ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με τη μορφή της προσωπικής αφήγησης
Σάββατο 2/4 10 π.μ. Μια επίσκεψη γεμάτη εκπλήξεις.
Πρωί-πρωί, αφού παρκάρω το αυτοκίνητο πολύ κοντά στον κεντρικό πεζόδρομο του δήμου Βελεστίνου, ρωτώ τον περιπτερά απέναντι:
– Σας παρακαλώ, μου λέτε πού είναι το Δημαρχείο;
– «Σταύρο Μπένο, ήρθες για το θέατρο» ρωτάει ο περιπτεράς και συνεχίζει «πες στους αρχαιολόγους ότι θα μαζέψω τους φίλους μου για να βοηθάμε 3-4 ώρες την ημέρα στις ανασκαφές» και προσθέτει «Δεν είναι κρίμα να περιμένει ο λόφος τόσα χρόνια να δούμε τι κρύβει στα σωθικά του;».Ο Δημήτρης Νιμπής, όπως έμαθα μετά το όνομά του, μου έδειξε το δρόμο προς το δημαρχείο. Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου συνάντησα τη δήμαρχο κα Ελένη Λαϊτσου, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Δημήτρη Σαββανάκη, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Θανάση Μπατζιάκα και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.Μετά από λίγο ήρθε και η Προϊσταμένη της Εφορείας και υπεύθυνη για τον αρχαιολογικό χώρο Φερών κα Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου. Ακολούθησε μια πολύ θερμή συζήτηση με στόχο τις κοινές μας προσπάθειες για την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου Φερών.
Η ίδρυση της αρχαίας πόλης των Φερών τοποθετείται στο τέλος της νεολιθικής περιόδου και στην αρχή της Εποχής του Χαλκού (περίπου το 3.000 π.Χ.). Για το αρχαίο θέατρο έχουμε αναφορά του Πλούταρχου στο έργο του Βίος του Πελοπίδα, ότι ο τύραννος των αρχαίων Φερών Αλέξανδρος το πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. παρακολουθούσε τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη.
Στην περιοχή αυτή εξελίσσεται σημαντική ανασκαφική έρευνα υπό την επιστημονική επιμέλεια της εφόρου κας Αργυρούλας Ιντζεσίλογλου, η οποία έχει φέρει στο φως στοά ελληνιστικής εποχής του δεύτερου αιώνα με κίονες δωρικού ρυθμού, οι οποίοι βρέθηκαν στη θέση τους. Η στοά πιθανότατα είναι μέρος της αρχαίας αγοράς χωρίς όμως να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να είναι τμήμα του αρχαίου θεάτρου.
Μεταξύ των ευρημάτων βρέθηκε μολύβδινο σύμβολο ελληνιστικό, που πιθανότατα είναι εισιτήριο του θεάτρου.
Όλοι μαζί πήγαμε στο χώρο , όπου έχει εντοπιστεί το θέατρο, εκεί όπου με ένα τρόπο αποκαλυπτικό διαγράφεται το όμορφο κοίλον του.Πριν χωρίσουμε δώσαμε όλοι μια υπόσχεση καθαρή-δυνατή: ότι θα δουλέψουμε μαζί για να βρούμε και να αναδείξουμε το αρχαίο θέατρο Φερών.
Έχω μια σιγουριά μέσα μου ότι θα τα καταφέρουμε.
Σταύρος Μπένος