Τελευταία νέα

01/07/2024

Project Λαύριο έτος 2023-2024. Ολοκλήρωση της καινοτόμου δράσης «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός» για την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024 μεταξύ του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Ο.Π.Α., του Σωματείου «Διάζωμα» και των συνεργαζόμενων φορέων

29/06/2024

Έκκληση στην κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει γρήγορα τις πολιτικές για το Πρόγραμμα αποκατάστασης στον Έβρο, μετά τις πυρκαγιές, απηύθυνε ο Σταύρος Μπένος

26/06/2024

Generation D:  «Από την Αθήνα στην Ελευσίνα. Μία πολιτιστική διαδρομή στο χθες και το σήμερα» από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αθηνών (σχολικό έτος 2023-24)

26/06/2024

Generation D: Ευαισθητοποίηση μαθητών/τριών του 2ου ΓΕ.Λ. Γέρακα για τις επιδράσεις της κλιματικής κρίσης στο ιερό νησί της Δήλου

25/06/2024

Τηλεφωνική συνέντευξη με τον Σταύρο Μπένο στην Ελληνική ζώνη του Ράδιο Άλμα

Γρήγορη μετάβαση

Το φιλόδοξο σχέδιο για την Επίδαυρο

 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

16 Δεκεμβρίου 2014

dem-16122014epidavrosparko

Η ανάδειξη του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα και επεξεργασμένα σχέδια πολιτιστικού τουρισμού μέσα από ένα δίκτυο συνεργειών και πολύπτυχης προσέγγισης. Χθες, έγινε στην Επίδαυρο η παρουσίαση του ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής ανάδειξης, όπως το έχει οραματιστεί ο αρχαιολόγος κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, με σκοπό την ένταξή του στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020).

Τις βασικές αρχές του προγράμματος, που προβλέπει την ανέλκυση της Επιδαύρου σε μία άλλη βαθμίδα κατανόησης της ιστορικής διαδρομής της αλλά και τη διασύνδεσή της με τη διεθνή ιατρική κοινότητα, τη βοτανολογία, τους τοπικούς παραγωγούς, κ.ά. (σε ένα ολιστικό σχέδιο νέου branding), τις είχε παρουσιάσει ο κ. Β. Λαμπρινουδάκης στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης του «Διαζώματος». Το «Διάζωμα» με τον Σταύρο Μπένο, οργανώνει σε μία πλατφόρμα ιδεών και πράξης το πρόγραμμα της Επιδαύρου και το διασυνδέει με κρατικούς, τοπικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Στην Επίδαυρο, η χθεσινή εκδήλωση οργανώθηκε από το ΥΠΕΚΑ και τον Δήμο Επιδαύρου και ήταν σημαντική η παρουσία, με ομιλίες, του υπ. Περιβάλλοντος, κ. Γ. Μανιάτη, της γεν. γραμματέως ΥΠΠΟ, κ. Λ. Μενδώνη, του Σταύρου Μπένου εκ μέρους του «Διαζώματος», του δημάρχου Επιδαύρου, κ. Κων. Γκάτζιου αλλά και του δημάρχου Κω, κ. Γιώργου Κυρίτση (στην Κω λειτουργεί το Διεθνές Ιπποκράτειο Ιδρυμα) και του δημάρχου Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου (τα Τρίκαλα είναι η γενέτειρα του Ασκληπιού). Χτίζεται έτσι μία νέα «αμφικτυονία» με κέντρο την Επίδαυρο και ακτίνα πέραν των συνόρων, αφού τα Ασκληπιεία ήταν διασκορπισμένα στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τους καθηγητές Βασίλη Λαμπρινουδάκη (Κλασικής Αρχαιολογίας) και Παναγιώτη Δημόπουλο (Βοτανικής και Οικολογίας). Η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου (ΕΣΜΕ) θα παρακολουθεί στενά την οργάνωση και εφαρμογή του πολύπτυχου προγράμματος, υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Β. Λαμπρινουδάκη. Οπως αναφέρει η έκθεση του «Διαζώματος», ιδιαίτερα σημαντικές είναι φυσικά οι μελέτες αναστήλωσης των μνημείων, όπως και οι μελέτες χάραξης διαδρομών εντός του αρχαιολογικού χώρου. Οι μελέτες αυτές είτε έχουν ήδη εκπονηθεί είτε θα εκπονηθούν από το επιστημονικό προσωπικό της ΕΣΜΕ.

Μία σειρά μελετών θα εκπονηθεί με πόρους που θα εξασφαλίσει το «Διάζωμα», όπως η συγγραφή της αφήγησης του Ασκληπιείου της Επιδαύρου (σε συνεργασία με εξειδικευμένο αφηγητή), της κατάρτισης marketing plan, κ.ά.

  • Διαβάστε το δημοσίευμα σε pdf.
  • Διαβάστε το δημοσίευμα εδώ.