Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”
Σάββατο 19 & Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013
Το ντοκιμαντέρ είναι μια συμπαραγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του οργανισμού «Διάζωμα».
Με το ντοκιμαντέρ επιχειρείται μια περιγραφή της πορείας του μνημείου στο χρόνο, σημείωσε ο Πέτρος Θέμελης -ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας- στη συνέντευξη που έδωσε χθες το μεσημέρι στο Διοικητήριο, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του οργανισμού «Διάζωμα».
Ο αρχαιολόγος ανακοίνωσε ότι σε λίγους μήνες θα μπορέσουν να γίνουν τα εγκαίνια του αναστηλωμένου θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης, με μια εκδήλωση βασισμένη στον Δημήτρη Πλατανιά -τον Καλαματιανό βαρύτονο με την διεθνή καριέρα- σε συνεργασία με «τοπικές μουσικές δυνάμεις».
Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Πετ. Θέμελης, «στην πατρίδα μας, τα τελευταία χρόνια επιδοθήκαμε με ένταση στο κυνήγι των χρημάτων και εγκαταλείψαμε τις αξίες του πολιτισμού μας. Η πρωτοβουλία από το ”Διάζωμα” για τη χρήση των αρχαίων μας μνημείων σηματοδοτεί την έναρξη της επιστροφής μας στις αξίες αυτές».
«Ενα θαυμάσιο ντοκιμαντέρ για ένα θαυμάσιο μνημείο» σημείωσε από την πλευρά του ο Στ. Μπένος -λέγοντας ότι κόστισε μόλις 8.000 ευρώ, όταν η ελάχιστη συνήθης δαπάνη δεν πέφτει κάτω από τα 20.000 ευρώ. Ο πρόεδρος στο «Διάζωμα» στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια του Πετ. Θέμελη να αποδώσει τα αρχαία μνημεία σε χρήση, ώστε μέσα από αυτή να καταστεί ουσιαστική και αποτελεσματική η προστασία τους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΘΕΜΕΛΗΣ
Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε τον επιφανή αρχαιολόγο ως ένα «συσσωρευμένο συναισθηματικό και διανοητικό κεφάλαιο» για την πατρίδα μας, τονίζοντας ότι είναι περιζήτητος σε όλη την Ελλάδα -«η αρχαία Μεσσήνη είναι μια διδαχή, όχι ένα μνημείο που αναστηλώθηκε» τόνισε ο Στ. Μπένος, σημειώνοντας ότι «θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές στον χώρο αυτό».
Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο Πετ. Θέμελης είπε ότι ο χώρος της αρχαίας Μεσσήνης προγραμματίζεται να δοθεί σε χρήση, «μια χρήση του μνημείου που να είναι συμβατή με αυτή που είχε», όπως είπε. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, υπάρχει η σκέψη να διοργανωθεί έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στον αρχαιολογικό χώρο, το καλοκαίρι του 2014 -ενώ νωρίτερα θα τον επισκεφθεί η Αννα Καφέτση, διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Σε μαζική προσέλευση στην αυριανή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου κάλεσε, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, τονίζοντας ότι στους θεατές θα διανεμηθεί dvd με το ντοκιμαντέρ, για να το διαδώσουν με όποιον τρόπο αυτοί νομίζουν.
Ο αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε ότι στην αυριανή εκδήλωση θα παρουσιαστούν αποσπάσματα αρχαίας ελληνικής μουσικής, σε ενορχήστρωση της καθηγήτριας της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής Γεωργίας Ψαραδέλλη.
ΤΟ ΚΑΜΠΙΝΑΡΙ
Εξ άλλου, ο Στ. Μπένος ανακοίνωσε με την ευκαιρία ότι μετά από διαβούλευση που είχε, όπως είπε, με τον δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα, προγραμματίζεται για τις 9 Φεβρουαρίου εκδήλωση για το ανοιχτό θέατρο, στο Καμπινάρι.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή, συνέχισε ο πρώην υπουργός, αναγγέλοντας ότι ήδη σε αυτή έχουν δηλώσει ότι θα παρευρίσκονται οι συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης και η διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Βίκυ Μαραγκοπούλου.