Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Υπεγράφη στις 13 Δεκεμβρίου 2013 η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 100.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για το έργο «Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας».
Στόχος του προγράμματος είναι η πληρέστερη αρχαιολογική τεκμηρίωση του μνημείου, μέσω της συμπληρωματικής ανασκαφικής διερεύνησης επιλεγμένων σημείων του θεάτρου. Των εργασιών αυτών θα προηγηθεί η αποψίλωση και ο ανασκαφικός καθαρισμός του αρχαίου θεάτρου. Όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα του μνημείου απαιτούνται, επίσης, η τοπογραφική αποτύπωση του μνημείου, νέα αρχιτεκτονική αποτύπωσή του, καταγραφή και τακτοποίηση του κατακείμενου οικοδομικού υλικού του και τέλος η εκπόνηση στατικών μελετών στερέωσης και γεωλογικής μελέτης. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τις πρόδρομες εργασίες που απαιτούνται, προκειμένου να ακολουθήσει η εκπόνηση της μελέτης αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου.
Το πρόγραμμα, συνεπώς, περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:
1. Αποψίλωση.
2. Ανασκαφικό καθαρισμό του μνημείου.
3. Συμπληρωματική ανασκαφική διερεύνηση επιλεγμένων σημείων.
4. Τοπογραφική αποτύπωση του μνημείου.
5. Αρχιτεκτονική αποτύπωση του μνημείου και καταγραφή του κατακείμενου οικοδομικού υλικού του.
6. Στατικές μελέτες στερέωσης – γεωλογική μελέτη.
7. Εργασίες συντήρησης λίθου.
8. Περισυλλογή, μεταφορά και τακτοποίηση του κατακείμενου αρχαίου οικοδομικού υλικού.
9. Μελέτη αποκατάστασης του μνημείου.
10. Αεροφωτογράφιση του μνημείου.
11. Κάλυψη λοιπών δαπανών που απορρέουν από υποχρεώσεις της παρούσας Σύμβασης.
Τη χρηματοδότηση για το παραπάνω πρόγραμμα διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας μέσω της παραπάνω Προγραμματικής Σύμβασης. Η διάρκειά της είναι 13 μήνες. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος θα είναι η Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με επικεφαλής του προαναφερθέντος προγράμματος την κα Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, αρχαιολόγο της Ζ΄ Ε.Π.Κ.Α.
Το Διάζωμα ευχαριστεί θερμά για τη σημαντική συμβολή τους τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, κο Χαράλαμπο Καφύρα, τη Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την προϊσταμένη της, κα Γεωργία Χατζή, καθώς και την αρχαιολόγο της Ζ΄ Ε.Π.Κ.Α., κα Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, αλλά και όλους όσους συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας. Ι
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους κ.κ. Φώτη Βλάχο και Παναγιώτα Κυριακοπούλου, εκπροσώπους δύο τοπικών συλλόγων, του συλλόγου Μακισταίων Ολυμπίας «Η ΜΑΚΙΣΤΟΣ» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοχωριτών Ολυμπίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» αντίστοιχα, χάρη στην πρωτοβουλία των οποίων δόθηκε μεγάλη ώθηση στην κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων και φορέων για την ανάδειξη του σπουδαίου, αλλά ξεχασμένου μέχρι πριν λίγο καιρό, μνημείου.
Λίγα Λόγια για το αρχαίο θέατρο της Πλατιάνας:
Το θέατρο της Πλατιάνας είναι χτισμένο στην ανατολική απόληξη του όρους Λαπίθα, στα νότια της ομώνυμης κοινότητας, του Δήμου Κρεστένων – Ανδρίτσαινας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
Το θέατρο χρονολογείται σε δύο φάσεις: το κοίλο χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ., ενώ το σκηνικό οικοδόμημα χρονολογείται στο 245 π.Χ.
Όπως σώζεται σήμερα, το θέατρο παρουσιάζει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα.
Σήμερα διατηρείται μόνο τμήμα της σκηνής και του κοίλου, ενώ σε καλή κατάσταση σώζεται ο αρχαίος αναλημματικός τοίχος του θεάτρου και στην αρχική θέση του ένας θρόνος από τις προεδρείες. Το σωζόμενο κοίλο έχει διάμετρο 34,5 μ. Το θέατρο αυτό αποτελεί το δεύτερο σωζόμενο μνημείο της συγκεκριμένης κατηγορίας στο Νομό Ηλείας, μετά από το θέατρο της αρχαίας Ήλιδας. Το μνημείο παρουσιάζει σήμερα τη μορφή μεγάλου ερειπιώνα.
Η Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Ε.Π.Κ.Α.) πραγματοποίησε περιορισμένης έκτασης ανασκαφική έρευνα στο μνημείο κατά τα έτη 2002-2005. Στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας της Ζ΄ Ε.Π.Κ.Α. και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για τις πόλεις της αρχαίας Τριφυλίας πραγματοποιήθηκε, επίσης, σχεδιαστική αποτύπωση του θεάτρου από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.