Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Συντάκτης: Νίκος Βατόπουλος
21 Απριλίου 2015
Δελτίο τύπου
«Εμείς το “Διάζωμα” κι εσείς οι σύμμαχοι τι, άραγε, μπορούμε να κάνουμε;». Αυτό το βασικό ερώτημα που διατύπωσε ο Σταύρος Μπένος προς τα εταιρικά μέλη, τους επιχειρηματίες δηλαδή, τα ιδρύματα, τους κοινωνικούς φορείς, την περιφέρεια, τις εταιρείες, τις τράπεζες, είναι η αφετηρία για να προσεγγίσει κανείς τις διαβαθμίσεις και τις προκλήσεις αυτού που αποκαλούμε, πλέον, «κοινωνική συμμαχία».
Το «Διάζωμα» συσπειρώνει τον ανθό της ελληνικής κοινωνίας, με μέγιστη υπομονή και μεθοδικότητα, και με μοχλό το δίκτυο των αρχαίων θεάτρων προτείνει επί της ουσίας ένα βιώσιμο, αναπτυξιακό μοντέλο με καύσιμο τις συνεργασίες. «Σε ό,τι λείπει το επιχειρείν είναι λειψό», είπε ο Σταύρος Μπένος, που στη διάρκεια της συνάντησης των εταιρικών μελών του «Διαζώματος», το περασμένο Σάββατο στο Costa Navarino, πέτυχε έναν εντυπωσιακό κοινωνικό διάλογο. Παρατηρούσα, με μεγάλη προσοχή, αυτό που συνέβαινε. Σ’ ένα γιγαντιαίο τραπέζι σε σχήμα Π, το «Διάζωμα» είχε βάλει με την ιδιότητα του συνομιλητή ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας, από δημόσιους λειτουργούς έως τις τράπεζες, το Ιδρυμα Ωνάση, Νιάρχου, ΝΕΟΝ και Μποδοσάκη, εταιρείες όπως η Βίκος, ο Τιτάν, η Ζara, η McCain, ο Ομιλος Μυτιληναίου, η ΕΛΠΕΝ, η Ολυμπία Οδός, η Ιντεραμέρικαν, η ΑΒ Βασιλόπουλος και άλλες, που συμπύκνωσαν προτάσεις και θέσεις στο μείζον ζήτημα της κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης.
Ολοι αυτοί οι συνομιλητές, προσκεκλημένοι του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου (η Costa Navarino χρηματοδοτεί την έκθεση ευρημάτων στο Περιστύλιο δίπλα στο Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης), μοιράστηκαν μια ξεχωριστή εμπειρία κοινού βιώματος και στόχου. Είχαν την πρόκληση να απαντήσουν στη θεματολογία που όρισε ο Σταύρος Μπένος: Πώς μπορεί να εμπλακεί ο επιχειρηματικός κόσμος σε μείζονα προγράμματα και πώς μπορούν να χτιστούν οι συνέργειες.
Η «συμμαχία» επιχειρήσεων, επιστημόνων, ιδρυμάτων και πολιτών, που προωθεί το «Διάζωμα» ως εγχειρίδιο αφύπνισης της χώρας, ενισχύεται από τις εμπεριστατωμένες προτάσεις και χαράξεις των βασικών στελεχών του «Διαζώματος», όπως είναι οι καθηγητές Βασίλης Λαμπρινουδάκης (που έδωσε μια εντυπωσιακή ομιλία διαχωρίζοντας το δημόσιο από το κρατικό) και Πέτρος Θέμελης (που μίλησε για τη νέα σχέση κοινού και μνημείων και τη χειραφέτησή τους από την αποκλειστική εξάρτηση των κρατικών επιχορηγήσεων). Τις ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη ενισχύει η Εθνική Τράπεζα. Αλλωστε, το νέο ΕΣΠΑ θέτει ως προϋπόθεση για χρηματοδότηση τις συνέργειες, την άμεση απόδοση των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία και τα προγράμματα βιωσιμότητας. Ηδη, εντάχθηκαν τα δύο πρώτα έργα της Πολιτιστικής Διαδρομής Ηπείρου: η Δωδώνη και τα Γίτανα Θεσπρωτίας.
Αυτή η «γονιμοποίηση μνημείων με οικονομία και κοινωνία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Μπένος, μπορεί να είναι «χρήσιμη πρώτη ύλη για εθνική διαβούλευση». Το «Διάζωμα», χωρίς κρατικά χρήματα, βοηθάει το κράτος παραδίδοντας μελέτες και προγράμματα.
Ειδικού συγκινησιακού βάρους ήταν η εκδήλωση που είχε ετοιμάσει το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας στο Εκκλησιαστήριο της Αρχ. Μεσσήνης, την επομένη της συνάντησης. Μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, με τη φιλόλογο Τρισεύγενη Πουλοπούλου και τη μουσικό Γεωργία Ψαραδέλλη, μας παρουσίασαν τη δουλειά τους πάνω στην Αρχ. Μεσσήνη, απήγγειλαν, τραγούδησαν και χόρεψαν δείχνοντας τι σημαίνει «υιοθεσία» μνημείου από μαθητές. Είναι το πρόγραμμα «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές» που ξεκίνησε πέρυσι από το υπ. Παιδείας, αξιοποιώντας τη σχετική πρόταση του «Διαζώματος» και της αρχαιολόγου-φιλολόγου Μαίρης Μπελογιάννη.
Έντυπη έκδοση