Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
Η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Δήλου ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ μπροστά σε ένα κατάμεστο ακροατήριο στο Μέγαρο ΥΠΑΤΙΑ. Στο πρόσωπο δε του Διευθυντού της κου Ντομινίκ Μιλιέ τιμήθηκε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών που ξεκίνησε την ανασκαφή του μνημείου το 1882.Παρευρέθησαν ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και η γενική γραμματέας του Υπουργείου κα Λίνα Μενδώνη.
Στην εκδήλωση εκφράστηκε με τον πιο σαφή τρόπο η βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού, Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ), για συμπόρευση και συνέργεια για τη διάσωση ενός από τα σπουδαιότερα αρχαία θέατρα της χώρας μας.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος στο χαιρετισμό του υπογράμμισε πως ο πολιτισμός δεν παράγεται μόνο με χρήματα, αλλά κυρίως με ενθουσιασμό, πίστη, αγάπη, αφοσίωση.Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου ΥΠΑΤΙΑ κ. Κων/νος Ρουτζούνης ζήτησε να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον και η προσπάθεια στο ίδιο το μνημείο.
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος αναφέρθηκε στη μεγάλη αξία και στην αναγκαιότητα να στρατευτούμε όλοι για τη διάσωση και την ανάδειξή του μνημείου. Ανακοίνωσε ότι, όπως και στην περίπτωση των Δελφών, το ΔΙΑΖΩΜΑ θα αναθέσει εντός της εβδομάδας σε ειδική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του τη μελέτη αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Δήλου στον πολιτικό μηχανικό κ. Κων/νο Ζάμπα. Για το ξεκίνημα του κουμπαρά, συνέχισε ο κ. Μπένος, το ΔΙΑΖΩΜΑ θα καταθέσει αύριο κιόλας το ποσό των 10.000 ευρώ από το αποθεματικό του προϋπολογισμού του. Η οριστική μελέτη θα ολοκληρωθεί σε 7 μήνες. Ελπίζουμε, είπε απευθυνόμενος στο Υπουργό ο κ. Μπένος, ότι τότε θα ώριμες οι συνθήκες για να ενταχθούν οι εργασίες αναστήλωσης του μνημείου στο ΕΣΠΑ.
Επίσης ο κ. Μπένος τόνισε πόσο σημαντική θεωρεί το ΔΙΑΖΩΜΑ τη συνεργασία του με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχει υπογραφεί συμφωνητικό αμοιβαίας ανταλλαγής του επιστημονικού υλικού, το οποίο έχει ήδη παραχθεί από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και θα παραχθεί στο μέλλον από το ΔΙΑΖΩΜΑ.
Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Αθανάσιος Μέγας – Κουσαθανάς διατυπώνοντας το μεγάλο διαχρονικό αίτημα του νησιού του για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Δήλου και σημειώνοντας ότι και ο Δήμος θα συμμετάσχει ενεργά στην κοινή προσπάθεια.
Ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Γενικός Γραμματέας του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης παρουσίασε το έργο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και υπογράμμισε την πολύχρονη και πολυσχιδή συμβολή του Διευθυντού της κου Ντομινίκ Μιλιέ στην ανασκαφή και ανάδειξη σπουδαίων αρχαιολογικών χώρν της Ελλάδας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις δύο σημαντικές ομιλίες του κου Jean Charles Moretti, Δ/ντού Έρευνας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών και της κας Φωτεινής Ζαφειροπούλου, επιτίμου Εφόρου Αρχαιοτήτων.
Το θέατρο της Δήλου βρίσκεται σε έναν από τους σπουδαιότερους λατρευτικούς χώρους της αρχαίας Ελλάδας, στο ιερό νησί της Δήλου, όπου σύμφωνα με το μύθο γεννήθηκε ο Απόλλωνας και η αδελφή του η Άρτεμις. Το μνημείο, χωρητικότητας 6.500 θεατών, άρχισε να οικοδομείται λίγο μετά το 314 π.Χ. και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε 70 χρόνια. Στα νοτιοδυτικά του θεάτρου σώζονται λείψανα βωμών και ιερών αφιερωμένων στην Άρτεμη-Εκάτη, στον Απόλλωνα, στον Διόνυσο, στον Ερμή και στον Πάνα. Το αρχαίο θέατρο της Δήλου άρχισε να ανασκάπτεται το 1882 από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Σήμερα το μνημείο σώζεται σε κακή κατάσταση διατήρησης.