Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
17 Δεκεμβρίου 2013
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 στο συνεδριακό κέντρο ΠΕΤΡΙΝΑ η εκδήλωση που είχαν διοργανώσει από κοινού το ΔΙΑΖΩΜΑ και ο Δήμος Ορχομενού Βοιωτίας για να τιμήσουν τους χορηγούς του αρχαιολογικού πάρκου.
[diazoma video id=”orxomenossponsors”]65 συνολικά φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (τράπεζες, επιχειρήσεις, μαθητικές κοινότητες, αθλητικοί σύλλογοι και ιδρύματα) αγκάλιασαν αυτό το κοινό και διαχρονικό όραμα. Ο τραπεζικός λογαριασμός, ο «πολύχρωμος κουμπαράς» του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ενεργοποίησης των Πολιτών, καθώς έχουν συγκεντρωθεί ποσά που ξεκινούν από τα 20 ευρώ και φθάνουν έως τη γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη με το ποσό των 70.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα 100 και πλέον μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ που ταξίδεψαν στον Ορχομενό αλλά και πολλοί Ορχομένιοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια εξαιρετική ξενάγηση στο τρίπτυχο των μνημείων που συγκροτούν το αρχαιολογικό πάρκο: το θολωτό τάφο-θησαυρό του Μινύα, το αρχαίο θέατρο και το βυζαντινό ναό της Παναγίας της Σκριπούς από τις αρχαιολόγους κ.κ Αλεξάνδρα Χαραμή και Παρή Καλαμαρά.
Στην εκδήλωση που ακολούθησε, ο δήμαρχος Ορχομενού κ. Κωνσταντίνος Ξηρογιάννης μίλησε για το σπουδαίο διαχρονικό όραμα, ευχήθηκε σύντομα να γίνει πραγματικότητα και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν σε αυτό.
Ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος επικέντρωσε την ομιλία του στο μεγάλο όραμα του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ που ήταν από το ξεκίνημά του η διπλή συνάντηση των μνημείων μας αφενός μεν με τους πολίτες και αφετέρου με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. «Αυτό που κάνουμε σήμερα, συνέχισε ο κ. Μπένος είναι η εκπλήρωση αυτού του οράματος με την απόλυτη συνέργεια της κοινωνίας των πολιτών με την πολιτεία».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στην περίπτωση του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού και η πολιτεία μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ενίσχυσε ήδη το συλλογικό αυτό στόχο με το ποσό των 50.000 ευρώ για τον καθαρισμό, αποτύπωση και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού, γεγονός που φανερώνει πως πολιτική βούληση υπάρχει και εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. «Η φροντίδα μας αυτή σημείωσε ο <περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς είναι αμείωτη και θα παραμείνει διαχρονική. Ήδη, σχεδιάζουμε σε συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ και το Υπουργείο Πολιτισμού την ένταξη όλων των έργων του αρχαιολογικού πάρκου στην πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων Στερεάς Ελλάδας, που θα αποτελέσει μία από τις μεγάλες προτεραιότητές μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο (Σ.Ε.Σ).».
Τη βούληση του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να εντάξει το έργο στην επόμενη προγραμματική περίοδο εξέφρασε ακολούθως και η παρισταμένη Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη. Η κα Μενδώνη έδωσε τα συγχαρητήρια της για την πρόοδο του φακέλου του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού και θύμισε πως με τις απαραίτητες μελέτες στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα είναι δυνατή η απορρόφηση των απαραίτητων ευρωπαϊκών πόρων για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου.
Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση των μελετών που απαιτούνται για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου από τους ίδιους τους μελετητές, με πρώτο τον Αρχιτέκτονα κ. Δημήτριο Διαμαντόπουλο, ο οποίος υπογράφει συνολικά το Αρχαιολογικό Πάρκο, για να ακολουθήσουν η κα Ελένη Ηλιοπούλου με τα σημεία της πολεοδομικής πρότασης του νέου ρυμοτομικού σχεδίου, ο κ. Στέφανος Νικολάου με τα σημεία της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης, ο κ. Νίκος Μάνης τα σημεία της μελέτης οδοποιίας και ο κ. Θέμης Μπιλής με τα σημεία μελέτης της αποκατάστασης του Αρχαίου θεάτρου Ορχομενού.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των τιμητικών πλακετών και στους 65 χορηγούς.
Η κα Μυρτώ Χατζάκη, υπεύθυνη Ελληνικών προγραμμάτων και δημοσίων σχέσεων του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, του μεγάλου χορηγού του προγράμματος, έκανε λόγο για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη ξεχωριστή σημασία, της εκδήλωσης αφού « κάνει πράξη κάτι που εισηγούνται τα τελευταία χρόνια όλοι όσοι ασχολούνται με τον χώρο της πολιτιστικής διαχείρισης. Υπογραμμίζει την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στο μνημείο, στο αρχαίο θέατρο του Ορχομενού, και την τοπική κοινωνία που έρχεται να αγκαλιάσει αυτό το πολύτιμο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα μνημείο που είναι πρωτίστως κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου».
Ο κ. Χρήστος Καντζέλης Διευθυντής Δικτύου Καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας στη Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Μακεδονία αναφέρθηκε στο έργο στήριξης της Εθνικής σε κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις στους δύο αιώνες της λειτουργίας της. Στο πλαίσιο αυτό και δια του προέδρου της κου Γιώργου Ζανιά η Εθνική Τράπεζα συνέβαλε στη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού. Ο κ. Καντζέλης υπογράμμισε η ανάπτυξη της χώρας θα προέλθει από τη στήριξη τόσο του πολιτιστικού της αποθέματος όσο και του πρωτογενούς τομέα.
Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής κ. Ιωάννης Γαμβρίλης επεσήμανε τη μεγάλη σπουδαιότητα της ιστορίας και του πολιτισμού. Αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και είναι πέραν των άλλων και αναπτυξιακά εργαλεία. Σε περιόδους κρίσης ο πολιτισμός είναι «οξυγόνο» για την κοινωνία. Ο κ. Γαμβρίλης αναφέρθηκε επίσης στην εξαιρετική συνάντηση και τη συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποδεικνύει πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν ιδέες και οράματα που φαίνονται δύσκολα και ακατόρθωτα.
Σο ίδιο πνεύμα της συνέχισης και τόνωσης αυτής της κοινής προσπάθειας κινήθηκαν οι χαιρετισμοί και των άλλων χορηγών.
Η εκδήλωση έκλεισε με εξαιρετικές τοπικές λιχουδιές με πρωταγωνιστή την υπέροχη καπνιστή πέστροφα του Ορχομενού που προετοίμασαν με πολύ μεράκι οι γυναίκες του Ορχομενού.
Δείτε τους χορηγούς του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού Βοιωτίας
Σχετικά δημοσιεύματα: