«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
Βλέπουν τα μνημεία με τα …κιάλια!
Σύνταξη – Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
[email protected]
Εικόνα απογοήτευσης επικρατεί στους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης που υπάρχει επί σειρά ετών για τους επισκέπτες, οι οποίοι πολύ συχνά φεύγουν άπρακτοι και με τη δυσαρέσκεια έντονα ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους!
Δεν είναι υπερβολή ν’ αναφερθεί ότι πέρα από τους βασικούς αρχαιολογικούς χώρους του Νομού που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες, ονομαστά μνημεία εξακολουθούν να παραμένουν στην αφάνεια λόγω της κακής κατάστασης που βρίσκονται οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτά.
Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν δρόμοι, με συνέπεια επισκέπτες που έρχονται από τα πέρατα του κόσμου έχοντας δει χαρτογραφημένα τα μνημεία, να αντικρίζουν τριτοκοσμικές συνθήκες όταν φτάνουν σε ονομαστά μνημεία της αρχαιότητας (λ.χ. θέατρο Πλατιάνας, αρχαία Αλιφείρα, Σαμία, κάστρο Θεισόας, Φιγαλεία, κ.α.).
Η «ΠΡΩΤΗ» αρκετές φορές έχει αναδείξει το σημαντικό αυτό πρόβλημα που παρατηρείται σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους του Νομού, το οποίο οφείλεται κυρίως στη χρόνια αδιαφορία των αρμοδίων φορέων (δήμοι, Περιφέρεια, αρμόδιο υπουργείο κλπ.), προκειμένου να δημιουργηθεί ένα οδικό δίκτυο που θα συνδέει τους εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρο το Νομό.
Με αυτό τον τρόπο θα τονωθεί και η τοπική οικονομία, αφού πέρα από τους επισκέπτες που έρχονται μέσω του οδικού δικτύου στην Ηλεία, θα υπάρχει δυνατότητα και στους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες με τα κρουαζιερόπλοια, να αποκτήσουν και άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς εντός του Νομού.
Ταυτόχρονα με τη βελτίωση των αξόνων που οδηγούν στους αρχαιολογικούς χώρους, θα διευρυνθεί η δυνατότητα της τουριστικής προβολής της Ηλείας και συγχρόνως θ’ αποφευχθεί και η μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα οι επισκέπτες που φτάνουν στην περιοχή μας κυρίως με τουριστικά πούλμαν…
Η πολιτιστική διαδρομή
Πρόσφατα σε εκδήλωση που έγινε από το «Διάζωμα» στο Μέγαρο Μουσικής, αναλύθηκε η πολιτιστική διαδρομή η οποία θα έχει ως επίκεντρό της τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού, μεταξύ των οποίων είναι το θέατρο Ήλιδας , η Αρχ. Ολυμπία, ο Καϊάφας, το θέατρο Πλατιάνας και ο Επικούριος Απόλλωνας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η εν λόγω διαδρομή θα αποτελεί μια περιήγηση στις ομορφιές των μνημείων και της φύσης, η οποία, εάν συνδυαστεί με τις παραγωγικές δυνάμεις (αγρότες, ξενοδόχοι, διατροφή, λαϊκός πολιτισμός κ.λ.π.) θα αναβαθμίσει ποιοτικά την τουριστική οικονομία της περιοχής της Β. – Δ. Πελοποννήσου.
Ωστόσο αυτό που δεν αναφέρθηκε ήταν η αδυναμία πρόσβασης που υπάρχει κυρίως στο αρχαίο Αίπυ, αλλά και οι οδικές δυσχέρειες που παρατηρούνται και στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής…
«Μετά την Αρχαία Ολυμπία, είναι ο Καϊάφας, το Αίπυ και ο Επικούριος. Πρόκειται για μία πολιτιστική διαδρομή που έχει βγει εφαρμογή και στα κινητά! Το κέντρο μας ωστόσο είναι ο Καϊάφας. Μετά από εκεί για να έχουμε την πολιτιστική διαδρομή θα πρέπει να ανέβουμε στο Αίπυ, όπου έχει μπροστά της αυτό τον περίφημο δρόμο Μποκαρίνος- Αρτέμιδα-Μάκιστος, που είναι σε τραγική κατάσταση και η μελέτη που βγήκε μετά από μεγάλη προσπάθεια, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Μας το υπόσχονται αλλά δεν μας κάνουν το δρόμο. Μετά υπάρχει η διαδρομή που προχωράει από Λέπρεο, καταρράκτες της Νέδα και καταλήγει στον Επικούριο Απόλλωνα. Κι εκεί χρειάζεται πολύ δουλειά γιατί είναι απαρχαιωμένα τα οδικά δίκτυα» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακισταίων Ολυμπίας «Η Μάκιστος» κ. Φώτης Βλάχος.
Εξάλλου την πολύ κακή κατάσταση που βρίσκονται οι δρόμοι πρόσβασης προς τα περισσότερα αρχαιολογικά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή, επεσήμανε και ο επί σειρά ετών αρχιφύλακας στον Ναό του Επικούριου κ. Νίκος Παπαγιώργος, ενώ από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Ζαχάρως-Φιγαλείας κ. Χρ. Βλάχος, επεσήμανε πως εφόσον δεν βελτιωθούν τα οδικά δίκτυα είναι αδύνατον να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών στα αρχαιολογικά μας μνημεία.
Επίσης την αδυναμία επισκεψιμότητας που υπάρχει προς το ονομαστό το Φράγκικο μοναστήρι της Ίσοβας στην Τρυπητή , που δημιουργήθηκε το 1223-1225 από Κιστερκιανούς μοναχούς του Κλαιρβώ, έχει επισημάνει στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Αθαν. Τζίβας.
Μπορείτε να διαβάσετε το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση στο σύνδεσμο που ακολουθεί: