Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
1 Φεβρουαρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε τις μελέτες αποκατάστασης και συντήρησης δομικών υλικών του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας.
Την μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου είχε αναθέσει το σωματείο «Διάζωμα» στις αρχιτέκτονες-μηχανικούς, κ.κ. Νίκη Αποστόλου και Φωτεινή Μπέλιου, αξιοποιώντας τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στον κουμπαρά (ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό) του αρχαίου θεάτρου.
Μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Ερέτριας ανατέθηκαν απευθείας από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων οι παρακάτω μελέτες:
Μελέτη αρχιτεκτονικής αποτύπωσης, στον αρχιτέκτονα – μηχανικό, κ. Γιώργο Νίνο,
Μελέτη Δομικής Στερέωσης του αρχαίου θεάτρου Ερέτριας, «Α΄ μέρος: Αποτίμηση Υφιστάμενης Κατάστασης», στον πολιτικό – μηχανικό, κ. Κασίμη Βασίλειο,
Μελέτη Δομικής Στερέωσης του αρχαίου θεάτρου Ερέτριας, «Β΄ μέρος, Προτάσεις Αποκατάστασης», στον πολιτικό – μηχανικό, κ Νικόλαο Παπαηλίου,
Μελέτη συντήρησης δομικών υλικών του αρχαίου θεάτρου Ερέτριας στην Εταιρεία “Λίθου Συντήρησις” Ιωάννα Δογάνη & Σια Ε.Ε.
Μετά την έγκριση των μελετών αναμένεται ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του έργου αποκατάστασης του θεάτρου στο Ε.Σ.Π.Α., μέσω του Προγράμματος Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας, το οποίο προκηρύχθηκε ήδη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η προσπάθεια για την αποκατάσταση και λειτουργική επανένταξη στην καθημερινότητα του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας, ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια με πρωτοβουλία της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ερέτριας «Η Μέδουσα».