου θεάτρου των Φερών στην πιθανή θέση, στην ΒΑ πλαγιά του λόφου «Καστράκι» του Βελεστίνου. Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα κερδίσουμε ένα ακόμη μνημείο που θα ενταχθεί στο δημιουργούμενο Αρχαιολογικό – Ιστορικό Πάρκο Φερών – Βελεστίνου, αλλά και έναν ακόμη χώρο πολιτισμού όχι μόνο για το σημερινό Βελεστίνο, αλλά και για ολόκληρη τη Θεσσαλία. Στην προσπάθεια αυτή θα έχουμε και την έμπρακτη αρωγή του Δήμου Ρήγα Φεραίου και προσωπικά της Δημάρχου κας Ελένης Λαϊτσου, η οποία έχει δηλώσει το ενδιαφέρον της για την ανάδειξη των μνημείων.
Σημαντική είναι η ένταξη των θεάτρων σε πολιτιστικές διαδρομές ώστε να είναι εύκολα προσιτά, κάτι που ευτυχώς συμβαίνει στη Θεσσαλία. Στην Π.Ε. Μαγνησίας τα τρία αρχαία θέατρα, της Δημητριάδος, των Φθιωτίδων Θηβών και των Φερών, βρίσκονται πάνω σε σημαντικούς οδικούς άξονες που συνδέονται μεταξύ τους: στον άξονα ΠΑΘΕ, στην οδό Αθηνών-Βόλου και στην οδό Βόλου-Βελεστίνου-Λάρισας, που στη συνέχεια συνδέονται με τη Λάρισα, όπου υπάρχουν άλλα δυο γνωστά θέατρα της Θεσσαλίας. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός συνολικού προγράμματος για τα αρχαία θέατρα της περιοχής, που χωρίς αμφιβολία θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και θα τύχουν διεθνούς προβολής με θετικά αποτελέσματα και για τον τουρισμό μας. Οι συμπολίτες μας θα είναι οι τελικοί αποδέκτες των αποτελεσμάτων των προσπαθειών αυτών και η ενεργός συμβολή και συμπαράστασή τους είναι απαραίτητη για την ευόδωση των στόχων μας. Όμως, κανένα έργο δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει αν δεν υιοθετηθεί πρωταρχικά από τους τοπικούς φορείς και κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που στην δική μας περιοχή ευτυχώς αποτελεί γεγονός.
Για το λόγο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και να συγχαρώ το Δήμο Αλμυρού και προσωπικά το Δήμαρχο κ. Β. Χατζηκυριάκο για την ενεργό συμμετοχή του στη σημερινή εκδήλωση, που αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, να ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία σε όλες τις προσπάθειες στην αγαπητή συνάδελφο κ. Β. Αδρύμη-Σισμάνη, Διευθύντρια του ΑΙΘΣ, ανασκαφέα του μνημείου, και να διαβεβαιώσω ότι από πλευράς μας η ΙΓ΄ ΕΠΚΑ, αρμόδια για τα αρχαία θέατρα, θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων.
Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στον αγαπητό κ. Σταύρο Μπένο που αποτελεί το συνδετικό κρίκο και την κινητήρια δύναμη όλων των προσπαθειών μας, αλλά και σε όλα τα μέλη του «Διαζώματος» που συμπαρίστανται ενεργά και στηρίζουν αποτελεσματικά τις πρωτοβουλίες μας”.
Τέλος, η Διευθύντρια Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών Β. Αδρύμη-Σισμάνη προχώρησε στην ενημέρωση του κοινού για τα πορόισματα της ανασκαφικής έρευνας στο χώρο της ορχήστρας και του σκηνικού οικοδομήματος. Η έρευνα αυτή έφερε στο φως πλούσια ευρήματα, μεταξύ των οποίων και σημαντικά τμήματα του μαρμάρινου διακόσμου της σκηνής, που αντικατοπτρίζουν την αίγλη του μνημείου και κατά συνέπεια τη δύναμη και τον πλούτο της αρχαίας πόλης των Φθιωτίδων Θηβών.