Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Το Α΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας βρίσκεται στη νότια πλαγιά του λόφου «Φρούριο» και είναι το ένα από τα δύο ιδιαίτερα αξιόλογα αρχαία θέατρα της πόλης της Λάρισας. Οικοδομήθηκε κατά τους Πρώιμους Ελληνιστικούς Χρόνους (α’ μισό του 3ου αιώνα π.Χ., επί βασιλείας Αντίγονου Γονατά) κάτω από την οχυρωμένη ακρόπολη – ακολουθώντας το παράδειγμα του θεάτρου του Διονύσου της Aθήνας – , με προσανατολισμό προς νότον, προς τη λεγόμενη ελεύθερη αρχαία αγορά (στο κέντρο της σύγχρονης πόλης).
Το θέατρο είχε χωρητικότητα 10.000 θεατών και σχετίζεται άμεσα με τη λατρεία του θεού Διονύσου και την τέλεση θεατρικών παραστάσεων μέχρι και τον 1ο αι. π.Χ. που μετατράπηκε από τους Ρωμαίους σε αρένα για την τέλεση επίσημων εορταστικών εκδηλώσεων, μονομαχικών αγώνων κ.α..
Για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Αρχαίου Θεάτρου και την αναβίωση της σχέσης του με τους πολίτες, έχει διαμορφωθεί μια εκπληκτική συνέργεια θεσμών, δημοτών και της κοινωνίας των πολιτών, στην οποία το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει συμβάλει σημαντικά. Η σχέση αυτή ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2009, όταν ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος επισκέφτηκε το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας Α΄, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Αρχαία Θέατρα Λάρισας και Μαγνησίας και συνεχίζεται δυναμικά μέχρι σήμερα.
Μπορείτε να ενημερωθείτε για την ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου μέχρι το 2015 στο παρακάτω βίντεο παραγωγής Διαζώματος:
https://www.youtube.com/watch?v=Nxl-_aVWEFQ&feature=emb_logo
Με την ολοκλήρωση σήμερα της συμβασιοποίησης του Υποέργου 4 «Μεταφορές όγκων μαρμάρου και Ενοικίαση γερανοφόρων οχημάτων» έχει ξεκινήσει το κυρίως έργο της αποκατάστασης του κοίλου. Σε πρώτη φάση προβλέπεται να μεταφερθούν στο χώρο της ορχήστρας 140 ταυτισμένα εδώλια, μέρος των οποίων είχε «αφαιρεθεί» ώστε να αποκατασταθούν οι κλίμακες του κυρίως θεάτρου. Εν συνεχεία, ο ανάδοχος του Υποέργου 3 «Σάρωση με laser – τρισδιάστατο λογισμικό CAD/CAM» το οποίο πρόσφατα συμβασιοποιήθηκε, θα προχωρήσει στις εργασίες τεκμηρίωσης – σάρωσης του κυρίως θεάτρου, ώστε με την ολοκλήρωση της σύμβασης να παραδώσει στο έργο τρισδιάστατα μοντέλα 240 νέων εδωλίων. Η συγκεκριμένη εργασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου 2021. Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες κατασκευής τοιχοποιίας αντιστήριξης από λιθοδομή που συνοδεύεται από έργα αποστράγγισης.
Τέλος, μέχρι το πέρας του 2020 πρόκειται να υποβληθεί για έλεγχο στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του ΥΠΠΟΑ (ΕΔΕΠΟΛ) το τροποποιημένο Τεχνικό Δελτίο συνοδευόμενο από το σύνολο των απαραίτητων εγγράφων (χρονοδιάγραμμα, προϋπολογισμός, τεχνικές προδιαγραφές, προμετρήσεις κλπ) που αφορά το έργο «Αποκατάσταση Αρχαίου θεάτρου Λάρισας – Ε φάση», συμπεριλαμβάνοντας και τις νέες εργασίες οι οποίες αφορούν την αποκατάσταση του σκηνικού οικοδομήματος, ύστερα και από την επιπλέον χρηματοδότηση των 3.400.000 € από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το έργο της αποκατάστασης του Σκηνικού Οικοδομήματος, σκηνή – προσκήνιο, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης του έργου είναι ο κ. Δημήτρης Καραγκούνης, Αρχιτέκτων – Προϊστάμενος Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών ΕΦΑΛΑΡ. Δείτε αναλυτικά τις προγραμματισμένες για το θέατρο εργασίες, εδώ.
Δείτε στη συνέχεια την Πρόοδο εργασιών που έχει συντελεστεί την τελευταία δεκαετία στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, με τη συμβολή του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ:
Ακολουθεί η έγκριση και δημοσιοποίηση των Διαγωνισμών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. (βλ. εδώ).
Επισκεφτείτε τη σελίδα του Διαζώματος για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, εδώ.