Στρατηγικό σχέδιο ενοποίησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ερέτριας
Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου και του Mουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης από πυρκαγιά
ΥΠΠΟ: Σχέδιο ενοποίησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ερέτριας
Τίτλος: Έγκριση από τον Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας της επικαιροποιημένης Στρατηγικής και του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Λιμνών και Ποταμών Δυτικής Μακεδονίας.
Έγκριση της Στρατηγικής «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στη Θεσσαλία»
Το νησί της Σκύρου είναι ένας ακόμη από τους πανέμορφους πόλους της Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού «ΟΙΔΙΠΟΥΣ». Ένας από τους αξιόλογους χώρους πολιτισμού για τον επισκέπτη της είναι το Αρχαιολογικό της μουσείο.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σκύρου ιδρύθηκε το 1963 και εγκαινιάστηκε δέκα χρόνια αργότερα για να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία του νησιού.
Η Σκύρος κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή (5500-2800 π.Χ.), άκμασε κατά την πρώιμη εποχή του χαλκού (2800-1900 π.Χ.) και έφτασε στο απόγειο της ακμής της κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο (1650-1100 π.Χ.). Σημαντική εμφανίζεται η Σκύρος και στα γεωμετρικά και στα αρχαϊκά χρόνια. Το 475 π.Χ. κατακτήθηκε από τους Αθηναίους και το 323/22 π.Χ. πέρασε στα χέρια των Μακεδόνων. Το 197 π.Χ. την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι, ενώ από το 2ο αι. μ.Χ. εξαπλώθηκε στο νησί η Χριστιανική θρησκεία.
Στις δύο αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται ευρήματα που προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις στο νησί και χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο (2.800-1900 π.Χ.) έως τα ρωμαϊκά χρόνια.
Το μουσείο περιλαμβάνει τις εξής συλλογές:
Στην αυλή του Μουσείου εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά διαφόρων περιόδων καθώς και σαρκοφάγοι από την πρωτογεωμετρική και τη γεωμετρική περίοδο.
Τέλος, το μουσείο φιλοξενεί τη σπουδαία λαογραφική Συλλογή της Λ. Κωστίρη εις μνήμη του αδερφού της αρχαιολόγου Ι. Παπαδημητρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείστε τους παρακάτω συνδέσμους: